Slik får jeg god vekst og blomstring på dahlia.

Slik får jeg god vekst og blomstring på dahlia.

Hos meg er det ingen god sommer ute dahlia i ulike former og farger! Mange er sikkert enige med meg om at dette er en fantastisk slekt med noe for enhver smak. Blomstring på dahlia er et kapittel for seg selv som er både langt og rikt. Etter mange år med disse herlighetene har jeg omsider lært meg å bli tøffere dem, og dele for å få god vekst og blomstring…

Dahlia
Større knoller og røtter bør deles. Litt mye tørke for disse i vinter, men fordelen er da at de er enklere å lirke fra hverandre

I mange år var jeg kjip på å dele dahliaknollene. Jeg levde i en god tro om at størrelsen på knollen betydde alt, og at plantene dermed skulle bli enorme. Ettersom de vokser ganske fort blir det hurtig en stor og uhåndterlig knoll. Når klumpen blir stor og tett er det en større risiko for at noen av de innerste delene kan råtne under vinterdvalen. Fukt og råte henger tett sammen og fiende nr. 1 og 2 for en dahliaknoll som skal hvile. Her skrev jeg litt om overvintring.

blomstring på dahlia
Her er en av mine eldste georginer som har vært delt utallige ganger, og mange planter har blitt gitt bort. Når knollen ble for stor og tett ble det mindre blomster

Etter at mine knoller ble større, tettere og mer kompakte synes jeg at veksten endret seg. Det ble en veldig tetthet med litt spinklere skudd, og en del av skuddene ble deformert. Blomstringen ble også dårligere. Etter å ha fått tips om deling fra en gartner jeg kjenner ble det helt annerledes. Det kan virke brutalt, men dahliaknoller har godt av å deles med jevne mellomrom. På den måten får de bedre vekst både over og under bakken, og ikke minst bedre blomstring. Jeg vil gjerne ha et hav av blomstrende dahlia i hagen, som i tillegg er perfekte til snitt i vase.

Dahlia
Georgie i potte med en knoll som ikke var for stor og tett. Blomstringen har derimot vært enorm!
Deling av dahliaknoller

Etter vinterdvalen som har vært mørk og kjølig ser knollene veldig bra ut. Nå har det vært tid for å drive dem litt innendørs om du ikke planter dem rett ut på vokseplassen, begge deler fungerer godt. Jeg pleier å drive dem frem litt for å få en tidligere blomstring. Ved å starte inne får jeg kanskje 3-4 uker tidligere blomstring.

georgineknoll
Nye skudd kommer gjerne fra «knuten» eller overgangen fra røttene til stilken

Når jeg deler knollene drar jeg dem forsiktig fra hverandre. Hver hovedstilk danner gjerne en knutelignende overgang til røttene hvor røtter/knoller henger fast. Ved å få med flest mulig av knollene som hører til hver stilk vil vi få et godt grunnlag til en ny plante. Jeg hadde nå tre store knoller som på et øyeblikk ble til 13 nye planter!

dele knoll
Jeg deler dahliaknollene for å få bedre vekst og blomstring

De tykke knollene har som regel vokst tett i hverandre så det må lirkes og lures litt. Jeg klipper eller skjærer kun om det er helt nødvendig. Delingen gjøres på våren av to årsaker:

  1. Knollene har skrumpet litt inn og er derfor enklere å lirke fra hverandre.
  2. Nye eventuelle sår kan gi grobunn for sopp og råteangrep når knollen skal hvile.
Dahlia
For meg er det ikke en sommer uten frodige georginer

Etter deling er det bare å plante, her er noen tips hvis du vil drive dahlia inne før utplanting.

Nyt våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments