Plen er plen så lenge den er grønn?

Plen er plen så lenge den er grønn?

 I flere år har jeg ikke ofret plenen like mye oppmerksomhet eller omtanke som resten av hagen. Jeg får nesten litt dårlig samvittighet når jeg tenker på dette!

Plen
Mitt siste plenprosjekt

Da jeg flyttet inn i huset var hagen nærmest som et blankt lerret. De få elementene av blomster eller prydplanter som var hadde bare seilet sin egen sjø inntil jeg begynte å romstere… Siden oppstart for 10 år siden har jeg «brukt» mye av plenarealet til andre ting.

Tanken min underveis har vært; mindre plen – mindre å klippe!

Jeg har opparbeidet blomster bed, laget terrasser, steinlagt sitteplass og ikke minst laget en dam med et vannspeil. Alt dette har vært med på å «spise» opp plenarealet. Jeg har tenkt at mosen er grønn, myk å gå på og ser grei ut… den trenger nesten ikke å klippes en gang! Kun små fjon av gress innimellom. Alt i alt lettstelt!

Dette snudde i fjor!! I forbindelse med et større prosjekt jeg hadde i en del av hagen (som jeg har lyst til å lage en egen sak på senere) måtte det anlegges plen. For første gang så jeg hvor fin en plen kan bli… Denne ble også vannet, gjødsle og stelt etter alle kunstens regler. Hvilken BELØNNING! (Bilde over)

Jeg kjøpte ferdigplen denne gangen. Denne må vannes mye og jevnlig til røttene har fått godt feste. Dette tar noen uker før bruk men vesentlig raskere en å så gressfrø. Jevn jordoverflate som rufses lett med en jernrive og et tynt lag med ekstra næringsrik jord. Dette er fint å rulle ut en ny plenmatte på. I fjor var det en vår  mye regn så vanningshjelp var det nok av! Etter 4-6 uker kan den nye plenen brukes forsiktig.

plen
Gressplen etter grep i vinterens klør

Her er en annen del av plenen min, bilde tatt i forrige uke. Det ser utrolig stusselig ut nå men er målet å få en frodig og saftig grønn gressmatte i løpet av sommeren!

Første steg; fjerne mose. Mekanisk med rive eller mosefjerner som ligner på gressklipper som harver opp mosen. Du kan også kaste på Mosefjerner som er små korn. Mosefjerner skal på tørr mose/plen og dreper mosen. Samtidig gjødsler den plenen. Dette gjør jeg hjemme siden det hos meg er stor overvekt av mose….:-)

Har du en plen med litt mose ville jeg valgt Plenrens. Plenrens er et tilsvarende produkt som også tar tofrøbladet og rotugress. (eks løvetann). I tillegg gjødsler denne plenen og stimulerer vekst på gresset. Den skal også på i disse dager når plenen begynner er kommet i gang med veksten.

Mosen trives godt i litt surt miljø og klarer seg med næringsfattige forhold. Gjerne også skyggefulle steder. Når den tar overhånd er det lite plass igjen til gresset og det blir kvalt. Lite næring gjør samtidig livet vanskelig for gresset.

Hjelp gresset. Gir du ekstra gjødsel vil gresset få mye av den hjelpen som trengs til å fortrenge mosen. Tiden er inne for  Plenrens. Det er også tid for å rake ut et tynt lag med kukompost, legge gjerne på litt ekstra gressfrø hvis det er glissent. NB! husk å velg gressfrø som passer til plassen. Det er ulike frø for skygge, sol, stor slitasje osv.

Klipping av gress. Klipper du gresset for kort vil mosen også få mer lys til å ta overhånd. Klipp derfor gresset oftere og ikke så kort. Når du klipper gresset oftere vil du også stimulere gressrøttene til å bli tettere fra bunnen med nye skudd og sideskudd. Klipper du gresset oftere vil jeg også anbefale å ikke rake. La det avklippede gresset ligge. Dette falle ned vil omdannes til ny næring til gressmatten. Resirkulering er bra!

Snart klart for picknick!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments