Plant et et tre på balkongen eller terrassen?

Plant et et tre på balkongen eller terrassen?

Har du balkong eller terrasse? Drømmen om en vaiende trekrone er absolutt innen rekkevidde! Det er et stort utvalg av busker og trær som fungerer helt utmerket til potter og kasser på balkongen. Jeg har vært med å plante relativt store trær i store kasser. Det er selvsagt noen ting å ta ekstra hensyn til.

Oppstammet hengende Lerk

Sterke planter med god herdighet er hensyn nummer en på terrasse. Planter som står i potter vil få frost og tele inn fra alle kanter på rotklumpen. Dette er med på å gjøre plantene mer sårbare. Den kritiske tiden er som regel på våren når de begynner å skyte og rotklumpen fortsatt er bånnfrossen. Resultat er at planten tørker ut og klarer ikke å trekke opp vann og fuktighet.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Utgangspunktet bør alltid være en potte som er frostsikker. Neste steg er å fylle den riktig som jeg skrev om her

Valg av krukke

Armert betongkrukke

Jeg starter her med en armert betongkrukke. Den er frostsikker og gir god plass til røttene. Jeg har lyst på et tre som går høyt og danner en god krone.

Hengepil

Valg av plante på terrasse

I denne krukka valgte jeg en Hengepil (Salix «Kilmarnock»)  Denne har en H6 klassifisering. (hardfør) og gir flotte gåsunger på våren. Den vil danne lange hengende grener. Jeg kjøpte denne planten i høst på salg og i vinter har den har stått i en krok i hagen. Med andre ord ikke fått så bra stell! Den klarte seg godt tross dårlig stell og bevist at den er hardfør! Nå er den plantet etter alle kunstens regler og vil forhåpentligvis bli et flott tre! Piletrær er hurtigvoksende og hardføre, Etter at jeg klippet bort visne grener er den litt tynn i krona men dette kommer fort tilbake.

Klipp opp potten for å skåne røttene når du tar ut planta

En viktig ting å passe på når du skal plante er potten treet eller planten står i når du kjøper dette. Noen planter har kraftige røtter og i enkelte tilfeller (som her) var det store røtter ut av hullene i bunnen. Ikke dra og røsk for mye. Klipp heller med saks ned langs siden på potten. Noen ganger holder det med den ene siden andre ganger bør du klippe ned på begge sider og brette potten fra hverandre. Dette er mest skånsomt mot røttene og bra for planten.

Nyplantet og klar til en vekstsesong

Hengelerk (Larix pendula) Som på øverste bildet. Denne har stått gjennom flere vintre og trives godt uten spesielt stell.

10 robuste bukser og trær til potte

Noen busker og trær jeg har hatt god erfaring med i potte er blant annet disse. Det finnes mange flere som fungerer godt!

  • Vanlig furu (som Bonsai)  (Pinus arter)
  • Bjørk (Betula)
  • Ulike Salix arter (Selje og Vier)
  • Tuja
  • Rhododendron
  • Lerk (Larix)
  • Dvergsyrin (Syringa Nana)
  • Alm (Ulmus) (Ulmus pendula er veldig flott!!)
  • Søyleeple
  • Einer – Juniperus

Plant et tre og la det vokse!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments