Julens svibler i blomsterbedet til påske.

Julens svibler i blomsterbedet til påske.

Jula varer helt til påske heter det, og i påsken fikk jeg endelig plantet ut julens svibler i blomsterbedet. Nå skal løkene fortsette sin hvile gjennom sommeren, og batteriene skal lades for en ny blomstring neste år.

svibler i blomsterbedet
Julens og vinterens svibler har jeg fortløpende stablet i et blomsterbrett hvor de har fått en skvett vann i ny og ne. Disse har stått lyst og kjølig frem til påske, men er ikke akkurat pene:-)

Det er herlig med svibler i blomsterbedet på våren. De kommer gjerne opp mellom snøklokker, Scilla, perleblomster og tulipaner. Like duftende som til jul, men spinklere i blomsterklasene. Jeg synes nesten de er finere slik. Når de står ute, og med færre blomster klarer stilkene bedre å holde seg oppe. For meg virker det også litt mer naturlig når blomsterklasen ikke kollapser av vekten til alle blomstene?

svibel
Løkene er faste og fine siden de har fått trekke til seg mye av næringen fra bladene etter blomstringen. Det er gode forutsetninger for ny blomstring neste år.

Jeg kjøpte et brett svibler i høst som har gitt masse glede til venner, familie og oss selv. Sviblene brukte jeg i ulike dekorasjoner og sammenplantinger. Bruk og stell av svibler kan du lese mer om her. Og ved å bruke temperaturen som virkemiddel hadde jeg svibler som overlappet hverandre i ukesvis med blomstring.

svibler til påske
Med den lille spaden får jeg stukket løkene ned slik at de står ca 10cm dypt. Bladene blir mer eller mindre begravd.
Slik tar jeg vare på sviblene

Alle vinterens sviblene ble tatt vare på i et plantebrett. Her stablet jeg dem tett, og uten potter for at fuktighet enkelt skal fordele seg jevnt mellom plantene. På den måten kunne de utvikle bladene for å ha en mest mulig naturlig syklus. Plasseringen er lys og kjølig med ca 10 grader, og mens vi ventet på våren fikk de en skvett vann i ny og ne. I påska var det knallvær og våren eksploderte. Med god varme i jorda var det perfekt tidspunkt å plante svibler i blomsterbedet.

svibel
Etter planting vil bladene være delvis begravd. De blir fort borte, og dekket over, når jeg legger på et lag med kukompost i bedet. Rester av bladene er bare sunt og vil bare gi ekstra næring i bedet.
Planting

Med en liten hagespade er det fort gjort å stikke hull som gir plass til løkene. Jeg planter dem ca 10cm dypt. Blader og rusk får stå igjen på løken, og kan gjerne graves ned under jorda. Generelt rydder jeg ikke så mye i blomsterbedet. Gamle planterester gir supre forhold for mikroorganismer, og en god jord med masse liv!

svibel
Året etter kommer det tittende opp små rosetter med svibler både her og der. De blir ikke høye så de er fint å sette dem innimellom andre stauder hvor de blir gjemt når annet kommer opp.

Stort sett alle løkene vi kjøper kan plantes i bed etter blomstring. Har du ikke blomsterbed eller noe sted å sette dem, så gi gjerne gamle løk til venner eller familie som har en hage. Jeg synes det er utrolig trist med alle de fine løkene som antageligvis går i søpla, og videre til kompostering. Samtidig vet jeg at veldig mange nettopp planter dem ut også:-)

Husk å følge meg på Instagram for daglig blomsterinspirasjon.

svibler
Sviblene fra året før titter opp rundt omkring i hagen. Ikke alltid jeg husker hvor jeg dyttet dem ned i bakken, men fine er de

Nyt våren:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments