Slik lykkes jeg med overvintring av sjokoladekosmos

Slik lykkes jeg med overvintring av sjokoladekosmos

Overvintring av sjokoladekosmos er absolutt mulig, det å kunne dyrke frem egne planter er alltid gøy! Når jeg sier at jeg har falt pladask for de dramatisk mørke blomstene til sjokoladekosmos er det sikkert mange som er enige med meg. Cosmos atrosanguineus med blomster som dufter sjokolade og en kontinuerlig blomstring store deler av sommeren, kan man ønske seg mer? Disse vil jeg ha år etter år og gjerne flere stykker. Slik overvintrer jeg dem enkelt og greit.

Cosmos atrosaguineus
Sjokoladekosmos har en fantastisk farge. Ikke rart mange blir betatt av disse

Knoller

Sjokoladekosmos har små rotknoller som kan minne om knollene til georginer. I motsetning til georgineknollene er knollene til sjokoladekosmos små og spinkle. De har derfor veldig lett for å tørke ut om de oppbevares for tørt i hvileperioden. For å lykkes med overvintring av sjokoladekosmos lar jeg derfor hele rotklumpen stå i potta. Sjokoladekosmos har sjelden spiredyktige frø (bortsett fra de som er i handelen) så det er overvintring av knoller eller stiklinger av toppskudd på våren som må til for å få nye planter her hjemme.

Husk å følg meg her på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Sommeblomst
Sjokoladekosmos er en flott kontrastblomst

Stellet er enkelt

Når jeg tar plantene inn i disse dager klipper jeg dem ned så det er igjen ca 10 cm av stilkene og napper av visne blader som henger igjen. Potten med veldrenert jord lar jeg stå mørkt og kjølig ved ca 5 grader. Jeg sjekker rett over nyttår og gir muligens en ørliten vanndråpe hvis det er knusktørt. Ellers gir jeg ikke vann under vinteroppbevaringen. Når de står i potten med jord fordamper ikke så mye av fuktigheten fra de små knollene, og de de får et mer stabilt miljø.

cosmos atrosanguineus
Nedklippet, mesteparten av bladene er renset bort og klar til overvintring. Det er ikke mye som ligner på de blomsterrike plantene fra i sommer

Pass på at det ikke er for fuktig i lufta så det blir mugg på stilkene. Mugg er litt guffen fiende når det gjelder overvintring av alle planter. Det dukker som regel opp hvis det blir for høy luftfuktighet og gjerne i kombinasjon med stillestående luft. I løpet av hvileperioden tørker stilkene vanligvis inn, disse klipper jeg ned når knollene plantes på nytt.

Sommerblomst
Sjokoladekosmos blomstrer nesten kontinuerlig hele sommeren her i hagen

Treg start

Min erfaring med overvintring av sjokoladekosmos er at de kan være litt trege å få i gang på våren, men ikke gi opp:-) Jeg har en plan om å sette knollene til driving siste halvdel av februar. Da potter jeg dem om i god ny jord og begynner med forsiktig vanning. For at det skal bli kompakte fine planter bør de dyrkes frem lyst og kjølig. Jeg lar de fleste knoller starte veksten på ca 10 grader til dagene blir lengre og lysere. Tilleggsbelysning er et godt alternativ hvis temperaturen er høyere.

Sjokoladekosmos
Man må jo bare elske disse!!

Ikke lenge til vi skal sette dem i gang igjen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

8 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Helene
Helene
4 years ago

Hei! Hvor lenge lar du de stå ute før du flytter de inn? ☺️ Mvh Helene

Lars Morten H. Ravneng
Lars Morten H. Ravneng
4 years ago
Reply to  Espen

Kanskje litt sent nå da, siden det har vært to-tre netter med minus…?

Renée Alexandra
Renée Alexandra
3 years ago

Får vi kjøpt disse på gartnerier osv? Kan de plantes i blomsterbed etter de har «blitt vekket til live», og så tas inn i potter slik du beskriver?

Line
Line
3 years ago

Hei, satt knollene i ny potte i slutten av februar. Har vannet de én gang. Potta står på soverommet hvor det alltid er kaldt, med litt dagslys. Jorda er fremdeles fuktig, når skal jeg vanne de igjen?
Mvh Line

Last edited 3 years ago by Line