Engletrompet som gir den eksotiske wow effekten i hagen.

Engletrompet som gir den eksotiske wow effekten i hagen.

Engletrompet eller Brugmansia er en av de virkelig spektakulære plantene på sensommeren. Digre hengende blomsterklokker gir enhver terrasse eller balkong et eksotisk preg, og med et par grep er dyrkingen enkel. Bonusen er en himmelsk duft som fyller hele uterommet hver kveld.

engletrompeter
Blomstene på engletrompeten «Salmon perfection» er som et perfekt kunstverk.

Det er ca 20 år siden jeg ble kjent med engletrompet for første gang, og jeg har ikke helt klart å slippe dem siden. Jeg har redusert antallet betydelig pga. størrelsen på plantene. De kan nemlig bli ganske ruvende, og man skal ha plass til å overvintre dem frostfritt. Nå har jeg igjen «bare» 5 stk:-) Engletrompeten kan klippes en god del ned før overvintring, men det skjærer i hjertet å skulle gjøre det når de står fulle av blomster og knopper.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon.:-)

Knoppene kommer tett utpå sensommeren, og det er bare å håpe at de rekker å utvikle seg før frosten kommer.

Skal jeg ha noen så plasskrevende må det være helt spesielt, og det skal være verd å skulle gi så mye plass til kun en plante. Min Brugmansia «Salmon perfection» oppfyller definitivt alle krav. Den har eventyrlige blomster, og ikke minst duft. Blomstringen starter rundt midtsommer, men topper seg på sensommeren. Da bugner det av lakserosa fylte trompeter som er ca 20cm lange!! Mot slutten av sesongen er noen av plantene mine godt over 2 meter høye.

Blomstene kommer på løpende bånd, og er helt lyse i starten, før de blir mer rosa og dypere laksefarget.
Stell og betingelser

Næring, lys og fuktighet er viktig for at en engletrompet skal bli stor og flott. Når jeg planter dem om i store krukker eller baljer får de alltid en skikkelig blanding med god hagejord, minimum 1/3 kukompost og et par never hønsegjødsel. Dette skjer gjerne i februar/mars. Ved omplanting fjerner jeg samtidig en del av røttene, og klipper planten tilbake til rett over Y-en på hovedstammen. Utover sommeren legger jeg på fullgjødsel og hønsegjødsel oppå jorda slik at de får næring ved hver vanning som jeg viste her. Dette har fungert hos meg, og i mange år har englene stortrivdes.

Med en god start med nok næring og vann, vil engletrompeten vokse hurtig. Ved den såkalte Y-en vil som regel første blomsterknopp komme. Her ser du såvidt restene etter en blomst, og hovedstammen deler seg i to.

Etter omplanting plasserer jeg englene så lyst som mulig, og med en temperatur på rundt 15-20 grader. Jorden holdes lett fuktig til veksten er kommet i gang, og røttene er godt etablert på nytt. Så fort temperaturen er god, og all fare for frost er over, setter jeg dem ut på en solrik og lun plass. Husk å herde plantene når de skal ut! På grunn av stor bladmasse vil det fordampe mye fra planten, og de trenger derfor jevn vanning. Jeg inkluderer mine engletrompeter på dryppvanningen så de er sikret en god vanning hver dag.

Det er ekstra gøy når blomsten begynner å titte frem fra knoppen.
Stiklinger

For å få nye planter av engletrompetene er stiklinger på våren en enkel og grei måte. Slik jeg gjorde med kjempeverbena her, funger også bra på engletrompeter. En bit av en grein eller et toppskudd kan plantes rett i jorda, og holdes fuktig. I løpet av kort tid er røttene satt og veksten er i gang. Ved å ta stikling får du en genetisk kopi og er dermed sikret en identisk blomst og plante. Jeg satte noen stiklinger av denne i våres, og nå er flere med knopper og til og med i blomst.

stiklinger og avlegger
Det kan også fungere å sette i vann først; her er en Brugmansia som har stått i vann for å danne røtter. Sårflaten heles og de latente cellene aktiveres slik at røtter dannes.
Man må jo bare elske disse vakre blomstene…
7 arter

Engletrompet er en stor busk eller et lite tre, som i enkelte tilfeller kan bli 10-14m høyt. Slekten består av med 7 arter, og med massevis av krysninger. De er ganske like og jeg er ikke helt sikker på hvordan kategoriseringen er, og hva som egentlig kjennetegner de ulike syv. Jeg plukker de jeg synes er fine, og som lukter godt. Veldig mange av engletrompetene du får i vanlig handel er det som kalles No-ID. Dette er som regel krysninger uten navn. For de mest ivrige kan man krysse ulike planter (gjerne navngitte) under kontrollerte former, og få nye spennende sorter!

NOID
Her en hvit enkel engel som er blomsterrik og herlig duft, men har ikke noe navn. No-ID kan være like fine som mye annet:-)

Engletrompeten tilhører søtvierfamilien (Solanaceae) som består av rundt 2000 arter. Mange av dem er giftige, eller delvis giftige. Nytteplanter som potet, tomat, chilli og auberginer er faktisk i samme familien.

Variasjoner og farger

Engletrompeten finnes i et utall av variasjoner og sjatteringer fra hvitt, gyllent, gult, rosa og mot rødt. Jeg har aldri sett dem mot blått/lilla. Det finnes en nær slektning av Brugmansia som heter datura eller piggeple (på Norsk) som finnes i lillatoner fra helt lyst til nesten mørke blomster. Datura er en ettårig plante som også er svært giftig.

Etter at hovedstammen har delt seg i den såkalte Y-en vil knoppene som regel komme tett i nesten alle bladfestene oppover. Dette gir en lang og flott blomstring.
Giftig

Alle plantedelene på engletrompet er svært giftig. Her i hagen er det flere planter som er giftig, men jeg vil fortsatt jo gjerne ha dem allikevel. Sørg bare for at små barn og dyr (spesielt valper som tygger på alt:-)) ikke har tilgang til dem.

Brugmansia har en fast plass i hagen min:-)

Nyt høsten:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

20 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Renée AlexandrA Klokkerhaug
Renée AlexandrA Klokkerhaug
4 years ago

Her lærte jeg masse om Engletrompet jeg ikke visste! Jeg er en av dem som har blitt hektet på denne planten, men ikke helt har klart å finne ut av hvordan den skal stelles, så de har tydelig fått litt stell «på halv tolv». Det forklarer saken med at jeg… Read more »

Renée Alexandra
Renée Alexandra
4 years ago
Reply to  Espen

Takk, jeg tror jeg bare blir nødt å klippe ned en del her og. Selv om det teknisk sett er vinter nå, men planten er så stor. Jeg fikk 3 blomster bare i år, Aldri hatt så lite, men nå når jeg har litt mer peiling, så skal det bli… Read more »

Magnus
4 years ago

Elsker engletrompet! Min var så blomsterrik og fin helt fra tidlig mai til rundt jul i fjor! Den satte igang blomstringen før den kom seg ut, og fortsatte lenge etter at den ble satt kjølig! Men jeg har to ting jeg lurer på: 1) Min er hvit. Usikker på hvilken… Read more »

Sven Magne Melheim Sagvik
Sven Magne Melheim Sagvik
3 years ago
Reply to  Espen

Tror du at jeg kunne kjøpe noen stiklinger av deg til våren. Jeg har fått enten stiklinger som har rotet seg nå. Tenkte å la dem få vekstlys i vinter. Jeg er utdannet i det grønne faget. Jeg elsker engletrompet. Har lett etter det i flere år. Moderplanten til noen… Read more »

Torunn Keelan
Torunn Keelan
3 years ago
Reply to  Espen

Hei.
Ser du selger stiklinger av trompeter, er det mulig jeg kan få kjøpt også? Hva er prisen?

Hege Brodahl
Hege Brodahl
3 years ago

Er så glad jeg fant deg, for her var det mye nyttig info. Hvordan overvintrer engelen.
Kald kjeller, vannes den litt utover vinteren ?
Og hvor tidlig tar jeg den frem??
En praktfull blomst.

Anne Stokke
Anne Stokke
3 years ago

Hei hei! Her var det mange fine tips og hente! Men, jeg har en Brugmansia,3 år gammel, som aldri har satt blomster. Jeg lurer på om jeg overgjødsler? Den står i god jord og ku-kompost. I tillegg bruker jeg litt flytende gjødsel når jeg vanner den. Stemmer det at Brugmansia… Read more »

Sven Erik Grindvoll
Sven Erik Grindvoll
3 years ago

Hei er det mulig å få kjøpt en ferdiglaget stikling til våren av Brugmansia “Salmon perfection”?

Monica
Monica
3 years ago

Hei, du har noen sorter som er nydelig. Hvor kan jeg kjøpe frø ?

Torill Holte
Torill Holte
2 years ago

Hei. Det er kommet masse blader på engletrompetene mine nå, fra stiklinger jeg satte i høst, og det er jo så moro, men i fjor hadde jeg og flere jeg kjenner store problemer med at bladene ble bare hull og plantene var «ikke i form». Kan du tenke hva det… Read more »