Dronninga i vinterhagen — Camellia japonica eller Kamelia

Dronninga i vinterhagen — Camellia japonica eller Kamelia

Kamelia er for mange en sær og vrien samboer. Utfordringen med dem er å holde riktig luftfuktighet og temperatur. Dette er to grunnleggende elementer for å lykkes med Kamelia.

Camellia

Naturlig habitat

For mange år siden var jeg på Azorene. Her vokser det Kamelia trær!! Busker og trær på flere meter i høyde… Disse var fulle med blomster i røde, rosa og hvit sjatteringer. Jeg var målløs av å se dette i et naturlig habitat.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Kamelia knoppene sitter tett i skuddspissene
Mine Kamelia

Det blir ikke helt det samme med små planter her hjemme. Allikevel er belønningen stor om vi legger forholdene til rette stor. Blomstringen til Kameliaen er magisk. Gir du dem en kjølig vinduskarm og med iherdig dusjing gjennom vinteren er det fullt mulig! De tar litt plass og jeg har derfor redusert til to busker. Begge står ute i halvskygge hele sommeren. Når høsten kommer tar jeg dem inn i vinterhagen hvor de har mellom 5 og 10 grader med en luftfuktighet på rundt 75-80 % (luftavfukter er stilt inn på 75 %) De står kun med vanlig dagslys. I dag står de i full blomst. Etter blomstring settes de ut. Da vil de vokse utover sommeren. Mot slutten av sommeren stopper veksten og da vil blomsteranleggene for neste år dannes. Disse hviler deretter frem til februar hvor knoppene utvikles til nye blomster.

Fantastiske blomster
Balanse mellom temperatur og luftfuktighet

Blir temperaturen for høy og luftfuktigheten for lav under vinteren vil planten kaste knoppene. Dette er ofte hva som skjer når du kjøper en Kamelia plante. Den er flott i butikken men når den kommer hjem i stue klima kaster den alt den har av knopper. Inneklimaet vår er normalt altfor varmt og tørt. Når de kaster knoppene er det til stor frustrasjon siden dette er kostbare planter i innkjøp. Årsaken til at de koster en del er fordi de vokser sent, og det tar lang tid å dyrke frem en fin Kamelia!

Herlige og fjærlette blomster

Det finnes mer enn 2000 hybrider av Kamelia. De vokser i høylandet i Kina, sør i Japan, Sør Korea og Taiwan. Kamelia er i Te-familien. Fargene går i alle varianter av rød til rosa over i hvit. De kan ha spetter og litt ulike former på blomstene, både fylte og enkle.

Jeg har også lest at det er enkelte sorter som klarer seg ute med litt frost. I de aller mildeste stedene i Norge har noen klart å dyrke enkelte hardføre Kameliasorter på friland. For oss som bor i litt hardere strøk må vi ta dem inn.

Min eldste Kamelia

Denne hvite Kameliaen har jeg hatt i ca 20 år. Den har vært i mange vinduskarmer og jeg har ikke tall på hvor mange knopper den har kastet. Først etter at den har fått stabilt vinter miljø har den utviklet blomstene skikkelig.

Nyt våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Melanie Tjernø
Melanie Tjernø
3 years ago

Hei. Jeg har fått to Kamelia i gave. Jeg har tatt de inn i stua. Her blir det jo ganske varmt. Men nå har jeg lest innlegget ditt og lurer på om jeg heller setter de i ett av drivhusene. Et er plast og det andre er glass. Begge er… Read more »

Jamasag
Jamasag
2 years ago
Reply to  Espen

Hei. Min Camelia er 10 år. Hver høst/ tidlig vinter setter den mange knopper. Men, alle tørker ut og faller av. Den er plassert i et østvendt vindu i stuetemperatur.
Skjønner nå at den antakelig står for varmt?