Lilla stangbønne til både pryd og nytte.

Lilla stangbønne til både pryd og nytte.

Stangbønne «Blauhilde» er nesten som et Kinderegg i hagen. Kan man få tre gode ting i ett er det jo perfekt. En kul klatreplante med fine blomster og bønner til så spise utpå sommeren, tre gode ting man bare må elske! Da har jeg ikke engang tatt med hvilke underverker bønneplanten gjør for jorda…

stangbønne
Blomsterknoppene skimtes mellom bladene og blomstene funkler som edelstener.

I dag får vi tak i blå / lilla grønnsaker i mange varianter. Sukkererter, Gulrøtter, Tomat, Potet. Bønner og varianter av kål. Det er gøy å kunne ha litt farge på maten vi spiser. Jeg har hørt at man skal spise mat med mye farger, å spise regnbuen er jo et uttrykk for å spise mye frukt og grønt i alle farger. Masse antioksidanter er bra! Bønnene bør forvelles før spising og da forsvinner dessverre den blålilla fargen, de blir grønne av varmen. Mange av de andre grønnsakene beholder fargen. Frem til forvelling er de kjempeflotte!

Blauhilde stangbønne
Lange lilla bønner

Belgplanter binder grunnstoffet nitrogen fra lufta til jorda og er super til jordforbedring!

Stangbønne
Herlig farge på blomstene som kommer på rekke og rad

Jeg forsøkte Blauhilde for et par år siden uten hell. Da la jeg bønnene i vann over natta og sådde direkte ut i bedet, ingenting kom hos meg…. I fjor sommer fulgte jeg samme oppskriften men drev dem inne i potte først, full klaff! Da de hadde kommet godt i gang med veksten plantet jeg dem ut når jorda var over 10 grader.

Blauhilde stangbønne
Mange bønner venter på å bli høstet

Jeg satte flere planter under fire jernstenger på ca 2 m høyde som er festen sammen i toppen. Den vokste raskt til topps og ble en flott søyle i bedet. Mellom andre ettårige sommerblomster og stauder sto en grønn tipi med små skinnende lilla blomster innimellom bladverket. Utover sommeren ble det masse med lilla lange flott bønner som kunne høstes i flere omganger.

Blauhilde stangbønne
Høstingen er gjort og klar til middag. Fantastisk farge!

Belgplanter generelt, men også slik som bønner er en glimrende plante til jordforbedring. Planter du bønner og belgplanter vil de ta opp nitrogen fra lufta som de binder til små knoller på røttene. Dette blir liggende i jorda og er til stor nytte for andre planter i nærheten eller planting på stedet året etter. N (nitrogen) er et viktig grunnstoff for plantene og er en grunnleggende bestanddel i gjødsel.

Blauhilde stangbønne
En plante med stor pryd og nytteverdi

Jeg sår disse i starten på april for å være i god vekst til utplanting.

Selvberging og pryd:-)

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments