Slik får jeg lang og rik blomstring på sjokoladekosmos.

Slik får jeg lang og rik blomstring på sjokoladekosmos.

Mørk og mystisk sjokoladekosmos med masse blomster er en del av sommerdrømmen min. Oppskriften for god blomstring på sjokoladekosmos er akkurat den samme som for mange andre sommerblomster. Nemlig; kjærlighet, litt sol, vann og næring, samt klippe, klippe, klippe bort alle visne blomster:-)

duft av sjokolade
Cosmos atrosanguineus eller sjokoladekosmos er en fantastisk kontrast til de fleste andre sommerblomster i hagen, på terrassen eller i buketten.

Vil du ha en rik blomstring på sjokoladekosmos, er det lurt å klippe av de visne blomstene fortløpende. Dette gjelder mange av sommerblomstene våre. Fjerner du restene etter blomstringen vil planten raskt stimuleres til å sette nye knopper, og plukker du inn for å ha blomstene i vase gjør det samme nytta. NB! Sjokoladekosmos står kjempefint, og har god holdbarhet i vase! Belønningen om du er flink til å klippe, er bare enda mer blomster på planten… og fylte vaser inne. Her skrev jeg om hvorfor det er lurt å snaue ned mange av blomstene før du drar på ferie.

kontraster
Noen kombinasjoner synes jeg er magiske, her er austinrosen «Heritage» og sjokoladekosmos. Den mørke fargene er en super kontrast til nesten alle sjatteringer av rosa.
Oppgaven til en blomst.

Blomstens hovedoppgave er å sørge for reproduksjon ved å sette frø. Når frøene er satt, og modne, vil mange planter anse jobben som gjort, og slutte å produsere nye blomster. Det er ingen mening for i å fortsette blomstringen om det ikke er nødvendig. Blomstring er en kraftanstrengelse for en liten plante, og de siste kreftene er viktige for å fullføre produksjon av frøene. Mange sommerblomster dør etter blomstring, men på naturlig vokseplass vil noen arter samle krefter til ny runde året etter. Det finnes selvsagt unntak som bare blomstrer i vei uten at vi behøver å ofre en tanke på klipping og rensing.

Etter blomstring er det bare å klippe av. Klipp stilkene helt nede ved et bladpar så ser planten fin ut langt utover sommeren.
Hold blomstring og vekst i gang med ekstra næring.

Mange sommerblomster begynner ofte å dabbe av utover sommeren, og som nevnt er det en kraftanstrengelse for dem å blomstre i et banka kjør! Husk derfor å gi plantene jevnlig påfyll med ekstra næring, siden alle som skal prestere må ha nok energi. Jeg anbefaler å gjødsle hele veien, selv når plantene er struttende og fine. Ikke vent til de begynner å skrante. Den feilen har jeg gjort mange ganger, og er planten først utslitt tar det tid å få dem tilbake i toppform. Sommerblomster som ikke skal overvintres kan gjødsles helt frem til siste slutt.

OBS! De nye blomstene kan henge med hodet og se litt frynsete ut før kronbladene folder seg ut. Se nøye før du klipper:-) Veldig leit å klippe av knopper.

Mine sommerblomster settes alltid i en større krukke med jord som er blandet ut med kukompost, for langvarig grunnnæring. En større krukke gir i tillegg et større jordvolum som ikke tørker like fort ut som småpotter. Utover sommeren gir jeg enten flytende gjødsel i vannet, eller så legger på noen korn med gjødsel oppå jorda. Disse løses opp litt og litt ved hver vanning. Nok næring vil være med å gi en kontinuerlig blomsterglede.

Når kronladene utvikler seg fra knoppen kan den nesten se avblomstret ut. Slik som dette er helt normalt
Fokuser kreftene.

Med ekstra påfyll av næring, jevn vanning og klippe bort visne blomster vil alle krefter kunne gå til en maksimal blomstring på sjokoladekosmos. Når vi fjerner muligheten for å sette frø vil plantene som regel fortsette å produsere blomster

Etter det jeg har hørt, og erfart, vil sjokoladekosmos ikke utvikle frø her hos oss i Norge. Restene etter blomstringen egner seg derimot godt i komposten.

Husk å følge meg på Instagram for daglig doser med blomsterinspirasjon.:-)

Duft av sjokolade

Jeg har hatt sjokoladekosmos i mange år og duften er ikke overveldende. Mange ser kanskje for seg at det skal ligge en tung eim av sjokolade rundt planten, og plassen den står, men neida. Jeg opplever at duften på sjokoladekosmos definitivt er der, men du må gjerne tett på når blomstene er solvarme av formiddagssola:-)

Sjokoladekosmos
Man må jo bare elske disse….

Nyt sommeren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments