Bladstikling — kun et brukket blad kan blir en ny plante.

Bladstikling — kun et brukket blad kan blir en ny plante.

Svigermors tunge er en robust og villig plante, som lett kan bli flere. Med bladstikling, og minimalt stell, har jeg en ny plante i samlinga. Alt som skulle til var et brukket blad, som ellers kanskje hadde gått i komposten. Nå er det en ny fin plante i heimen!

Svigermors tunge
Det tar tid med bladstikling på denne, men du verden så gøy når det lille skuddet titter frem. Her begynner også nyte røtter å synes. Snart på tide å sette den i potte

Å ta stiklinger er en gøyal måte å få flere planter på, og i tillegg er det gratis! Hvor gøy er det ikke å ta en liten plantedel å dyrke opp til en ny plante, helt fra bunnen av!?! Stiklingsformering (for private) var nok mer brukt i gamle dager, hvor tilgangen på planter ikke var så stor om i dag. I dag får vi kjøpt fiks ferdige planter, til en rimelig penge, nesten hvor som helst.

Her skrev jeg litt mer dyptgående om stiklinger.

Sansevieria
Det lille skuddet på bladstiklingen har vokst seg større. Nå er det på høy tid at denne kommer i potte

Denne fremgangsmåten (med vann) er ikke optimalt for en sukkulent, men det har fungert for meg noen ganger:-) En mer korrekt måte å ta bladstikling av sukkulent på, er å la bladet tørke noen dager for at snittflaten skal korke seg noe. Deretter stikkes bladet i en godt drenert kaktusjord, og vannes forsiktig.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

My way:-)

Når jeg tok denne bladstiklingen av svigermors tunge, var det mer tilfeldig enn noe annet. Morplanten som jeg skrev om her, hadde brukket et blad som jeg klippet av, og stakk i en vase med litt vann. vannet rakk 1-2 cm opp på bladet, og lite vann er nok nøkkelen. Bladet var dekorativt, og jeg bare lot det stå. I flere måneder sto det, før jeg mistenkte jeg at det var noe på gang. Når jeg løftet det opp var det jommen meg kommet et skudd, og en ny plante var på vei!

bladstikling
Her er det et godt skudd og flotte røtter. Her setter jeg den i veldrenert jord som jeg vanner forsiktig.

Det lille skuddet fikk utvikle seg godt før jeg plantet den nye planten i en potte med jord. Svigermors tunge liker en veldrenert kaktusjord, og gjerne med litt ekstra kalk. Drenering er superviktig for sukkulentene slik at vann ikke blir stående for lenge rundt røttene.

To måter å ta bladstikling av Svigermors tunge.

(Å sette i vanne er som sagt ikke optimalt.)

  1. En bladstikling kan settes direkte i jord, og vannes forsiktig. Bladstikling av Svigermors tunge er en tålmodighetsprøve. Iallefall når jeg forsøker. Ofte tar det månedsvis før det kommer noe nytt skudd!
  2. En rosett eller sideskudd er en mye raskere måte. På større planter ligger ofte sideskuddene helt oppe i overflaten på potta. Da er det lett å skjære løs en rosett, og lirke opp noe røtter. Denne rosetten plantes direkte, og begynner å vokse i løpet av kort tid!

Ulikt utseende med rosett- og bladstikling

Det er noe som er litt merkelig rundt stiklinger av Svigermors tunge. En stikling er alltid en genetisk kopi av morplanten. Dermed skal det også bli en identisk plante, ikke sant?

sansevieria
Et år etter er det blitt en fin plante, men med bladstikling vil ikke de nye bladene få gule striper… Det originale bladet er støttet med en pinne for at røttene skulle få feste. (sees bakerst med gule striper) Alle nye blader er helt grønne.

Når du tar en rosett, og dyrker videre på den, vil det alltid bli en ny plante med de karakteristiske gule kantene. Alle bladene vil normalt bli like i årene som kommer. Når vi derimot tar en bladstikling vil den nye rosetten, og nye bladene bli helt grønne og marmorerte. Uten gule kanter!! Merkelig?

Sansevieria
Her er bladstiklingen med gult og nytt blad som er helt grønt. Dette skjer på alle de bladstiklingene jeg har sett av Svigermors tunge.

Det skal være identisk genmateriale, men plantene blir ganske ulike!

Blomster på Svigermors tunge

Svigermorstunge kalles ofte Bajonettplante. De lange spisse bladene kan lett sammenlignes med bajonetter og svigermors skarpe tunge:-) På latin heter den Sansevieria trifasciata. Utrolig robust plante. og en gang i blant blomstrer den som du ser under. Disse dufter fantastisk om kvelden!

svigermors tunge
Jeg synes blomstene til Svigermors tunge er fine, og duften er fantastisk!

Gøy å lage nye planter fra bunnen:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Brit
Brit
4 years ago

Hei! Jeg tok akkurat av en bitteliten som hadde skutt ut fra røttene til en svigermors tunge. Det har jeg aldri gjort før, og jeg kom over dette innlegget da jeg søkte på hvordan jeg skal vanne den nye babyplanten. Hva mener du med «vanne forsiktig»? Hvor ofte er det?… Read more »

Stig Roar Bye
4 years ago

Den du har tatt bladstikling av er Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’, og avleggerne den produserer er S.trifasciata. Norsk navn på den du har tatt blad fra er Svigermors tunge ‘Laurentii’, og produserer da avlegger som er Svigermors tunge (den grønne). Årsaken til at dette skjer er fordi S.t.’Laurentii’ oppstod som en… Read more »