Snart fylles pottene med lykkekløver for en ny sesong

Snart fylles pottene med lykkekløver for en ny sesong

Lykkekløver er en av sommerens gjengangere her i hagen. Den krever nesten ingenting av stell, og er bare superflott hele sesongen i hagen, på terrassen eller balkongen. Fra oktober og frem til nå har jeg knapt kastet et blikk på dem, men snart er de i full vigør igjen.

lykkekløver
Lykkekløver Oxalis tetraohylla «iron cross» har et fantastisk bladverkt som er dekorativt i seg selv. Trengs ikke noen blomster på denne planta!

Lykkekløver eller Oxalis tetraphylla er en utrolig dekorativ plante, både med og uten blomster. Det saftig grønne bladverket har en mørk midt som kontrast, og jeg antar de mørke tegningene har gitt sorten navnet «Iron cross». Opprinnelig kommer denne planten fra Mexico hvor den vokser vilt.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

oxalis tetraphylla
En stor krukke med lykkekløver er et blikkfang. Jeg liker større grupper og krukker med kun en sort. Det gir en helt egen effekt. Bladene på lykkekløver er også holdbare i små vaser til bordpynt.

Bladene er iøynefallende hele sommeren frem til frosten kommer. Drysset av små rosa blomster som kommer med jevne mellomrom utover sommeren, gjør at lykkekløver virkelig fortjener en plass på balkongen eller i hagen.

Lykkekløver
Blomstene på lykkekløver har nydelige detaljer, og siden det er mange knopper som springer ut fortløpende på hver stilk vil det oppleves som en lang blomstring.

Min erfaring

Jeg har hatt lykkekløver i snart 10 år og den blir bare tetter og større for hvert år. Det er faktisk små løker som både vokser og deler seg.  Hver 3.-4. År plukket jeg løkene opp, og skifter jord. De andre årene er det bare å gi en lett toppdressing (bytte det øverste jordlaget) og begynne å vanne. Simsalabim så kommer den igjen!

lykkekløver
De små løkene vokser og deler seg fra år til år. Et par-tre løk vil gi en flott potteplante.

Vinterstell

Jeg slutter å vanne i oktober, og plasserer krukka tørt og kjølig. Gjennom vinteren står den uten stell på ca 10 grader. Eneste stellet jeg gir er å fjerne de tørre bladene når de har visnet, det er som regel etter en måneds tid etter at jeg har tatt dem inn. Når bladene har tørket  inn er de helt løse og bare å fjerne.

lykkekløver
I mars – april våkner de små løkene til liv, og de første bladene titter frem. Nå er det tid for å begynne vanningen.

Stell

Lykkekløvet krever ikke stort. Jeg gir den vanlig hagejord med litt kukompost. Som de aller fleste plantene liker heller ikke lykkekløver å stå i vann. God drenering er viktig! Jeg plasserer krukka i halvskygge. Dette gir flott vekst og fantastisk farger med gode mørke tegninger på bladene. Jevn vanning og gjødsling funker bra. Jeg har innimellom glemt vanning slik at hele planta har flatet ut… En god gjennomvanning et par dager etter hverandre har gjort underverker, og lykkekløveren har blitt god som ny!

iron cross
Navnet «iron cross» kommer antageligvis av det mørke feltet midt i bladet. En flott detalj!

Oxalis er en stor familie med enormt mange sorter fra de robuste og vinterherdige, til de mer sarte artene som ikke tåler frost. Lykkekløver og mange av de andre artene er spiselige. Man skal allikevel være forsiktig med inntak av for mye Oxalis siden de inneholder mye syre. Men både bladene og blomstene kan være flott pynt på mat og i salaten. Lykkekløver er også utrolig dekorativ utover bordet i små vaser.

Bordpynt til sommer
Her har jeg brukt endel blader av lykkekløver som grønt i borddekorering

Her kan du lese mer om den røde lykkekløveren og hvordan å dele den i flere planter.

Sommerblomst med flott bladverk
Lykkekløver er dekorativ med og uten blomster.

Oxalis tetraphylla «iron cross» fortjener en plass i uterommet:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Tante Rose
5 years ago

Disse er så søte!

Jeg husker en annen lykkekløver fra barndommen. Den hadde litt mindre, rundere blader, i trekløverfasong. Blomstene var lys rosa. Vet du hva den sorten heter? Jeg skulle gjerne fått tak i den igjen.

Catherine
Catherine
3 years ago

Hei. Jeg akkurat plantet 5 iron cross i potte som 27cm diameter. Kan jeg plante det tett? Som ca 7 løkker i en potte?