Mirabilis longiflora — Endelig blomstrer den; og for en duft!!

Mirabilis longiflora — Endelig blomstrer den; og for en duft!!

Denne har jeg venta på så lenge… Mirabilis longiflora kjøpte jeg som frø for 4 år siden. Det lille frøet som etter hvert ble en knoll, er blitt pleiet og stelt etter alle kunstens regler. Endelig!! – i år kom blomstene. Lange hvite som navnet tilsier, og utrolig velduftende!

Mirabilis longiflora
De elegante blomstene var noe jeg falt pladask for, og bonusen er den herlige duften som varer utover kvelden.

Vanlig Mirabilis eller M. jalapa er ofte å finne i kataloger på nett eller på hagemessa. Knollen ligner en brun, ruskete og tørr gulrot. Knollen plantes med toppen rett under jordoverflatene, og opp kommer det et litt buskaktig plante med allverdens blomster i gult, rosa, hvitt, rødt og gjerne stripete flerfargede blomster. Litt merkelig er det at flere ulike farger kommer på samme plante/knoll. Vanlig Mirabilis er som et tivoli av farger, og minner mye om en god gammeldags pose fruktdrops:-)

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Mirabilis longiflora
Bladverket på de ulike variantene av Mirabilis er relativt likt og lett klebrige.

Mirabilis longiflora

Da jeg fant denne varianten ble jeg umiddelbart betatt. Lange hvite blomster med en purpur midt som er rene og enkle. Longiflora navnet er ganske beskrivende med sine blomster på ca 15 cm lengde. De hvite blomstene kommer fortløpende fra toppskuddet hvor det sitter en stor klynge med knopper. Hver enkeltblomst åpner seg på ettermiddagen, og er ferdig når morgenen kommer. For å tiltrekke seg nattinsekter er de hvite (som mange nattblomstrende arter er) og har en helt fantastisk krydret duft!

Mirabilis longiflora
En stor klase med knopper i toppen an skuddet utvikler seg slik at det åpner seg nye blomster fortløpende i lang tid. I bakgrunnen sees blomstene fra forrige kveld som henger på et par dager før de faller av.

Mirabilis longiflora blir også kalt engletrompet. Planten i seg selv er ikke mest dekorativ. Den har ganske lange stilker med litt klebrige blader som kan minne om tobakksplante. Nicotina sylvestris som jeg skrev om her ligner faktisk også i blomsten! Hos meg står potta i skygge og grenene på ca 1m kommer opp mellom grenene på en Robinia. Dette gir nødvendig støtte slik at de står godt og blomstene kommer opp i sola hvor de kan henge fritt.

Med litt støtte er dette også en perfekt plante for terrasse og balkong.

Mirabilis longiflora
Blomstene sitter i toppen på hvert skudd slik at det blir flere klaser.

Opprinnelig kommer Mirabilis longiflora fra sørvestlige deler av USA. Her er det mye sol og relativt tørt. Den liker derfor mye lys og en veldrenert jord. Jeg bruker vanlig næringsrik plantejord med ekstra iblandet sand eller perlite som hjelper på dreneringen. Som de fleste knoller er de ikke glad i å ha stående for mye vann rundt knollen så det er viktig at overskudd av vann kan renne ut av krukka og bort!

Mirabilis longiflora
Alle skuddene kommer opp fra toppen av knollen som ligger rett under overflaten på jorda.

Vinteroppbevaringen er superenkel!

Mirabilis longiflora
Her den største knollen etter vinterdvalen og rett før den plantes i en god potte med næringsrik og veldrenert jord. At denne skal gi så mye glede utover sommeren skulle man ikke tro!

Før frosten kommer, og når bladene har visnet ned på høsten tar jeg knollene inn og oppbevarer dem sammen med georginene. På samme måte pakker jeg dem lett inn i avispapir så de ligger luftig. I år er kun en av mine tre knoller som blomstrer. De andre to står med blader og samler krefter for neste år. Forhåpentligvis har jeg 3 Mirabilis longiflora i full blomst neste sommer.

Mirabilis longiflora
De lange blomstene åpner seg på ettermiddag og lukker seg før dagen gryr.

Noen ganger er det verd å ha tålmodighet:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Stig Gravlie
4 years ago

Hei ! Takk for grundig info ! Hadde tatt med meg frø fra hellas i 2017 og prøvde meg med de i 2018. For en fargeprakt, og lukt. Skulle oppevare knollene- og la de i jord,- inne i drivhus. Alle råtnet. Da prøver jeg igjen i år på riktig måte.… Read more »