Tid for å prikle tomater som skal vokse seg store og sterke

Tid for å prikle tomater som skal vokse seg store og sterke

Etter spiring vil de fleste frøplantene bli stående altfor tett. Det skjer hvert år, og gjelder i størst grad planter med små frø. Frøene sprer vi som regel jevn utover i en potte, og når de kommer opp tett i tett konkurrerer de om plass, lys og næring. Blir de stående for lenge slik vil det gi oss svake planter. Her i huset var det tid for å prikle tomater som skal bli store og sterke. For å få kraftige og sterke planter setter jeg dem dypere i ny potte.

prikle tomater
For høy temperatur og lite lys gir lange og spinkle frøplanter. Plante dypt ved prikling og gi dem mer armslag gjør susen

Etter at frøene har spiret strekker de små plantene seg raskt! Her har de fått altfor lite lys og for høy temperatur. Det er ikke alltid like enkelt å finne den optimale balansen mellom lys og temperatur, men denne balansen er avgjørende for å få kompakte og livskraftige planter. For å få et godt resultat er det i tillegg nødvendig å prikle tomater som står tett, så fort plantene er håndterbare.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

tomatplanter
Klargjør potter med jord først slik at røttene på de små plantene ikke tørker.

Min tommelfingerregel er at de første bladene etter frøblader skal ha kommet litt ut. På dette tidspunktet har som regel rotnettet utviklet seg greit, og allikevel ikke ha blitt så stort at alt henger sammen. Når vi skal prikle små planter må vi gjøre dette med nennsom hånd. Jeg pleier derfor ikke å bruke hansker til selve priklingen.

tomatplanter
Etter å lirke plantene forsiktig fra hverandre settes den raskt i ny potte med jord. Etter prikling er det viktig med vanning og unngå sterk sol i noen dager til røttene fungerer godt igjen

Tomatplanter har en fantastisk evne til å sette nye røtter.

I fjor hadde jeg en liten plante som knakk rett over jorda. Dette var den eneste som spirte av en sort jeg hadde bestilt… stilken med toppen ble satt i jord, vannet godt før jeg tredde en plastpose over. Som jeg viste her med andre stiklinger. Denne planta klarte jeg faktisk å redde, men dessverre ble det ikke så gode tomater på akkurat den sorten:-)

tomatplanter
Etter at plantene er priklet blir de raskt kraftigere og skyter fart

Slik gjør jeg for å styrke rotnettet på tomatene.

Når jeg skal prikle tomater og andre planter gjør jeg aller først klar en god jordblanding som er veldrenert, og fyller opp de nye pottene. Når de små frøplantene lirkes løs fra hverandre og kommer i kontakt med lufta er det viktig at røttene ikke tørker. De skal derfor ikke bli liggende på bordet uten å være tildekket.

Tar ting tid, og om du vil ha pause så legg en neve jord over røttene.

tomatplanter
Denne gjengen skal sørge for masse herlige tomater i sommer

Som nevnt vil tomatplantene lett sette nye røtter fra stilken. Dette gjør den også om den blir plantet dypere. Jeg sette de små plantene så dypt at frøbladene blir stående rett over jordoverflaten og den spinkle stilken blir stående under jorda. Setter vi dem dypt vil stilken være beskyttet, og med flere siderøtter som skyter ut fra stilken vil hele rotnettet bli vesentlig større på kort tid. Ved å gi planten denne muligheten til å sette ekstra røtter bygges grunnlaget for en kraftigere plante. Rot og topp henger alltid sammen på en plante. En stor og kraftig rot må til for å gi næring til en stor plante som skal gi tomater hele sensommeren.

Etter å ha priklet tomatene gir jeg dem maksimalt med lys og ikke for høy temperatur (ca 15 -20 grader). Rett etter prikling er røttene litt sårbare. Gjødsling venter jeg derfor med til de er kommet i god vekst og tåler mer.

tomatplanter i drivhus
Mengder med tomater som kommer fortløpende hele sensommeren

Lykke til med å prikle tomater!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

7 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Britt
Britt
6 years ago

Hei. Hva gjødsler du med?

Larserik
Larserik
4 years ago

Hei! Eg har nylig sådd tomatfrø av typen cherry. Har sådd i små pluggbrett i såjord, spirene er nå et par cm høye. Du skriver at balansen lys/varme er vanskelig og erg merker nå at eg è fryktelig usikker på ka eg skal gjøre med plantene frem til de skal… Read more »

Larserik
Larserik
4 years ago
Reply to  Espen

Takker!

Christel
Christel
4 years ago

Hei. Jeg sår for første gang. Satt mine på badegulvet. Ikke heldig, de ble lange og super tynne. Kan jeg bruke de eller bør jeg så på nytt?