Vil du ha tettere Georginer og mer blomsterprakt i sommer?

Vil du ha tettere Georginer og mer blomsterprakt i sommer?

Hvem vil ikke ha det! Her er noen tips. Fungerer godt i potte, kasse eller i blomsterbedet. Georgine slekta (Dahlia) har noen fantastiske variasjoner. Jeg har bare noen få av dem selv men et par av knollene har jeg hatt i snart 20 år!  Dette er en oppskrift som gir meg flotte planter og mye blomster hele sommeren.

Det er ingenting som rause buketter og bomber av farger!
Det er ingenting som rause buketter og bomber av farger!

Opprinnelig er Georgine fra Mellom Amerika og kom til Europa på slutten av 1800 – tallet. Siden den gang har det blitt gjort et kontinuerlig arbeide med foredling og kultivering av ulike former og farger. I dag er det ca 20 000 ulike varianter!!

Det finnes ca 20 ulike arter av Georginer. Knollen overvintres som en potet. Litt kjølig mellom 5 og 10 grader og mørkt. Jeg pakker dem inn i et par lag med avispapir slik at de får puste. I februar tar jeg dem frem og sjekker at alt er i orden. Da har de vanligvis begynt å sette små skudd som sees her.

Nye små skudd på Georgine knollen
Nye små skudd på Georgine knollen

Nå er tiden inne for å sette de i potter og kar. Når de får stå i fuktig jord og en temperatur på 5-10 grader utvikles røttene godt. Nå trenger de også lys. Forspranget de nå får før utplanting er uvurderlig for å få i gang en tidlig blomstring.

  • På dette stadiet er det også tid for å dele store knoller hvis du ønsker flere planter eller vil gi bort avleggere. Vær forsiktig når du drar knollen fra hverandre så ikke skuddene blir skadet. For å få gode avleggere bør det være med knoll og stilk på den du deler av. Når du kjøper nye knoller så vær litt obs på et par ting.
  • Faste fine knoller som ikke er myke.
  • At knollene henger fast i stilken og ser ok ut.

Nå har de fått tid på seg til å utvikle røtter og nok lys til å få noen gode skudd. Hvis du ønsker deg en tettere plante vil jeg anbefale å knipe toppskuddene nå. Knip over første eller andre bladpar. Dette tvinger planten til å sette nye skudd fra bunnen. Som regel vil den sette to nye skudd. Et fra hvert bladfeste! Her har jeg gjort dette. Jeg gjør dette på alle skudd på alle Georginene mine.

Georgine skuddene toppes for tettere plante
Georgine skuddene toppes for tettere plante

Planter du Georginen i en stor krukke vil den etter min erfaring blomstre tidligere enn når den står i bakken. I bakken er den derimot mer selvgående og har større tilgang på vann og næring. Dette gjør at den krever mindre stell. Knollene utvikler seg også godt og blir større gjennom sommeren.

Georgie i potte
Georgie i potte

I dag er tiden inne for å plante ut hos meg. Jeg har sjekket langtidsvarselet og temperaturen skal være langt unna frost ut neste uken. Da er vi godt over 17. mai og forhåpentligvis safe. Georginer tåler ikke frost! Kommer temperaturen under 0 grader blir de svarte og skuddene dør. Dette er et tilbakeslag som ikke er verdt det og ja. Gjett om jeg har vært utålmodig og testet selv!!

Her ser dere en god rotklump med sunne og friske røtter.. Settes i godt drenert og næringsrik jord. Jeg har blandet inn ekstra hønsegjødsel i år. og vil ha mye blomster. Hos meg står de litt ulike steder i hagen men sol til halvskygge fungerer godt.

Nye fine røtter og klar til utplanting
Nye fine røtter og klar til utplanting

 

Når jeg planter dem setter jeg dem så dypt at bladfestet (som sitter under der jeg knep) akkurat kommer i linje med jordoverflaten. Da er det litt beskyttet hvis det kommer kjøligere vær.

Jeg har 10 -12 ulike varianter nå 3 er vist i dette innlegget. Heldigvis er det ikke lenge igjen til de står i full blomst!.

Tips for mer blomstring. Georginer vil fortsette å sette knopper og blomstre hvis du kniper bort visne blomster. Jeg klipper av og setter i vase. Tar du dem inn så har du glede av blomstene inne men planten jobber med å sette nye! Så fort du klipper vil ny knoppdannelse starte. Jo mer du klipper jo mer kommer det av blomster… så klipp i vei!

Hvis du ikke kniper visne eller klipper blomstene vil planten ha gjort «oppgaven» sin og dermed slutte å blomstre for sesongen.

En Georgine fra min Mormors hage. Denne har jeg sikkert hatt i 15 år!
En Georgine fra min Mormors hage. Denne har jeg hatt i mange år og gir mengder med blomster hvert år

 

Dessverre er sneglene veldig glad i Georginer. I krukke er det litt enklere å kolde kontroll på de sleipe matglade. Har du Georginer i bedet kan du legge et godt felt med kaffegrut rundt planten. Sneglene holder seg gjerne unna og vil som regel ikke gå over kaffegruten for å komme frem til planta.

Klipp i vei og sett i vase!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments