Pelargonia plantene bør få en god start med omplanting før ny vekstsesong.

Pelargonia plantene bør få en god start med omplanting før ny vekstsesong.

Pelargonia plantene våre står nå formelig å dirrer etter å komme i gang med en ny vekstsesong. I noen måneder har de stått stuet bort i kroker og kriker for å hvile. Kjølig og lyst eller mørkt med et minimum av vann. Uansett hvor de har stått ser det hele litt stusselig ut. De ligner ikke stort de herlig bugnende plantene vi hadde i fjor sommer. Med litt stell kommer de allikevel tilbake med full prakt…

Pelargonium
Planten klippes helt ned og jeg tar vare på de friske skuddene

I fjor skrev jeg litt om dette med omplanting av pelargonium og fuchsia. Jeg har fått en del spørsmål siste tiden så jeg setter opp en liten kortversjon på hvordan jeg gjør det igjen. Men husk å ta vare på toppene og de friske skuddene disse kan vi bruke til stiklinger. Dette kommer jeg tilbake til om kort tid.

Pelargonium
Jeg bruker fingrene til å bryte av jord og rister forsiktig av røttene, herlig med jord under neglene.

Mine pelargonia planter får en ganske røff behandling. Det hjalp ikke at jeg glemte mine en periode men husket dem heldigvis i siste liten. Nå har de fått litt mer vann siden januar og dermed klart seg brukbart. Den røffe behandlingen jeg gir dem nå har gitt meg gode resultater tidligere år. Denne våren er jeg tidligere ute og er ganske sikker på å få en god start:-)

Pelargonium
Jeg blander jord selv for å få en god struktur, veldrenert med kukompost og litt hønsegjødsel.

Legg litt omtanke i jorda. Bland gjerne fra ulike typer så du får en god struktur og type som er næringsrik og veldrenert. Ulike planter har gjerne ulike krav for å trives. Kjøper du ferdig jord så ikke gå for den billigste du finner. Ofte er dette finhakka torv og er best egnet som jordforbedring i for eksempel et eksisterende blomsterbed.

Pelargon
Ferdig plantet i ny jord. Vannet godt og klar til ny sesong

Nå er planten klippet tilbake og plantet i ny næringsrik jord. Nyvannet og klar skal den nå setter så lyst som mulig. Pass på at det er nok lys og ikke for varmt. Riktig temperatur og lysmengde gir en kompakt og fin plante. Blir skuddene lange å spinkle nå er det gjerne av to årsaker til dette:

  • Lysmengde / lite lys
  • Temperatur / for varmt

Forholdet og balansen mellom disse to elementene er avgjørende. Nå er det viktig at planten kommer i god vekst før den gjødsles. Det er mye næring i jorda og gjødsel er ikke nødvendig før både plante og røttene har blitt sterkere og kommet godt i gang. Hold den jevn fuktig fremover.

pelargonium
Samle blomsterstilkene fra flere Pelargoniaer i en bukett. De står flott i vase og har god holdbarhet.

Om ikke så lenge er det mulig å plukke buketter med pelargonia blomster fra sterke planter.

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments