En måte å stoppe røttene på mynteplanter som sprer seg hurtig.

En måte å stoppe røttene på mynteplanter som sprer seg hurtig.

For noen år siden plantet jeg i min uvitenhet en Peppermynteplante uten å tenke på konsekvensene. Nemlig at røttene på mynteplanter ofte sprer seg i alle retninger som ild i tørt gress. Resultatet er at jeg nå har Peppermynte på så mange steder i hagen at jeg kan starte egen produksjon av tyggegummi med peppermyntesmak! Ett sted har den faktisk spredd seg inn i plenen så når jeg tråkker der lukter det friskt av blå Extra:-)

Mynte
Rotskudd på jordbærmynte klar til å vandre nye veier

De aller fleste mynteplantene, i alle fall som jeg kjenner til, sprer seg med lange rotskudd / utløpere som med både jevne og ujevne mellomrom setter opp nye skudd Er du obs på dette når du planter kan det spare deg for mye jobb senere. Variasjonene av mynte som finnes er utrolig stor og de alle fleste er ganske så hardføre. De jeg har hatt fungerer godt både i bed og krukke. Årets tilskuddet er en Jordbærmynte som lukter fantastisk av jordbær så fort jeg kommer borti den! Mynteplantene jeg har erfaring med i hagen nå er:

  • Peppermynte både varianten som står i vann og på land – Super til te eller dytte et par kvister i en vannkaraffel for frisk smak.
  • Eplemynte – God som finhakket i salater og gir en ekstra piff.
  • Marokkansk mynte – Til sommerdrinken Mojito!
  • Jordbærmynte – Til desserten… Mmmm!!
Urter
Gi plante plass til å vokse for bedre resultat. Jordbærmynten vil raskt spre seg og infiltrere de andre urtene hvis den får vokse fritt.

Står mynteplanten i krukke er det selvsagt ikke noe problem, men står den sammen med andre slik som jeg viste her vil den etter hvert infiltrere de andre plantene.

Røtter
I dette tilfelle passer en stor blomsterpotte i plast perfekt.

For å bremse og begrense spredningen bruker jeg et «gjerde» rundt røttene. Dette kan også brukes på andre typer planter med rotutløpere for å holde dem i sjakk. På den måten blir det litt mindre lukejobb og dermed mindre å passe på. De fleste myntene er ikke vanskelige å luke men det byr på litt problemer når den sniker seg inn i plenen og infiltrerer andre planter.

Røtter
Jeg skjærer av bunnen på potten slik at det blir passe høyde

For å gjerde inn røttene er det bare å bestemme seg for hvor mye plass du vil at planten skal få boltre seg på. Størrelser fra en potte på noen cm i diameter og opp til de største murerbaljene i plast kan brukes. Når valget på størrelse er tatt skjærer jeg av bunnen slik at kanten får en høyde på 15-25 cm. Dette rotgjerdet dyttes / graves ned der planten skal stå. Jeg setter den så dypt at den kommer i flukt med jorda. På den måten kan jeg legge et tynt lag med jord over for å skjule kanten på plasten. Når den står så lavt vil jeg sjekke kanten når jeg vanner så ikke noen røtter forsøker å snike seg over til utsiden.

begrense røtter
Ferdig «gjerde» for å stoppe ivrige røtter

Siden bunnen er skåret bort vil planten ha fri tilgang nedover og jorda vil holde samme fuktighet som ellers. Røttene som jobber med vannopptaket vil derfor ha tilgang til jord og gode forhold. Ved vanning er det selvsagt bra å vanne innenfor «gjerdet». Min erfaring er at rotutløperne som regel ikke går så veldig dypt og vil stort sett holde seg innenfor «gjerdet»

avgrensing til røttene
Ferdig nedsatt og nesten ikke synlig «gjerde» til røttene.

På denne måten bremser jeg spredningen av mynteplanter og andre som sprer seg fort.

Nyt forsommeren og mindre luking!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Marianne
7 years ago

Takk for veldig godt tips! Jeg skal igang å plante min aller første urtehage, og urtegjerde skal jeg definitivt ha. Mynte er nemlig en av urtene jeg skal sette i fellespotte.

Linn Cecilie Wian
Linn Cecilie Wian
7 years ago

Jeg elsker mynte! Har fire sorter, eplemynte (til salat), grønnmynte(fra butikken) en sjokolademynte (glimrende til å tørke til te for den beholder så mye av smaken) og en litt hårete type som er veldig søt fra hjemgården til mannen (perfekt til kaker). Har ikke jordbærmynte, hvor fikk du tak i… Read more »

Jorunn Lie
Jorunn Lie
6 years ago

Tusen takk for fint tips. Min mynte har overtatt en stor pallekarm. Min kjære franske estragon er nå innimellom mynten, men ser til å trives der ? Til neste år må jeg nok gå drastisk til verks og da skal jeg bruke ditt triks ?