Superenkelt å ta stikling av skjærsmin fra oldemors hage

Superenkelt å ta stikling av skjærsmin fra oldemors hage

Duftende skjærsmin er en av de ultimate sommerblomstene for meg, og vekker gode minner fra bestemors hage. Rundt midtsommer er skjærsminbuskene overlessa med hvite blomster som fyller hagen med herlig duft. Finner du en spesielt flott plante er det enkelt å ta stikling av skjærsmin, og på den måten sikre deg en «kopi».

Stikling av skjærsmin
Den nye planten fra oldemors hage er blitt så stor at jeg nå kan ta inn buketter av duftende skjærsmin

For noen år siden fikk jeg stikling av skjærsmin fra mine foreldres hage. Den ble tatt som et sideskudd, og gravd opp med litt røtter. i løpet av et par år hadde den vokst seg til en fin liten busk. Blomstene på denne var dog ikke så store og hvite som på busken i min oldemors hage i Risør. For å få en kopi av denne måtte jeg ta en ny stikling. Dette gjorde jeg ved å klippe av et årsskudd som jeg delte opp og satte til roting. Den 5. sommeren har jeg nå en busk på 2,5M som er overlessa med de store hvite velduftende blomstene.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

stikling av skjærsmin
Morsomt at en stilk på under 10cm med to små blader kan gi en så stor busk!

Skjærsmin eller Philadelphus er en kjent og kjær hageplante som finnes i mange gamle og nye hager. Skjærsmin er flott både som solitærbusk (alene) eller som hekk, og tåler godt beskjæring. Den tilhører en slekt med rundt 60 arter, men det er stort sett de duftende sortene vi bruker i hagen. De siste årene er det i tillegg kommet flere hybrider på markedet, og herdigheten kan variere noe fra sort til sort. Det kan ligge fra H3 -H6. Størrelsen varierer fra 1m til drøyt 5m.

Med en stikling er du sikret det samme genmateriale, og dermed en identisk plante

Det finnes flere måter å ta stikling av skjærsmin. Disse tre synes jeg funker godt:

  1. Grav opp et sideskudd med røtter – En skjærsmin setter ofte sideskudd nær basen på busken. Med en liten spade er det enkelt å grave opp et skudd med litt røtter. Plant på nytt sted og vann godt. Klipp tilbake en god del av bladverket slik at det står i forhold til røttene som fulgte med. Liten rot klarer ikke å håndtere en stor bladmasse.
  2. Legg ned en grein til bakken – Legges en grein ned til jorda med en stein oppå (for å holde den nede) vil det dannes røtter der den er i kontakt med jord. Lag noen sår i barken før den legges ned. Dette stimulerer rotdannelsen, og hele prosessen går hurtigere. Når røtter er dannet kan grenen klippes av og plantes på nytt sted med ferdig rot.
  3. Stikling av årsskudd som jeg vil vise her, og på samme måte som med druer. Ta et årsskudd midt på sommeren slik at veden er halvmoden. Det sees ved at stilken begynner så vidt å få en lysebrun nyanse. Er den for fersk vil den som regel kollapse før den rekker å sette røtter. Den øverste delen av stilken vil derfor helle ikke fungere så godt.

Slik gjør jeg:

Stikling av skjærsmin
Årsskudd med halvmoden ved er perfekt utgangspunkt for stiklinger.
Stikling av skjærsmin
Klipp rett over et bladpar slik at det er en ren stilk som stikkes i jorda
Stikling av skjærsmin
Jeg beholder «hælen» på nederste del av stilken der jeg kan eller har et rent snitt
Stikling av skjærsmin
Stiklingene setter jeg langs kanten av potta. Dette skal visst gi et bedre tilslag og roting
Stikling av skjærsmin
Jeg dytter stiklingene så langt ned at bladparet er rett over jorda og mesteparten av stilken er under jord
Stikling av skjærsmin
Etter planting vanner jeg godt og holder dem fuktige

Etter at stiklingene er satt må de holdes fuktige og skjermes for sol. Jeg setter dem på gulvet i drivhuset et sted det er skygge. Alternativt er å sette dem i skyggen ute. For å hjelpe med fuktigheten kan du tre en klar plastpose over stiklingen og potta, men sjekk en gang i blant så ikke det begynner å mugne. I løpet av et par uker pleier bladene å ta seg opp og bli saftspent. Når de har kommet godt i gang med nye røtter og skudd kan de plantes i bakken på egnet sted. En ny stikling av skjærsmin ville jeg gitt ekstra beskyttelse og tildekking den første vinteren.

Stikling av skjærsmin
Man må jo bare bli glad av disse vakre duftbombene

Ja, til flere blomster med duft for oss og insektene:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

12 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Silje Støhle
Silje Støhle
4 years ago

Hva vil du dekket til en ny stilling med? Når på året er det best å ta stiklinger?

Hilde Tang Hystad
Hilde Tang Hystad
4 years ago

Hei! Dette skal jeg prøve på! Men hva betyr dette: «Jeg beholder “hælen” på nederste del av stilken der jeg kan eller har et rent snitt» Hva er «hælen» på en stilk? Hilsen nybegynner (-:

Hilde Tang Hystad
Hilde Tang Hystad
4 years ago
Reply to  Espen

Tusen takk! Nå har jeg en hel koloni her i bøtter. Spennende å se om det går!

Linn Kaspersen
Linn Kaspersen
4 years ago

Hei! Dette må jeg prøve. Kan denne måten å ta stikling på også brukes på roser?

Lisa Marie Barmen Nielsen
Lisa Marie Barmen Nielsen
3 years ago

Det må eg prøva på min skjærsmin!
Om en kan gjøre dette med roser og?

Tale
Tale
3 years ago

Hei, bør stiklingene stå varmt eller kjølig?