Flere tomater med nye planter — enklere blir det ikke

Flere tomater med nye planter — enklere blir det ikke

Med en lun krok i hagen og sterke tomatplanter er sjansen for en god avling stor! Men har du ekstra plass er det enkelt å lage nye tomatplanter som kan bære flere tomater. Jeg er generelt glad i å ta stiklinger og avleggere, selv om det ikke trengs flere planter er det gøy å prøve! Får du mange er det alltid hyggelig å gi bort for å glede andre.

tomat tyv
De små sideskuddene eller «tyvene skal bort. Her kommer de ut på nytt, rester etter forrige tyven sees ved siden av.

For noen dager siden viste jeg hvordan å tyve tomat og fjerne sideskuddene her. Dette gjør jeg for å få en bedre avling med større og søtere tomater. Det er en kontinuerlig jobb fremover. I løpet av få dager kan en liten tyv ta fart og bli stor, og de kommer ofte ut igjen på samme sted. Med store tyver og knopper på sideskuddet, er det lett å la seg friste til å tro at det skal bli flere tomater. Men tyvene tar mye næring fra hovedplanten. Som regel er det lurt å tenke litt færre, men bedre tomater. Tyvene kan heller benyttes til å lage nye planter.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Flere tomater
Noen ganger rekker tyvene å bli lange. Korte den litt ned og stikk rett i jorda for å lage en ny plante.
Ta stikling

Det er superenkelt å ta stiklinger for å lage flere tomatplanter. Med litt varme og fuktighet skyter den nye røtter fra stilken på et øyeblikk. Stikk bare «tyven» eller skuddet rett i fuktig jord. Har du ikke drivhus settes et stort glass, eller en plastpose over skuddet i noen dager til røttene begynner å utvikles.

Tomat sideskudd
Sideskudd som er korte og kompakte vil fungere best som stikling

Etter at du setter stiklingen i jord er det viktig at jorden er fuktig og at luftfuktigheten er høy. Det vil som regel være nye røtter og vekst i løpet av en uke. Unngå sterk sol mens stiklingene roter seg. Dette gjelder for alle planter. Uten røtter er det vanskelig å erstatte fuktighet som fordamper fra bladene og de tørker derfor hurtig ut i solsteiken.

Nye tomater
I drivhuset stikker jeg bare skuddet i jorda ved siden av de andre plantene og etter noen dager kan den flyttes med røtter
flere tomater
Etter kun noen dager det ny plante som er i full gang

Det blir ikke enklere enn dette, og gjøres dette med skudd tidlig på sesongen har vi mange flere tomater til sensommeren og høsten. Det finnes jo nesten ikke noe bedre enn solmodne og søte tomater dyrket i egen hage!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
4 years ago

Hei. Hvor store må plantene bli før jeg kan ta av en stikling?