Vårinspirasjon i hagen 3. juledag, mot normalt…

Vårinspirasjon i hagen 3. juledag, mot normalt…

I år feiret jeg jul hos mine foreldre i Kragerø, som jeg gjør hvert år. Ikke helt etter tradisjonen så var det rene vårstemningen her… Lav sol som nesten begynner å varme og rundt 10 grader i lufta, hverken snø eller is men nesten grønt gress…

Her står knoppene klare i romjula

Det har vært en mild og fin høst og enkelte steder har kulda ikke fått satt seg enda. Allikevel pleier det ikke å være så mildt som nå. Hos mine foreldre er det nok en klimasone mildere enn her hjemme men i tillegg er det en sydvendt tomt. Det er elementer som gir gode betingelser og kan skape mikroklima.

Ikke mange dager med varmegrader før Krokusen er i blomst

Tidligere har jeg gitt tips om å huske på, eller notere seg hvor snøen blir borte først i hagen når våren kommer. Dette er steder hvor det kan være lurt å plante løk og andre vårblomstrende blomster som for eksempel Tusenfryd eller Bellis perennis som den også heter. Tusenfryd er også en av de tidlige plantene du kan sette ut på våren

Stella og Tristan er med og fikk en liten fotoshoot i vintersola

Tusenfryd vokser som en lav rosett blader og setter blomster fra tidlig vår og utover. Den største delen av blomstringen foregår vår og forsommer. Det er en mer spredt blomstring utover sensommer og høst. Senhøsten forbereder plantene seg med nye knopper som ligger klar til våren. Tusenfryd trives i fuktig og næringsrik jord. Ofte sprer den seg til plen og videre i naturen. Den er hardfør opp mot H7 og klarer seg derfor i store deler av landet. En robust og vakker liten staude.

Tusenfryd i vintersol

Tusenfryd kan fint deles eller så frøformeres de enkelt. Det er flere varianter å få kjøpt. For noen år siden fikk jeg tak i en variant hvor hver blomst var ca 5 cm i diameter. Tid for å lete etter frø er nå, så jeg kan anbefale å vurdere Tusenfryd til ønskelisten for neste sommerens hage.

Snøklokkene Galanthus nivalis er heller ikke langt unna

Tusenfryd har vært brukt i folkemedisin mot en god del plager. Dette er ikke noe man skal teste ut på egenhånd. Jeg synes det er interessant og til utvortes bruk skal bladene ha sårhelende egenskaper.

Nyt romjulen!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments