Høst og vinteroppbevaring av planter, slik gjør jeg nå.

Høst og vinteroppbevaring av planter, slik gjør jeg nå.

Høst og vinteroppbevaring av planter kom brått på når gradestokken krøp under nullpunktet flere ganger siste dagene. Kalenderen sier at det start er tid for å pakke ned hagen, men jeg vil liksom ikke akseptere det før kulda kommer snikende på natta. Plutselig ble det hastverk…

vinteroppbevaring av planter
For 14 dager siden var vinterhagen åpen og ingen frost i sikte…

En strålende varm sol på dagtid og netter med frost er ikke noen godt kombo for våre sommerblomster som skal overvintres. Blir plantene utsatt for frost kan det gi en knekk så de ikke klarer overvintringen. Jeg har en hel del planter som trenger frostfri vinteroppbevaring, så det blir trangt om plassen.

vinteroppbevaring av planter
Fuchsia er på vei inn, men det er trist å skulle klippe av alle blomstene når de står som flottest

Netter med klar himmel gir ofte rim og frost på bakken selv om gradestokken holder seg rett over null grader. Førstehjelpen kan være å legge over et tynt teppe over plantene, eller å få satt krukkene under tak. I tidlige morgentimer ser jeg at det er kun deler av hagen som har fått frost, men jeg tar ingen sjanser. Mesteparten sommerblomster i krukker blir nå båret innunder tak for beskyttelse, og klargjøres nå for vinteroppbevaring.

vinteroppbevaring av planter
Her er plantene i kø for å komme inn i vinterhagen. Jeg klipper og renser bort alt som er av visne blader og blomster for at det ikke skal være grobunn for mugg og råte.
Tøffe prioriteringer

Høsten er samtidig tiden for tøffe prioriteringer.

  • Er det alle planter som skal overvintres?
  • Når jeg har flere av en sort, hvor mange skal overvintres?
  • Om planten ikke har blitt fin, eller har vokst ugreit i sommer. Skal den få være med inn?

Alle disse vanskelige valgene…. jeg for min del sleper inn det aller meste som det er liv i og klarer ikke velge:-)

vinteroppbevaring av planter
Første steg er å få alle plantene inn under tak. Deretter er det klipping og rensing før vinterdvalen. Pelargoniaplantene lar jeg få beholde blomstene, siden de holder seg godt på plantene. Blomstene klipper jeg av etter hvert og setter i vase inne.

Det er finnes unntak av planter som klarer en og annen frostnatt. Oliven som jeg skrev om her, får stå litt til. Det samme gjelder en vindmøllepalme (Trachycarpus fortunei) som jeg har hatt en del år. Disse tåler litt frost og får derfor en lenger sesong utendørs.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

vinteroppbevaring av planter
Siden det kommer frost i natt er det bare å klippe av alt som er av blomster og sett i vaser inne.
Georginer og andre knoller.

Så lenge det er sporadiske netter med frost lar jeg alle knoller stå ute. Under jorda er knollene godt beskyttet en stund til. Jeg lar georginer og begonia får stå ute til bladverket har blitt vissent, eller klappet litt sammen. Det skjer ganske umiddelbart etter at de har vært utsatt for frost.

vinteroppbevaring av planter
Bonusen er en siste runde med georginer i vase. Herlig å kunne fråtse sånn på tampen av året.

Så lenge det er mulig, klipper jeg av blomster og tar inn i vaser. Det er ingen mening i å la dem stå ute å bli ødelagt av frosten.

vinteroppbevaring av planter
Min mormors gamle georginer fikk jeg for snart 20 år siden. De belønner fortsatt med mengder av blomster hver eneste sommer

Jeg er heldig og har et planterom eller vinterhage som jeg bruker til vinteroppbevaring av planter. Dette er et av mine viktigste rom i huset som jeg ikke kunne unnvært! Her kan jeg holde en temperatur på 5-10 grader og overvintre det meste under lyse forhold. Et hvilket som helst rom som kan holdes kjølig vil fungere utmerket. Da jeg bodde i leilighet i gamlebyen i Oslo snakket jeg med naboene og fikk lov å fylle trappeoppgangen med planter. Det finnes ofte muligheter å tenke litt kreativt rundt vinteroppbevaring.

Kampen mot kuldegradene:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments