Neste steg for små Pelargonium stiklinger.

Neste steg for små Pelargonium stiklinger.

Å fornye Pelargonium og andre planter med stiklinger er både billig og gøy. Har du en favorittfarge eller plante får du identiske planter ved å ta stiklinger. Lager du nye planter selv er de vant med forholdene du gir og blir som regel mye sterkere enn mange du kjøper. Ofte er de kjøpte plantene dyrket under optimale forhold og blir nærmest «broilere». Disse kan fort få en liten knekk på grunn av miljøbytte når de kommer hjem og ut i friluft.

pelargonia
De små stiklingene har stått i små plugger med jord hver for seg. De som ikke klarer seg eller råtner smitter og skader da ikke nabostiklingen.

Det er ganske tilfredsstillende å kunne ha blomstring utover sommeren med egenproduserte planter. For å få stiklingene i god vekst er det noen ting å passe på. for 3 uker siden satte jeg Pelargonium stiklinger. Disse har nå stått å kost seg med jevn fuktighet på kjøkkenbenken med en lys plassering uten sol. Etter et par uker så jeg at noen ikke klarte seg men ca 80 % har begynt å sette nye fine skudd og blader. Når de begynner å vokse er dette et godt tegn på at det er etablert røtter. Da er det også tid for å gi dem bedre forhold og større potte.

Neste steg for stiklingene
Pelargonium
Her sees de fine nye røttene på stiklingen
pelargonium stikling
Noen ganger detter jorda av… fine nye røtter må raskt i ny jord

Når den lille stiklingen løftes opp er det viktig at den håndteres forsiktig. De nye røttene er spede tåler de ikke stort tørke. Ha derfor jord og ny potte klart så tiden i friluft blir så kort som mulig. De spede røttene klarer heller ikke å holde rotklumpen samlet så jorda detter ofte av. Det gjør ingenting så lenge den kommer i ny fuktig jord så raskt som mulig.

Sett den nye stiklingen i en god veldrenert jord og trykk forsiktig til så røttene får god kontakt med jorda. Jeg setter kun en i hver potte.

Når jeg planter om stiklingene blander jeg sammen en veldrenert jord med litt ekstra kukompost. Jeg passer på at jorda ikke blir for kraftig. De nye røttene tåler ofte ikke så mye kraftig gjødsel, dette kan svi røttene og gjøre at planten kollapser. Etter å satt stiklingen i en ny og større potte kniper jeg toppen for å få ekstra forgrening og vanner godt.

Alle de nye stiklingene fra denne runden er nå satt i mitt nye drivhus så jeg er spent på farta i veksten.

Når jeg omplanter nye stiklinger plasserer jeg kun en i hver potte. Erfaringsmessig vil de konkurrere om næring og plass hvis flere plasseres sammen. Det blir ikke automatisk en stor plante med mange stiklinger sammen, snarere tvert imot. For å få en stor kraftig plante er det om å gjøre å gi den nok næring og gode vekstbetingelser. Det betyr også nok plass til røttene. Setter du stiklingene selv eller kjøper ferdige planter så vent med å sette dem ut. Kommer Pelargonia ut for tidlig så får de seg en knekk og kan bruke uker på å komme seg igjen. Stiklinger kan du fortsette å ta utover våren og sommeren. Jeg fikk ganske god uttelling med nye planter etter beskjæringen denne gangen:-)

Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon.

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments