Flere tomater med nye planter — enklere blir det ikke

Flere tomater med nye planter — enklere blir det ikke

Med noen gode planter og en lun krok i hagen er tomathøsten sikret, men har du ekstra plass er det enkelt å lage nye planter som kan bære flere tomater. Jeg er generelt glad i å ta stiklinger og avleggere, selv om det ikke trengs flere planter er det gøy å prøve! Ender du opp med for mange er det alltid hyggelig å gi bort for å glede andre.

flere tomater
De små sideskuddene eller «tyvene skal bort. Her kommer de ut på nytt, rester etter forrige tyven sees ved siden av.

For noen dager siden viste jeg hvordan å tyve tomat og fjerne sideskuddene her. Dette gjør jeg for å få en bedre avling med større og søtere tomater, og det er en kontinuerlig jobb fremover. På kun få dager kan en liten tyv ta fart og bli stor, og de kommer ofte ut igjen på samme sted. Er de blitt så store at det dukker opp knopper på sideskuddet er det lett å la seg friste til å tro at det skal bli flere tomater, men den tar også mye næring fra hovedplanten. Som regel er det lurt å tenke litt færre, men bedre tomater. Tyvene kan heller benyttes til nye planter.

Flere tomater
Noen ganger rekker tyvene å bli lange. Korte den litt ned og stikk rett i jorda for å lage en ny plante.
Ta stikling

Tomat er superenkel å ta stikling av for å lage flere planter. Med litt varme og fuktighet skyter den nye røtter fra stilken på et øyeblikk. Stikk bare «tyven» eller skuddet rett i fuktig jord. Har du ikke drivhus eller lignende har du sette et stort glass eller en plastpose over skuddet i noen dager.

Tomat sideskudd
Sideskudd som er korte og kompakte vil fungere best som stikling

Etter at du setter stiklingen i jord er det viktig at jorden er fuktig og at luftfuktigheten er høy. Er dette i orden vil det som regel være nye røtter og vekst i løpet av en uke. Når du setter avleggere er det alltid lurt å unngå den sterkeste sola. Dette gjelder for alle planter. Uten røtter er det vanskelig å erstatte fuktighet som fordamper fra bladene og de tørker derfor hurtig ut i solsteiken.

flere tomater
I drivhuset stikker jeg bare skuddet i jorda ved siden av de andre plantene og etter noen dager kan den flyttes med røtter
flere tomater
Etter kun noen dager det ny plante som er i full gang

Enklere blir det nesten ikke, og gjøres dette med skudd tidlig på sesongen har vi mange flere tomater til sensommeren og høsten. Det finnes jo nesten ikke noe bedre enn solmodne og søte tomater dyrket i egen hage!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
2 years ago

Hei. Hvor store må plantene bli før jeg kan ta av en stikling?