Plante tomater — slik gjør jeg for å få sterkere planter.
Endelig er det tid for å plante tomater igjen! Det har vært en tøff vår for mange planter og blomster, så det har lønt seg å vente. Med varmen som kom nå er det full fart i å preppe jorda for å gi tomatplantene beste betingelser for en god avling.
Skal vi plante tomater ut på friland er det alltid lurt å vente til etter 17. mai. Kjølige netter kan i verste fall knekke mange varmekjære planter. Om de ikke fryser ihjel kan de fort begynne å sture. Da tar det tid før de får summa seg, og får i gang veksten igjen.
Her kan du lese mer om drivhuset som ble overgrodd når jeg planta for tett:-)
Gode betingelser for rota må til for å få gode planter.
Mange spør meg om jord og pottestørrelse. Når det er planter som skal bli store og/eller levere mye avling pleier jeg å si at man må være litt raus med plassen. Store plantekar gir mer plass til røttene, og ikke minst plass til næringsrik jord! Har vi små krukker vil plantene som regel bli svake, og uten krefter til å gi oss avling. I tillegg vil vi måtte vanne absolutt hele tiden. Skal vi plante tomater som har stor bladmasse, trekker de mye vann, og vil raskt tørke ut en liten krukke. Har du plass og mulighet så velg en stor potte. Plantene er akkurat som alle andre levende vesener uten nok mat blir vi spinkle og svake.
Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon.:-)
Plant tomatplanten dypt.
Når vi skal plante tomat i større kar er det lurt å plante dypt. Når vi kjøper plantene, eller om vi dyrker dem selv vil det som regel være en del stilk før det første bladparet. Er plantene litt spinkle vil bonusen være at de står stødigere når de plantes dypt. Jeg planter faktisk alltid mine tomatplanter så dypt at de nederste bladene kommer rett over jorda. Dette gjør jeg konsekvent på alle tomatplanter. Noe av magien med tomat er at de setter røtter så lett. Fra stilken som havner under jorda vil det tyte ut røtter i alle retninger, og gi et mye større rotnett med kraft til planten. En stor god rot vil gi en sterk plante med krefter til å bære god avling!
Varme dager og shorts vær i april fikk fart på det meste av grønt før nattefrosten kom med en uppercut og ramponerte sarte knopper og blader. Jeg er like utålmodig som alle andre og setter ofte ut plantene litt i tidligste laget. heldigvis fikk jeg røsket det meste inn under tak igjen før kulda kom. Varmeovnen i sto stilt inn på 10 grader i drivhuset, og selv der ble det litt kaldt for tomater og agurker som jeg hadde satt ut. Nå er det bare å krysse fingrene for at de ikke står stille fremover.
God jord og god rot
Rot og topp henger nesten alltid sammen, og gode betingelser for røttene vil som regel gi en sterk plante. Jeg bruker mest mulig kompostmateriale (gjerne på litt ulike stadier) og naturgjødsel. Bruker vi for mye kunstig gjødsel vil jorda som regel bli utarmet og vi får «broilere» av noen planter som lett kollapser. Naturlig næring gir etter min erfaring bedre og mer langvarig næringstilgang, og bedre mikroliv. Brenneslevann som jeg skrev om her, er for eksempel supert! Det er lett å lage, gratis og supermat til plantene:-)
NB! Ikke kjør på med alt av gjødsel og næring før plantene er i god vekst. Små planter er som regel litt sarte og kan gjerne få en myk start på sesongen og frem til røttene er godt etablert.
Nyt våren!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Hei. Så gøy å lese din blogg.
Jeg har litt tomat og chili og squash i stua siden febuar.
Når kan jeg flytte min tomat planter dra stua til en lite drivehus i hage i mai? I dag er det 1.05. Og neste uke blei 8-9 grader hverdag i Kristiansand.
Tusen takk, så hyggelig å høre:-) Det er helt avhengig av temperaturen, og ingen av dem liker det for kaldt. Helst ikke under 10 grader på tomater og squash / chilli ville jeg sørget for minimum på nærmere 15 grader. Espen:-)
Lurt å plante dypt ja! Hva gjør du for å ikke få sopp på tomatplantene? Jeg spirer og prikler mine i et lite drivhus, og det skjer et eller annet rett etter priklingen. Jorda gror over av sopp og planten skrumper inn og faller…
Hei. Jeg har aldri opplevd sopp på tomatplantene, men min umiddelbare tanke er at det kan ha vært litt for kjølig og fuktig. Når det var så kaldt som det var før 17. mai ble det også kaldt i drivhuset hos meg. (hadde vifteovn på 10grader) Tomatene og agurkene fikk… Read more »