Over stokk og stein med plantene i drivhuset den første sommeren.

Over stokk og stein med plantene i drivhuset den første sommeren.

Den første sommeren med drivhus og gjett om jeg ville ha alt på en gang som et barn i en godtebutikk.. Jeg ble advart om at det kom til å bli fullt, men at det skulle bli så trangt om plassen for plantene i drivhuset hadde jeg ikke drømt om. Tomatplanter som stanger i taket for å komme ut takluka og squash i skulderhøyde med blader store som dolokk var jeg ikke forberedt på!

Planter i drivhuset
Jeg trodde det var nøktern beplantning i det bakerste bedet og brukbar plass til hver plante ved start… Der småpottene står satte jeg ned kun 2 planter med squash

Plantene i drivhuset oppfører seg ikke som planter på friland, det er sikker og visst! Jeg hadde en idé og fått forvarsel, men ante ikke at forskjellen var så stor. Da jeg skulle fordele plantene i drivhuset plantet jeg med et mellomrom som kanskje ville fungert utendørs. I forkant satte jeg opp og fylte bedene som nevnt her.

Beplantning
Det tok ikke lange tiden før plantene fikk fart på seg. Fortsatt ser det ganske normalt og frodig ut

Det tok et par uker før de tok spenntak i bakken for å skyte fart mot taket og ut takluka. Jeg kunne nesten se og høre at de vokste:-) At jeg vannet med brenneslevann gjorde også sitt!

planter i drivhuset
Plantene har tatt overhånd og fyller store deler av drivhuset. 2 squashplanter velter utover og tar i tillegg store deler av gulvet så jeg nesten ikke kommer inn

At jeg plantet for tett fikk jeg tidlig bekreftet. Planen var å tynne. Det gjorde jeg men ikke nok… Tettheten gjorde at kampen mellom plantene var ubarmhjertig og enkelte klarte seg ikke. Paprika ble hurtig blåst av banen. Agurkene kom fint og rakk å levere noen flotte agurker før de ble overkjørt. Tomatene står tett som en skog og med masse kart. De begynner å modnes nå så det er med stor glede jeg kan høste never med søte røde tomater.

tomatplanter i drivhus
Mengder med tomater som kommer fortløpende

Den store synderen og mitt største feilgrep denne sommeren var squash. Gøy med god vekst men det får jo være grenser. Den overtok alt. Med mitt lille drivhus er det ikke rom for en slik banditt. Kjempegode squash men den ville fungere like godt ute på et lunt sted.

Planter i drivhuset
De største squashbladene er digre

Til nå har jeg hatt 3 runder med beskjæring og tynning i drivhuset. Jeg har gått til verks med saksa og klippet tilbake. Hver gang har jeg fylt en stor murerbalje med planteavfall som blir et godt tilskudd i kompostbingen.

kompost
Dette er 3. murerbaljen på ca 60l med plantemateriale denne sommeren…

Når det blir så tett som dette vil det bli en unødvendig stor konkurranse mellom plantene. De bruker mye krefter på å sloss seg imellom. Dette er krefter de heller burde bruke på å gi avling. Det er de sterkeste og mest hurtigvoksende som overlever.

squash scallopini
Det ble noen squash som er supergode i skiver på grillen

En annen viktig ting jeg har erfart er at tettheten med plantene i drivhuset øker faren for sopp og mugg. Så tett mellom plantene danner mye rom med stillestående luft kombinert med høy luftfuktighet, dette er perfekte forhold for mugg og råte. Ellers friske planter og kart blir lettere angrepet. Står de med normal avstand blir det mer lys og sirkulasjon som er positivt for plantene og unngår slike angrep. Det er ikke noe gøy når masse tomatkart og småagurker råtner bort.

planter i drivhuset
Nye tomatvarianter ble testet i år

Jeg gleder meg allerede til ny planting i drivhuset neste år og skal bli enda flinkere til å begrense meg:-)

Nyt sensommeren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Villroses hage
6 years ago

Squash er uteplanter. Sjøl gjør jeg hvert år tabben å ha altfor mange tomatplanter i drivhuset. Neste år skal jeg…. Ha kun to planter pr murerbalje. Ikke ha doble rader! Plukke nederste blader og blader som skygger for klasene.