Stikling av sommerfuglbusk og ny plante på 14 dager!

Stikling av sommerfuglbusk og ny plante på 14 dager!

Sommerfuglbusk eller Buddleia davidii er som en magnet for sommerfugler, og andre insekter som er på jakt etter nektar. Med masse mat til insektene er den perfekt innslag i sensommerhagen. Jeg forsøkte å ta stikling av sommerfuglbusk, og etter kun 14 dager var det nye skudd og rot!

sommerfuglbusk
Stiklingene etter 14 dager to flotte skudd har begynt å vokse på hver av stiklingene

Jeg elsker å ta stiklinger! Det er like stor lykkefølelse hver gang en liten bit av en plante kan dyrkes frem til en ny. I tillegg til gleden ved å lykkes, er det en enkel og rimelig måte å få flere planter i hagen. Enkelte ganger kan det være vanskelig å få tak i eksakt den planten du ønsker deg på ditt hagesenter. Da er en stikling et godt alternativ for å få en identisk kopi. En stikling har likt genmateriale som morplanten. Her skrev jeg litt mer om dette med skjærsmin fra oldemors hage.

Stikling av skjærsmin
Jeg beholder «hælen» på nederste del av stilken, og klipper rett over bladparet. Her viser jeg stikling av skjærsmin, men gjorde på samme måte med sommerfuglbusken.

Mine foreldre har hatt noen flotte eksemplarer av sommerfuglbusker i ulike farger. Det har vært blå-lilla, hvit, gul og siste tilskuddet var en fantastisk rosa. De har H2 så det er nesten ingenting som fryser tilbake. Resultatet var at den eldste busken ble godt over 2 meter, og med en tykk stamme. Den siste rosa som ble kjøpt i sommer hadde en helt utrolig duft!

Buddleia
Sommerens tilskudd av sommerfuglbusk hos mine foreldre. Hver blomsterstand består av uendelig mange små blomster

Mitt spede forsøk på sommerfuglbusk var for noen år siden, og den klarte ikke vinteren. Det var en ferdig plante jeg kjøpte på høstsalg. Nå vil jeg forsøke igjen, og tok derfor en stikling av deres kraftigste busk. Denne vet jeg har klart seg godt ute i mange år, og er verd å forsøke. Sommerfuglbusken skal kunne klare H3-4 så den bør gå fin her hos meg også

Stikling av sommerfuglbusk

Av en grein tok jeg to små stiklinger. ca 5cm stilk og et bladpar på hver. Jeg stakk dem i fuktig jord og satte dem i drivhuset. Alternativt kunne jeg tredd en klar brødpose over potten for å holde på luftfuktigheten. Stikling av sommerfuglbusk ble satt søndag for 2 uker siden, og i dag er det to fine skudd og røtter som titter ut av hullene i bunnen av potta. Egentlig er det litt sent på sesongen å sette stikling så jeg ble ekstra glad når det ble full klaff!

buddleia
Jeg har ventet spent, og etter kun 14 dager tittet de første røttene ut av bunnen.

Siden stiklingene allerede er i god vekst vil jeg finne en lun plass i hagen, og grave ned rotklumpen. Første vinteren dekker jeg dem godt, Jeg legger noen greiner rundt for å beskytte de spede skuddene, og legger en liten haug med løv over. Gleder meg allerede til neste år for å se hvor mye den kan finne på å vokse. Klarer den vinteren godt vil jeg tippe at den blomstrer om to år.

sommerfuglbusk
Det er noen fantastiske blomster på sommerfuglbuskene!

Fort gjort å få nye planter:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

6 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Jannicke
5 years ago

Så artig at det gikk så fort og fint. Har aldri prøvd det, men ble inspirert. Mine Sommerfuglbusker lever litt farlig pga tøffe vintre, så jeg burde absolutt sikre meg flere eksemplarer:)

Borghild
Borghild
3 years ago

Så gildt å lesa. Når tok du stiklingane?

Tove Spjøtvoll
Tove Spjøtvoll
3 years ago

Så frø fra Sommerfuglbusk, er det noe som kan anbefales og gi bra resultat?