Stiklinger av Kjempeverbena er en rask vei til nye planter

Stiklinger av Kjempeverbena er en rask vei til nye planter

Kjempeverbena eller Verbena bonariensis gjorde jeg meg kjent med i fjor, og ble dønn forelska! Den har utrolig lang blomstring og er som en magnet på insekter, for ikke å snakke om alle sommerfuglene som elsker den på sensommeren! I fjor sådde jeg frø, men i år velger jeg meg en enklere og raskere løsning for å få nye planter, mange planter!

Verbena bonariensis
Etter overvintring er det fortsatt masse stilker med friske blader som kan klippes opp til avleggere

I fjor sommer hadde jeg stor suksess med 3 kjempeverbena som jeg plantet i en stor krukke. Den blomstret fra midt på sommeren og helt til frosten kom. Når høsten kom var det den enkleste ting av verden å trille inn i vinterhagen. På den måten fikk den akkurat samme overvintringen som pelargon og fuchsia. Kjølig og lyst med kun et minimum av fuktighet. Overraskende nok var det knapt et blad som gulnet og nå har jeg masse med materiale for avleggere. Det er nemlig potensiale til å lage en skog av kjempeverbena. Her er litt mer om setting av stiklinger.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon:-)

Verbena bonariensis
Dette blir en mengde med nye planter på 1-2-3

Sommerfuglene elsker kjempeverbena

I fjor sådde jeg de mikroskopiske frøene til kjempeverbena allerede i starten på februar. Etter å ha fulgt alle råd og forskrifter jeg kom over endte jeg opp med hele 3 små planter som jeg vernet nøye om. Jeg knep toppene på de 3 plantene for å få dem tette og fine. De toppene jeg knep stakk jeg bare i fuktig jord og vips hadde de satt røtter. Dermed fikk jeg flere planter i fjor som jeg også kunne gi bort.

verbena bonariensis
Her er god stikling. Ett bladpar med en god stilk nedenfor og ca en cm over

Med en morplante som allikevel skulle beskjæres, og erfaringen med stiklinger fra toppskudd i fjor var jobben enkel. Veldrenert plantejord og en liten stilk med et bladpar er alt som skal til for å lage en ny plante Etter kun et par uker har de små stiklingene begynt å skyte.

verbena bonariensis
Jeg stikker stiklingen slik at bladparet er rett over jorda. Anlegg for nye skudd er allerede klart

Mange anser kjempeverbena som en ettårig sommerblomst og vil derfor la dem gå over til de evige jaktmarker med frosten. Det er absolutt verd å gi dem en sjanse til overvintring og dermed starte en ny sesong med en kraftig og robust plante. Da er det bare å gi litt ny jord og ekstra næring før veksten begynner igjen.

verbena bonariensis
Simsalabim så er det kun å vanne og vente på de nye plantene

En sommer med en skog av kjempeverbena!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

5 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Bergljot Urdahl
Bergljot Urdahl
3 years ago

Jeg har de siste årene tatt vare på ei rot som jeg har hatt i ei potte i vinduskarmen i stua gjennom vinteren. Når dagene blir litt lysere (mars?) vanner jeg mer og gjødsler. Etter som de nye skuddene kommer, klipper jeg dem av og setter i vann. De roter… Read more »

Helena Bjørkedal
Helena Bjørkedal
6 years ago

Takk for veldig nyttig tips! Må prøve å gjøre det meste ut av årets sådd.. Ikke helt enkle de frøene der;-)

Marte Sinderud
Marte Sinderud
3 years ago

Jeg har etter mye strev med stratifisering av frø i flere runder klart å få frem småplanter. Hvor store må småplantene ha blitt før du kan ta toppene og prøve å få flere planter av dem? Kommer definitivt til å følge ditt råd om å overvintre planter som man kan… Read more »