Sulte sommerblomster etter ferien — What to do?

Sulte sommerblomster etter ferien — What to do?

Det er ofte med blandede følelser å komme hjem til hagen. balkongen og sommerblomster etter ferien. En stor del av plantene ser ruskete og slitne ut etter lite tilsyn de siste ukene. Visne blomster henger og slenger med et og annet gult blad innimellom det grønne som er igjen. Her bretter jeg opp ermene, tar frem saksa og en pose plantegjødsel.

sommerblomster etter ferien
Det er ofte rufsete i pottene når man kommer hjem fra ferien. Plantene har brukt opp alle reserver, nesten avblomstret og bladene er blasse. Når prydtobakken ser slik ut klipper jeg den nesten ned og gjødsler godt i håp om at den skyter nytt fra bunnen.

Når vi kommer hjem til sommerblomster etter ferien er det som regel litt frynsete i potter og kasser. Lite tilsyn, varme og tørke har satt tydelige spor. Et veldig greit alternativ er å kjøpe litt nytt for å freshe opp uterommet, og utvalget er stort. Den varme sommeren har gjort at produsentene er ferdige med både lyng, frilanskryss og andre høstblomster for lenge siden.

Det er også verd å stelle det man har!
Sommerblomst etter
Pyntekurv eller Cosmos bipinnatus er en sommerblomst som blomstrer helt frem til frosten kommer om den får påfyll av næring, og visne blomster klippes bort. Plantene blir kraftige og tettere med litt lavere temperaturer.

Sommerblomster som Kosmos, Pelargonia Fuchsia, Begonia, Femtunge, Surfina osv. Har nærmest kontinuerlig blomstring og vekst. De kan være flotte lenge enda, men uten tilsyn og tilførsel av næring vil de bli utslitt, og stoppe helt opp. Det må ha «mat» for å trives, og tegn på dette er ofte dårligere blomstring, gule blader og lite tilvekst. Når jeg kom hjem fra ferie var det flere av plantene som åpenbart hadde brukt opp reservene sine av næring, og var sulte.

Sommerblomster etter ferien
Scaevola eller femtunge er en super sommerblomst. Med nok næring blomstrer den helt frem til frosten kommer her i hagen

Fra slutten av august trapper jeg ned den generelle gjødslingen. Stauder, busker og trær får dermed lov til å forberede seg på en høst, og påfølgende vinterdvale. Å gjødsle dem nå ville vært som spise et stort måltid, og hive innpå en full kanne kaffe rett før sengetid… Det ville i alle fall fungert dårlig for meg:-)

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Sommerblomster etter ferien
Pyntekurv gir farge i hagen eller balkongen utover hele høsten
Sommerblomster og ettårige planter

Sommerblomster og planter som ikke skal forberede seg på vinteren er en annen sak. Disse gjødsler jeg godt for å holde vekst og blomstring i gang så lenge som mulig. I tillegg får vi hjelp av en lavere temperatur som sørger for en tettere vekst. På våren bruker jeg mye kompost, hønsegjødsel og mest mulig naturlig næring for å gi et langsiktig og godt mikromiljø i jorda (også for sommerblomstene). Nå og utover høsten vil jeg bare ha fart på plantene så lenge som mulig, og bruker derfor kunstgjødsel. Vanlig blåkorn eller fullgjødsel som jeg kjøper på gartneriet gir kjapp effekt og er enkelt å bruke.

sommerblomster etter ferien
Kjempeverbenaen fikk gjødsel for en uke siden og ser allerede ut som den strutter med fornya krefter.
Gjødsel og klipp

For å friske opp sommerblomster etter ferien tar jeg frem fullgjødsel og saks. Visne blader og blomster fjernes. Som jeg nylig skrev om erteblomstene her. Lange spinkle skudd klipper jeg tilbake slik at planten stimuleres til å skyte nytt. Etter at planten er stelt og klippet gir jeg dem «mat».

sommerblomster etter ferien
Jeg legger fullgjødsel i potta slik at det løser seg opp litt ved hver vanning. På den måten vil planten få jevnt med næring ved hver vanning uten at jeg behøver å huske på å blande ut i vannet.

Flytende gjødsel i vannet er supert, men jeg glemmer det ofte og har ikke noen god rutine på det. For å gjøre det enkelt for meg selv, legger jeg noen korn med fullgjødsel oppi hver potte. En liten potte får ca en teskjed og så øker jeg etter pottestørrelse og plantetype. Enkelte planter er mer næringskrevende enn andre, så min Cobaea og Engletrompet (som har store potter) får en god neve hver. Vannet drar med seg næring ned til røttene inntil all gjødselen er oppløst, da legger jeg på mer!

sommerblomster etter ferien
Pelargonia trenger godt med næring for å gi god blomstring og vekst videre

NB! Når du gjødsler på denne måten er det viktig at det ikke kornene blir liggende inntil stilk eller blad. Dette er kraftige saker, og vil ofte skade planten ved direkte kontakt. Jeg bruker hansker, og vasker hendene godt når jeg har håndtert kunstgjødsel.

gjødsling av potteplanter
Den sommerblomstrende nelliken får nye krefter og knopper med ekstra gjødsel i potten.

God sensommerblomstring:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments