Neste steg i livet for en liten agurkplante.

Neste steg i livet for en liten agurkplante.

En liten agurkplante blir fort veldig stor! Når de først kommer i gang, vokser de i et forrykende tempo. For at plantene skal bli store og sterke må de ha god jord, og nok plass til røttene. Hos meg skal de innom et par potter før de endelig plantes i bedet for sommeren.

agurkplante
Agurkene ble sådd i pottene fra julens svibler. Plastpotter skylles alltid og brukes igjen! Nederst på stilken er det massevis av anlegg for nye røtter som vil utvikle seg videre når jeg planter den dypere i ny og større potte (den sorte til høyre i bildet.

For en agurkplante er gode forhold til røttene alfa og omega. Det gjelder egentlig for alle planter. Hurtigvoksende planter som agurk, må stadig ha mer plass for å holde veksten i gang. I tillegg skal de selvsagt ha nok vann, næring og lys. Disse små plantene tipper jeg at skal være over 2m rundt midtsommer med godt stell.

slangeagurk
Under godt plantelys blir plantene kompakte og fine. Nå er de klar for neste steg.

I år valgte jeg å så agurkene i små potter med ett frø i hver. Hver agurkplante fikk dermed få vokse i fred og ro uten å konkurrere med naboen. Med egen tilmålt plass vil de alle få like betingelser. Til nå har de stått under plantelys og blitt kjempefine!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

slangeagurk
Hadde det stått flere planter i hver potte ville det vært trangt om plassen. På denne måte får de bli sterke planter før de forstyrres.

Den andre årsaken til å så i enkeltpotter er for å minimere forstyrrelser for røttene. Prikling vil alltid være belastende for de sarte røttene. Her kan du lese mer om å prikle planter. Når jeg dyrker i enkeltpotter vil det være minimalt med uro for rotklumpen. Agurkplanten kan dermed fortsette veksten uten å måtte reparere skadde røtter.

Når er det tid å plante om en agurkplante?

Tiden er inne for større potte når røttene fyller helt ut og slik de gjør her. Det er ikke skadelig å løfte av potta en gang i blant for å sjekke status på røttene. Hold planten mellom lang- og ringfinger før den snus på hode. Klem forsiktig på sidene av potta så løsner den lett og kan løftes av.

agurkplante
Når røttene fyller ut potten vil jeg gi dem bedre plass. En ny potte er 2-3 cm større på alle kanter.

Når jeg planter i ny jord gir jeg ikke for mye næring. De små plantene har sarte røtter som lett kan bli svidd. Gjødsel og ekstra næring gir jeg senere når plantene er større og sterkere. En agurkplante liker godt med gjødsel og vann når de er i god vekst. Det er heller ikke lenge før de må ha støtte. I starten funker en blomsterpinne, men senere på det kraftigere støtte til.

cucumis sativus
Når jeg planter dem i større potte setter jeg dem litt dypere, og fyller jord på alle kanter før jorden trykkes lett rundt røttene.
slangeagurk
Klar for neste steg på vei mot sommeren.

Etter omplanting setter jeg mine planter ut i drivhuset hvor det er massevis med lys og god temperatur. Hvis du vil ha agurkplante på friland går det helt fint å dyrke i en lun krok eller solveggen på terrassen. Velg en sort som ikke er så varmekrevende, og vent med å sette dem ut. Herding av plantene som meg skrev om her, kan i tillegg være lurt. Men vent med å sette dem ut permanent til nattetemperaturen ikke er for lav. En lav nattetemperatur vil ofte få plantene til å sture. Jeg venter til nattetemperaturen ikke går under 12-15 grader.

agurkplante
Liten plante kan bli stor… Slangeagurkene som henger i taket i fjor sommer er fra 2 stk. agurkplanter tilsvarende disse som blir plantet om nå:-)

Tror det blir mye tzatziki i år også:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

14 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Jacqueline DuBois
Jacqueline DuBois
4 years ago

Hei, jeg lurer på hva slags gjødsel du bruker på argukplantene?

Liv Randi
Liv Randi
4 years ago

Hva får agurkplanten å klatre i i taket?

Anne Trøbråten
Anne Trøbråten
3 years ago

Hva tenker du om å dusje agurkplanter som står i drivhus? Noen sier nei, andre ja

Marianne
Marianne
3 years ago

Jeg lurer på om agurkplantene kan stå i 15-18 grader med plantelys i boden, eller om det er bedre å sette dem i vinduskarmen på kjøkkenet?

Irene Johannessen
Irene Johannessen
3 years ago

Hei. Kjøpte agurkplante før Påske og satt den varmt og med mye lys. Kom hjem fra ferie og nå blomstrer den bare 10 cm høy. Hva gjør jeg? Knipe av blomstene før jeg Potter om??? Eller…

Astrid
Astrid
3 years ago

Jeg tror jeg har pottet om for tidlig og til for stor potte (gikk rett fra plugg rett til «hovedpotta» på ca 20l. 🙁 Nå står de i oppvarmet drivhus med mye sollys om dagen, men henger allerede med hodene og tenderer til å skrumpe inn. De får både vann… Read more »

Majken
Majken
3 years ago
Reply to  Espen

Hei! Når de så «sturer» sånn – er løpet kjørt? Tok mine stiklinger ut for å se om jeg skulle potte de om, rakk ikke gjøre så mye da det begynte plutselig å regne – så tok de inn igjen. så henger de slapt ned langs potten og jeg vet… Read more »