Året første «duftbombe» fra terrassen eller hagen

Året første «duftbombe» fra terrassen eller hagen

Mange blomster være seg stauder eller ettårig setter i gang minner. Duft er noe som jeg opplever som sterkeste triggeren til å vekke gamle minner. Det kan være om personer, steder, situasjoner eller hendelser som dukker opp.  Blomsterert eller Lathyrus odoratus er for meg ensbetydende med sommer og på et øyeblikk er jeg satt tilbake til barndommens somre.

Latyrus odoratus, Luktert, Erteblomst, Blomsterert er navn som blir burkt om hverandre.
Lathyrus odoratus, Luktert, Erteblomst, Blomsterert er navn som blir brukt om hverandre.

I min hage har jeg lagt vekt på blomster som vekker minner. Duft er da viktig og ikke minst planter jeg har arvet eller fått, som også har en historie. Jeg er «avhengig» av å ha et bed med erteblomster i hagen hver sommer. For meg er dette duften som ikke kan erstattes av noe annet. Blomsterertene er det noe romantisk ved, og overdådige når de trives! Jo mer du klipper og setter i vase jo mer blomster vil komme på planten! Hvis du ikke klipper av blomster og ertebelger som dukker opp har planten gjort «jobben» sin med å sette frø og vil slutte å blomstre

Erteblomsten med sin fantastiske farge og oppbygning
Erteblomsten med sin fantastiske farge og oppbygning

Erteblomstene finnes i et hav av varianter. Fargevariantene fra hvit, rosa over i rødt og blått. Det er tofargede varianter og noen går nesten over til sort. De aller fleste av dem har en herlig duft! Høyden varierer fra små og buskete opp til 2 meter høye. Jeg testet i fjor en variant som skulle henge. Etter dette er konklusjonen at liker jeg de som blir litt høyde på. De holder seg fast med små klatretråder så det er viktig med støtte. Jeg bruker også her armeringsnett. Det har jeg skrevet litt om her. I en krukke man du gjerne sette ned 3-4 pinner som bindes sammen i toppen.

Blomsterert med klatretråder i bakgrunnen
Blomsterert med klatretråder i bakgrunnen

Frøene vi får kjøpt er tørre og bør legges et døgn i vann og kan gjerne fordriver i potte. Lys og ikke for varmt er nøkkel til å lykkes. En vanlig vinduskarm blir gjerne for varm i forhold til lysmengden. Jeg har de siste årene sådd rett på plantestedet når jorden er varm nok på våren, dette har fungert bra. Blomsterertene liker en dyp og næringsrik jord. Når du har dem i potte på terrassen er det lurt med en dyp potte. Ikke plant dem for tett. Står de for tett konkurrere de med hverandre og det blir svake planter med mindre blomstring. Blomsterert liker ikke for mye varme på rotklumpen. Sett gjerne potte slik at den får skygge. I bed kan lavere planter settes i forkant som nedenfor.

Blomsterertene er i bakkant med lavere planter i front som også gir skygge til røttene
Blomsterertene er i bakkant med lavere planter i front som også gir skygge til røttene

I år var det noe som skjedd med såingen min. Så og si ingen av frøene spirte eller kom opp. Jeg hadde flere spennende farger på gang så det var litt nedtur. Heldigvis er det ferdige planter i handelen på våren. Jeg kjøpte en potte med planter som var ca 10 cm høye og sikkert 50 planter! Hele rotklumpen ble satt i vann og deretter lirket røttene fra hverandre. Plantet ut med litt avstand i bedet. Knipes frøplanten etter 2. eller 3. bladfestet så vil den forgrene seg fra bunnen og gi en tettere plante. Det kan virke brutalt men lønner seg på sikt! Heldigvis kan plan B være like bra.

Årets første avling av Blomstererter i Mormors gamle vase. Det kan jo ikke bli bedre!
Årets første avling av Blomstererter i Mormors gamle vase. Det kan jo ikke bli bedre!

Her er første av mange buketter som skal inn å fylle huset med en duft av sommer. Husk ren vase og snitt blomstene rett før de skal i vann.

Opprinnelig kommer blomsterert fra Italia. De har vært dyrket siden 1700-tallet. På slutten av 1800-tallet ble det foredlet sorter med større blomster som også gjorde dem mer populære.

Det er ingen sommer uten!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments