Brenneslevann; super gjødsel og giftfritt sprøytemiddel mot utøy.

Brenneslevann; super gjødsel og giftfritt sprøytemiddel mot utøy.

Super gjødsel og giftfritt sprøytemiddel er noe vi alle ønsker oss. Et produkt som er bra for miljø, helse og i tillegg fjerner utøy, lus og meldugg er jo som et digert kinderegg Brenneslevann lages av Brennesle / Stornesle eller Urtica dioica som den også heter. Mine spede forsøk på å lage brenneslevann startet i fjor; det gikk IKKE bra i det hele tatt… nytt forsøk følger her.

Urtica dioica
Utgangspunktet er ca 2/3 bøtte med lett sammentrykt brennesle.

I forkant av fjorårets prosess med å lage brenneslevann leste jeg meg opp på masse ulike forum og fant noen spennende forskningsrapporter på bruksegenskapene til brennesle. At brennesle har vært brukt av folk i uminnelige tider vet vi. Den har viktige medisinske egenskaper og gir et næringsrikt tilskudd i kostholdet. Supper, stuinger, pesto, you name it! Den kan tydeligvis brukes til det meste også til gjødsel og sprøytemiddel!

Dette stoffet er kraftig kost så husk å blande ut 1:10! Bruk 1 liter brenneslevann til en 10 liters vannkanne.

Urtica dioica
Etter noen dager begynner prosessen og nedbrytningen av bladene.

I fjor var jeg ute etter et giftfritt alternativ til å sprøyte rosene med. Jeg hadde angrep av både lus og meldugg. Siden dammen og karpene er ekstra følsomme mot giftige sprøytemidler vil jeg gjerne forsøke alt annet først. Jeg fant ut at brenneslevann skulle fungere utmerket mot det meste. Ikke visste jeg at det skulle holde til og med meg unna blomstene! Lukta var ubeskrivelig, og ikke på noen god måte!

Urtica dioica
Etter et par uker er det klart til bruk. Hold pusten og rør en gang i blant.

Normalt sies det at det tar 2-3 uker å lage en god ladning med brenneslevann. Oppskriften er enkel:

  • Plukk friske brennesler (husk hansker og langermet genser).
  • Jeg fylte en stor bøtte på 25l litt over halvfull med lett sammentrykt brennesle
  • Fyll opp helt med vann
  • Sett på lokk
  • Plasser et «lurt» sted i skyggen hvor eimen ikke blir plagsom
  • Åpne og røre litt en gang i blant (jeg holder pusten og rører 2-3 ganger i uka)
  • La stå i ca 3 uker for å gjære og godgjøre seg
  • Sil og klar, ferdig til bruk. Blandes i forholdet 1:10 med vann
  • Skal det brukes til sprøyting er det viktig å sile det for ikke å tette dusjeflasken
Urtica dioica
Hurtigvarianten med kokende vann for å få et uttrekk til sprøyting og vanning.

Oppskriften over er en enkel og grei måte å gjøre det på. I fjor hadde jeg litt hastverk og fulgte en annen måte som skulle gå fortere. Eneste forskjellen var at jeg skulle koke opp vannet og helle over brenneslen. (som å koke te.) La stå et par dager og før bruk. Jeg testet begge deler.

brennesle
Litt uappetittlig men gjør underverker! Plassert lengst unna sitteplassen. Husk å sette på lokk så ikke smådyr og fugleunger ramler oppi.

At jeg «mislykkes» med mitt brenneslevann i fjor handlet ikke om at noe gikk galt. Jeg var bare ikke forberedt på at stanken av dette vidundermiddelet kunne være så kraftig! Jeg begynte å brekke meg så fort jeg åpnet lokket og kampen mot denne refleksen fortsatte på hele vannerunden. I tapre forsøk på å puste gjennom munnen og ikke nesa begynte tårene også å renne… så med uklart syn, vannkanne og dusjeflaske klar til behandling gikk jeg til verks. Jeg klarte å sprøyte en rosebusk og helle resten av brenneslevannet fra dusjeflaska i bedet. Rosa ble både frisk og fin med masse blomster! De neste par dagene var det ingen som ville nærme seg dette stedet i hagen så jeg skjønner godt at lusa også ble borte! Det ble den ene gangen i fjor, resten ble tømt ut i et hjørne lengst unna der vi ferdes.

Urtica dioica
Et enkelt litermål er supert å bruke uten å få vannet på hendene.

I år har jeg satt i gang på ny prosess. Brenneslevann er supert og jeg er mer forberedt på lukta. Det er jo puste gjennom munnen så skal det gå bra. Det meste av lukta borte dagen etter vanning. Brenneslen inneholder mye nitrogen og masse andre godsaker for mikroorganismene og nedbrytningen i jorda som plantene må ha for å trives. Plantene trenger nesten 20 næringsstoffer (både mikro og makronæringsstoffer.) I år fikk jeg også vite at dette vannet inneholder et veksthormon som stimulerer rotveksten. En god rot er alltid grunnlaget for en god plante. Dette vannet er kraftig kost så husk å blande ut 1:10! Bruk 1 liter brenneslevann til en 10 liters vannkanne.

Urtica dioica
Elsket og hatet men kan brukes til det meste.

Hvis det lukter for stygt kan en neve jord rørt ut oppi bøtta kunne hjelpe noe. Man kan også bruke andre planter / ugress til slik blanding. Jeg vet ikke om det er like effektivt. Siden det tar 3 uker å få en bøtte på plass er det lurt å sette i gang en ny før den første blir tom. Brennesle har vi jo gjerne nok av:-)

Alt vi gjør for god vekst og blomstring!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Trygve Bang
Trygve Bang
6 years ago

Veldig interessant med miljøvennlig gjødsel og sprøytemiddel i et. Men dette er kanskje ikke noe for oss med leilighet og balkong, på grunn av lukten?

Ole Bakkejord
Ole Bakkejord
4 years ago

Kan man gjødsle med brenneslevann på jordbær som er grønne nå?