Støtte til syrinhortensia og andre med tunge hoder.

Støtte til syrinhortensia og andre med tunge hoder.

Da vi nylig kom hjem fra ferie var det akutt behov for støtte til syrinhortensia. Det er et trist syn når man blir møtt med knekte greiner og hengende blomsterklaser. Vanningen hadde vært grundig, med styrtregn i tide og utide, så flere planter i hagen lå paddeflate! Syrinhortensia og planter med tunge store blomster trenger ofte ekstra støtte, og noen må ha kraftigere enn andre. Denne gangen var et par kosteskaft redningen!

knekte grener på syrinhortensia
Syrinhortensia knekker lett når blomsterklasene blir fylt med regnvann… halvparten av blomstene i toppen på denne planta knakk under styrtregnet.

Planter med store blomster eller klaser samler fort mye vann, og blir tunge. Støtte til syrinhortensia er ekstra viktig siden de store blomsterklasene holder på vannet som svamper. I tillegg har flere av hortensia artene en tynn sprø stilk som lett knekker av den ekstra vekten vannet gir. På enkeltgreiner, og små planter, kan en tynn bambuspinne være godt nok. Større og eldre busker trenger som regel litt kraftigere skyts, og her fikk jeg syrinhortensiaen opp og stå igjen med et par kosteskaft!

Et par kosteskaft og elektrikerstrips eller eventuelt ståltråd er alt som trengs:-)
Støtte til syrinhortensia.

Med en hortensia i yogastilling føyk jeg avgårde og fikk kjøpt meg et par kosteskaft for å støtte opp. De er solide nok til å holde endel vekt, rimelige, og vil kunne vare i flere år. Normalt ville jeg beiset i en brun/grå farge som er lite synlig, men for illustrasjonens skyld er det enkelt å se med den trehvite fargen. Kosteskaftene stripser jeg sammen med elektrikerstrips, så utstyrslisten er enkel. Selv om stripsen er av plast synes jeg det er et supert hjelpemiddel for å holde ting sammen, og de vil kunne vare i flere år. Deler som klippes av, eller når de skal kastes, går de selvsagt i plastinnsamlingen. Alternativt kan det vikles en bit ståltråd rundt kosteskaftene.

Jeg stropper sammen kosteskaftene i den høyden støtten trengs. Deretter er det bare å dra dem litt fra hverandre for den siste justeringen.
Etter at stripsen er strammet i riktig høyde er det bare å kile støtten opp under en passende grein for å avlaste vekten fra blomstene.

Min syrinhortensia begynner å få litt alder, og har fått en flott krone med enorm blomstring de siste årene! Hovedgrenene begynner å bli kraftige, men klarer allikevel ikke helt å bære alle blomstene når de fylles med vann. Normalt regn går som regel bra, siden vannet rekker å renne ut igjen før det blir for tungt. Styrtregnet som har kommet i flere runder denne sommeren er derimot brutalt, og mye brekker på grunn av tyngden som kommer for brått. De brukne blomstene er allikevel en god unnskyldning for å fylle flere vaser inne🙂

Når jeg skal sette opp støtten, begynner jeg med å legge en hovedgren i vinkelen mellom de to kosteskaftene før jeg skyver dem forsiktig langs bakken til de står noenlunde loddrett. Vips er den oppe å står. NB. settes denne type støtte på tvers av planten, vil den som regel stå stødig uten ytterligere bardunering. 
Murphys lov.

Det er litt merkelig at de verste regnskyllene ofte kommer når blomstene er som flottest. På forsommeren ventet jeg på at peonene skulle springe ut, og når alle sto ferdig utsprungne hølja regnet ned så de sto i spagaten! Her skrev jeg litt om hjelp til peonene:-) Nå er det bare å finne frem støtte til syrinhortensia før de lider samme skjebne.

Syrinhortensia
De to kosteskaftene gir uvurderlig støtte til halve planta som hang, og nesten subbet plen da vi kom hjem fra ferie.

I fjor var tørken den store utfordringen, men i år har det vært helt motsatt. Regnet plasker ned, og ikke med måte!!! Det har vært noen runder med styrtregn som slår i stykker mye av blomster og planter her i hagen. Større blader blir hullete og frynsete, mens større blomster blir fylt med vann og knekker. Her må vi ta alle forhåndsregler, men det er også en bonus! Med alt vannet så gror det som rakkern, og det har nesten aldri vært så grønt og frodig:-)

hydrangea paniculata
Med en liten justering av greiner og blomster er det bare såvidt støtten synes mellom alt det grønne og hvite. Litt senere vil blomstene få et nydelig rosa skjær. Hydrangea paniculata

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon.:-)

NB! Denne type støtte fungerer fint til det aller meste som har litt tyngde, som blant annet greiner på frukttrær.

Nyt sensommeren:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments