Det blir vår i hagen selv om vi ikke rekker alt vi har planlagt.

Det blir vår i hagen selv om vi ikke rekker alt vi har planlagt.

Vår i hagen er som magi hvert eneste år. De første fargeklattene med løkblomster og tidlige stauder, gjør allerede ettermiddagen til en liten oppdagelsesreise. Men med våren kommer også alle planene og ønskene for denne hagesesongen frem. Vårforberedelsene står i kø, men våren kommer heldigvis uansett hva man rekker eller ei.

blåveis
Hepatica nobilis japonica «Hokikko» var et av kuppene jeg gjorde i fjor. Jeg måtte jo bare ha en fylt rosa blåveis i hagen…

Det er ikke alltid ting går helt som planlagt i dette livet vi lever, og noen ganger dukker disse berømte strekene i regninga opp. Og gjerne når vi minst venter det! Fokus og prioriteringene blir nødvendigvis flyttet i perioder. Men da er det ekstra hyggelig å se at våren tar tak i hagen, og naturen durer i vei uansett! Naturen går sin gang, og er ganske tilgivende. Selv uten stell av noe slag kommer de første vårblomstene å fargesetter hagen.

vår
Jula varer helt til påske, og her henger julelysa fortsatt oppe… Samtidig er vindmøllepalmen kommet seg ut fra vinterhagen:-)

Med vår i hagen er det ekstra stas å se alt som titter opp mellom gammelt løv, rusk og rask. Jeg rydder nemlig ikke for mye på høsten, som jeg skrev om her. Alt som ligger igjen etter forrige sommer gir verdifulle gjemmesteder for insekter som skal overvintre. De visne bladene gir i tillegg god beskyttelse for staudene gjennom vinteren, og på våren hakker jeg mesteparten ned i jorda hvor det brytes ned. Alt dette rusket gir et enda rikere mikroliv i jorda, og mer næring til plantene.

crocus
Krokusen kommer trofast igjen år etter år, og krever ikke stort.
Ta en ting om gangen.

Alle planene og ideer som har vokst frem gjennom vinteren ligger fortsatt på blokka, og er absolutt ikke glemt selv om tiden ikke helt strekker til. Kanskje ikke alt skal gjennomføres i år allikevel? For min del er det ikke uvanlig at planene og ønskene større enn evne og kapasitet, men det er ikke noe stress. For i hagen er det ingen som dømmer, krever eller anklager. Hagen blir glad for det tilsynet den får, og det som ikke blir gjort nå, kan gjøres seinere. Her gror plantene som best de kan, og naturen fikser det meste. Dårlig samvittighet for alt man «burde» ha gjort er til ingen nytte, og kun bortkastet energi!

narciss
Når du ikke rekker stort så dytt ned noen vårblomster i potter rundt uteplassen, balkongen eller terrassen. Det er en rask og rimelig løsning som i tillegg ser fint ut når du kikker ut:-)

Prioriter ønsker og planer og start fra toppen. Gjør ferdig en ting av gangen. Ikke gap over for mye. da er det fort å miste motivasjonen.

crocus
En liten krokus som har stått i mange år. I fjor var det ingen av dem som kom men i år er de tilbake:-)

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Fristedet.

Hagen skal være fristedet! Hagen skal være et sted å senke skuldrene, samle energi og stikke fingrene i jorda. For min del er hagen det stedet jeg alltid kan trekke meg tilbake til for å finne ro. Uansett så hvor stor eller liten innsats du gir til hagen vil den nesten alltid gi respons og belønne. Noen ganger er det umiddelbart, som når en tørst plante trenger vann. Andre ganger er det mer langsiktig når du har ventet i flere år på at en plante skal blomstre. Jeg er veldig glad i sitatet til Audrey Hepburn der hun sa: «To plant a garden is to believe in tomorrow»

snøklokke
Når snøklokkene trives sprer de seg fint til store tuer. Husk å la frøene modnes før du klipper de ned.
Duften av våt jord

Herlig med vår i hagen og kjenne duften av våt jord. Med lysere kvelder er det enklere å ta en liten runde ute hver dag etter jobb. Om det ikke er mer enn en liten halvtime er det supert. Ruske litt her og plukke litt der. En hage med lave skuldre er også et sted for rekreasjon.

helleborus orientalis
Helleborusen kommer hver vår med sine fantastiske blomster som er klar umiddelbare etter at snøen er gått.

Husk å ikke stress med hagen og nyt våren:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments