Syrinens «lillesøster» med senere blomstring på balkongen eller hagen med himmelsk duft.

Syrinens «lillesøster» med senere blomstring på balkongen eller hagen med himmelsk duft.

Nostalgi, bestemors hage, tradisjoner, historie og barndomsminner… Noen blomster og planter har en helt spesiell plass i hjertet. For meg er en av disse blomstene Syrin gjerne i alle varianter.

Dvergsyrin
Dvergsyrin, små blomster i små klaser med stor duft

Jeg tror ikke jeg er alene om å ha et helt spesielt forhold til Syriner som er knyttet opp til en del av de første stikkordene her. Syrin blomstrer på en tid av året som er full av løfter og det aller meste er fortsatt i startgropa på vekstsesongen. I Mai måned våkner alt i hagen og naturen ordentlig til liv, dagene blir varmere og lysere. Det meste har et positivt fortegn på denne tiden!

Syringa meyeri
Dvergsyrin sine små blomsterklaser

Nå er vi i starten på Juni og har mange av Syrinene her begynt å bli avblomstret. Litt vemodig, men duften er friskt i minne og vi har en lang god sommer foran oss. Det vil også si massevis å glede oss over! Når den vanlige Syrinen avslutter tar «lillesøsteren» Dvergsyrin eller Syringa meyeri over.

Syriner finnes i en hel del varianter og fargevariasjoner. Noen sorter er podet på en mer vanlig og sterk rot. Det er en ting å passe på når det gjelder alle planter som er podet på en annen rot eller stamme. Skudd som kommer nedenfra (under) podepunktet må fjernes. Disse villskuddene vil stjele næringen til sin egen vekst. Dette vil på sikt svekke planten og som regel vil du sitte igjen med en helt annen og mindre attraktiv plante enn planlagt. På bildet over sees podepunktet til en oppstammet dvergsyrin hjemme i hagen.

Dversyrin har små og noe rundere blader en den vanlige syrinen
Dversyrin med små og noe rundere blader.

Tilbake til «lillesøsteren»; Syringa meyeri «Palibin»- Dette er en liten syrinvariant som har små nesten runde blader (sees over). Mindre klaser med lys lilla blomster som er fantastiske i duften. En liten busk fyller hagen med duft! Hardfør til i alle fall H5 og fungerer helt utmerket i potte på balkong eller terrasse. Størrelsen er også hendig til en liten hage, den vokser heller ikke så fort! Du får tak i denne som en liten busk og vil vokse opp til en mellomstor busk, makshøyde som jeg har sett er på litt over en meter men ganske vid og tett i veksten. Dvergsyrin er også vanlig å få på stamme. Den oppstammede Dvergsyrinen er flott i krukke. Noen ganger kan den ser ganske så spinkel ut men ikke la deg lure plutselig kommer den med en mengde blomster.

2016-06-09-09-58-00Syriner er glad i næringsrik jord, gjerne med litt ekstra tilførsel kalk. Bruker du hønsegjødsel er det litt høyere PH som også hjelper på surheten i jorden. Syriner som er plantet i bakken vil tåle en del tørke når de først er etablert med et godt rotnett. I start fasen og i potte ville jeg anbefalt å gi de en jevn fuktighet. Syriner trives i full sol. Får de mye sol gjødsle og litt kalk vil de gi mye blomster. Står de i skygge vil dette gi en svakere blomstring.

Oppstammet dvergsyrin og naturgjødsel må til.
Oppstammet dvergsyrin, naturgjødsel må til.

 

 

En duft av vår og sommer!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

9 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Irene Strand Cole
Irene Strand Cole
3 years ago

Hei, jeg har et minisyrintre i en stor potte på terrassen, ca 8-10 år gammelt. Det blir stusset hvert år og er blitt omplantet i en større krukke en gang. I år er det lite blader på, det er nå i gang med blomstring . Ved nærmere øyesyn ser jeg… Read more »

Lars-Erik Strand
Lars-Erik Strand
4 years ago

Hoi! Eg har nylig oppdaget bloggen din, men allerede rukket å kose meg masse med alle de gode artiklene dine 🙂 Så en stor takk til deg for det! Eg lurer på ka du tenker om å flytte på/plante om en veletablert dvergsyrin? Vi har en her på tomten som… Read more »

Lars-Erik Strand
Lars-Erik Strand
4 years ago
Reply to  Espen

Supert! takk 🙂

Gerd Elin Aase
Gerd Elin Aase
3 years ago

Hei, Espen! 🙂
Jeg har nylig fått meg en vakker oppstammet dvergsyrin, og liker den kulrunde formen på kronen og kunne gjerne beholdt den slik. Beskjærer du din for å holde den stram i formen? Og hvis ja, når beskjærer du og hvordan? 🙂

Bente Bolstad
Bente Bolstad
3 years ago
Reply to  Espen

Hei, jeg har også en sånn syrin i potte som jeg kjøpte. Hvordan tar jeg best vare på den nå gjennom høsten og vinteren? Mvh Bente