Slik tar jeg enkelt stikling av drueranke

Slik tar jeg enkelt stikling av drueranke

Stikling av drueranke med druene du liker best er både enkelt og mulig å få til. Ved å ta stikling av en plante får vi en genetisk kopi og er dermed sikret en plante med akkurat de samme egenskapene som morplanten. Naturen er jo ganske fantastisk; en liten del av en plante kan gi en ny rot, stilk, blad, blomst og i dette tilfellet, nye klaser med herlige druer… Under bildene forklarer jeg fremgangsmåten som funker for meg.

Vitis vinifera
Avklippede grener fra en drueranke er supert utgangspunkt for nye planter

Mange av druerankene vi får kjøpt i gartneriene er merket med Vitis eller Vitis vinifera. Begge navnene sier kun at det er en drueranke vi står med i handa. I tillegg får vi som regel vite at det er grønne eller blå druer… om de søte, sure, store, små, med stein, steinfrie eller hvilken sort får vi ikke vite noe om. Har jeg valgt meg en plass i hagen til en drueranke vil jeg gjerne vite at jeg planter en drue som er god å spise og ikke bare til pynt.

Vitis vinifera
En god plastpotte med jord uten ekstra gjødsel er skånsomt for nye spede røtter. Med plastpotte til stiklingene er det enklere å holde jevn fuktighet for de nye småplantene

Det finnes en god del veldig gode spisedruer vi kan ha på friland som jeg har skrevet om tidligere her. Finner du rett sted å handle kan de ha et utvalg av sorter å få kjøpt. Her i hagen har vi nå 4 ulike sorter som gir gode druer og bærer god avling. Alle er hardføre og rekker å modnes på friland. En av stiklingene jeg tok for noen år siden ble plantet på Hamar og dekket raskt en vegg med drueklaser!

Vitis vinifera
Jeg bruker en del av stilken fra i år som er fast og såvidt har begynt å bli treaktig
Vitis vinifera
Jeg klipper rett over et bladfeste og beholde det ene bladet samt en god stilk som stikkes i jorda
Vitis Vinifera
Hvis det er kort mellomrom mellom bladfestene kan man gjerne ta med to fester for å få en riktig lengde, men husk å ta bort blad og evt. sideskudd på det nederste bladfestet som kommer under jorda
Vitis vinifera
Bladene på druer kan vri og vende seg i alle retninger. Se derfor nøye etter at ny knopp eller skudd sitter på oversiden av bladfestet så stiklingen blir satt i jorda rett vei

Jeg har satt stikling av drueranke i flere år. Det startet mest som et eksperiment for å se om det gikk an, og det gjorde det. Etter hvert har jeg satt stiklinger for å kunne gi bort til venner og familie. En egenprodusert drueranke er jo den perfekte vertinnegaven til hageglade:-) Generelt er det gøy å kunne gi bort egenproduserte planter!

Vitis Vinifera
Jeg setter ned stiklingene med ca 5cm mellomrom langs ytterkant av potten og vanner godt før den settes i skyggen. De vil ikke tåle sol nå. Pass på å holde jevn fuktighet

Jeg har forsøkt litt ulike måter å sette stikling av drueranke. Ved å legge ned gren mot jorda for rotsetting eller å klippe av stykker som jeg setter rett i fuktig jord. Både fjorårsgrener med treaktig ved og årsskudd med urteaktig ved fungerer. Samlet sett opplever jeg best rotsetting og tilslag ved å sette stiklingene på denne tiden av året med litt modne årsskudd fra planten. Nå er det også en fin tid å klippe av skudd uten at plantene blør for mye.

Vitis vinifera
Etter 2-3 uker begynner anlegg til røtter å vise seg.

Jeg har selvsagt juksa litt og her er et par stiklinger jeg tok for ca en måned siden. Dette var av treaktige grener fra i fjor. Det har derfor tatt litt lenger tid. Hvis stiklingen kaster bladet er ikke det alltid negativt. Jeg har flere ganger opplevd dette og at det allikevel skyter nytt skudd etter rotsetting.

Vitis vinifera
Her er en rot godt i gang. Vips er det en ny drueranke identisk med morplanten
Vitis vinifera
Dette er noen av årets blomster på en stikling jeg tok hos mine foreldre for 3 år siden

 

Kjenner du noen med gode druer i hagen er det jo bare å spørre om å få med en kvist:-)

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

10 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
hanne
hanne
6 years ago

gir de druer første året etterpå?

cathrine
cathrine
5 years ago

Hei. Jeg har forsøkt å sette stiklinger på Zilga drueranke. Satt de i jorden for ca. 1 mnd. siden. Den planten skal tåle norsk vinter. Bør jeg la den stå ute eller bør jeg ta den inn og fortsette å vanne slik at røttene kanskje fortsetter å gro?

Cathrine Rolfsen
Cathrine Rolfsen
5 years ago
Reply to  Espen

Tusen takk 🙂

OleOle Leander
OleOle Leander
3 years ago
Reply to  Espen

Dvs du tar den opp å planter der du skal ha den da..kutter du ut bunn?

Silje
Silje
5 years ago

Hei! Tror du jeg kan ta en stikling nå i september? 🙂

Silje
Silje
5 years ago

..Og kan jeg plante de ut før vinteren i så fall?