Litt sent ute med å så tomater? Slik får jeg fart på frøene.

Litt sent ute med å så tomater? Slik får jeg fart på frøene.

Det er ikke første gang jeg er seint ute… tiden flyr og plutselig er våren her. Å så tomater har jeg tenkt på lenge, og ideelt sett skulle frøene vært i jorda for noen uker siden. Det er så fort gjort å utsette, og skal jeg rekke å få litt størrelse på plantene før utplanting er det derfor ikke mer enn tid av veien! Slik gjør jeg for å få fart på frøene.

Så tomater
Det gikk litt fort når jeg sådde disse så jeg glemte vermiculite på toppen. Et av naturens mirakler når tørre frø fra i fjor blir små planter på kun få dager.

Det er ikke noen stor hemmelighet eller hokuspokus, men et par ting som pleier å sette ekstra fart i frø er varme og fuktighet; samt enkelte ganger lys! Unntaket er en del stauder og frø som skal stratifiseres, det vil si å etterligne forholdene de har i naturen og gi dem for eksempel en kuldeperiode for å få i gang spiringen.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

så tomat
Siste ladningen med bestilte frø av tomat og agurk

Tirsdag i påskeuka fikk jeg de siste frøene av tomat og agurk jeg hadde bestilt. Nå var det om å gjøre å få dem i jorda så fort som mulig. God plantejord med ekstra sand og perlite er tingen. Begge deler hjelper til med drenering og jevn fuktighet. Tomatfrøene legger jeg på toppen av jorda og dekker dem med vermiculite. Dette er et produkt man får etter kraftig oppvarming av skifer, og fås kjøpt i mange hagesentre. Vermiculite hjelper til med å holde en jevn fuktighet og luft rundt frøene. I tillegg forhindrer det groing av sopp og alger som kan skape trøbbel for frøene. Etter å ha sådd tomater og agurk vanner jeg forsiktig så ikke alt flyter omkring.

Tommelfingerregel; små frø såes direkte og større frø bløtlegges et døgn i vann med romtemperatur.

Neste sted er badegulvet:-)

Undervarme og jevn fuktighet er to virkemidler jeg har hatt best erfaring med, og mange bruker helt sikkert dette selv. Badegulvet er det perfekte stedet for å sette utover potter med frø. Kanskje ikke like gøy når du må hinke rundt på vei ut av dusjen for ikke å tråkke på potter og minidrivhus som står tett:-)

å så tomater
Etter vanning plasseres minidrivhus eller potte i plastpose på badegulvet hvor varmen kan gjøre underverker

Høy luftfuktighet

Jeg bruker små minidrivhus som gir utlufting. Noen ganger og på enkelt potter bruker jeg en helt vanlig brødpose med klips. Sistnevnte kan noen ganger bli litt tett så det kan være lurt å åpne den en gang om dagen for å lufte litt. Begge deler gir stabile forhold for små frø. Normalt begynner tomatspirene å titte opp etter 3-4 dager med god undervarme. Skal jeg så tomater og med denne plasseringen kikker jeg til dem både morgen og kveld. Når det er antydning til spirer skal de umiddelbart få lys og lavere temperatur. Med høy temperatur og lite lys vil plante strekke seg for mye og bli spinkle og ubrukelige.

så tomater
Etter en drøy uke er det masse små tomatplanter. De er blitt litt lange så det er viktig å senke temperaturen litt og øke lysmengden. Ved prikling setter jeg frøplantene dypt. Tomat setter nye røtter fra stilken og får dermed ekstra kraftig rotnett

I fjor tok jeg vare på frø fra egne tomater som jeg viste her. Frøene har ligget mørkt og kjølig i vinter. Ved å så tomater nå rekker jeg akkurat få fine nye planter.

så tomater
Når tomatene kommer i drivhuset eksploderer veksten. Dette er planter jeg sådde omtrent på denne tiden i fjor.
tomater
Drømmen om søte tomater fra egen produsjon er innen rekkevidde

God påske:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Villroses hage
6 years ago

He-he! Dette er velkjent…
Ettersådde nylig noen tomatsorter som ikke hadde spirt, nettopp på badegulvet!
De hopper jo nesten opp av jorda.
God påske!