Selv bikkja holdt på å svime av pga. lukta fra Sauromatum venosum

Selv bikkja holdt på å svime av pga. lukta fra Sauromatum venosum

Dette er en kuriositet av en plante jeg har hatt i mange år. Sauromatum venosum som også blir kalt for Voodolilje og er i Myrkonglefamilien. Det er en spennende familie med mange gøyale varianter.

Sauromatum blomstrer på tørre knoller

Fellesnevner; rare og litt sære blomster hvor de fleste har en lukt som virkelig kan skremme bort hvemsomhelst. De har en lukt av råtnende kadaver. Ikke fullt så sjarmerende når den er innendørs i et hus eller leilighet. Årsaken til at de lukter som de gjør er for å tiltrekke seg fluer. Fluene tiltrekkes for å bestøve blomsten! Opprinnelsen til denne planter de tropiske deler av Afrika og Asia. Detaljene i blomsten er fantastiske!!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

sauromatum
Flotte detaljer i blomstene på Sauromatum venosum

Blomstringen

For noen dager siden  fikk jeg erfare lukta! Den åpner seg alltid på natten. Da jeg våknet kjente jeg en eim, og skjønte at noe var noe på gang… Bikkja skulle slippes ut i hagen gjennom stuedøra, forbi fatet med knollene. Halvveis over gulvet ble det bråstopp for en liten Dachs med særdeles god luktesans. Hun tok stand med stivt blikk og vibrerende nese. Hun lurte nok på hvem som har krøpet inn i stua og daua i løpet av natta:-) Samboern hostet og harket og kommanderte hele fatet ut! Det ble plassert ute i vinterhagen hvor det nå skal stå å blomstre ferdig. Klarer du lukten i en kort periode er det et spennende innslag i plantesamlingen.

Sauromatum venosum har en interessant livssyklus og er enkelt å ha med å gjøre. Fungerer suverent på en balkong eller terrasse i potte men også i et blomsterbed.  Oppbevares som potet, kjølig og frostfritt gjennom vinteren, frem i midten av mars. Blomstrer på tørr knoll som legges på en skål og setter i vinduskarmen. Selve blomsten visner kjapt ned og knollen plantes ut når det ikke er fare for frost. Ute vokser det opp et – to store blader som står hele sommeren. Høsten kommer, bladet visner og du tar knollen inn igjen. Plasseringen bør være i skygge eller halvskygge.

Sauromatum venosum
Det er blitt en god gruppe. De setter stadig sideknoller.

Dyrking og krav

Dyrkingen bør foregå i en god potte med næringsrik jord. Plant knoller minimum 5cm dypt. Knoller vil bruke alle næring på å sette blader. Så fort den har gjort det vil det dannes en ny knoll oppå den gamle. Den opprinnelige knollen du plantet på våren vil kun være en «skorpe» under den nydannede knollen av året. Den nye knollen bør renses for gamle plantedeler og jord før den pakkes i avispapir og legger mørkt og kjølig til overvintring. Sauronatum trives godt med en Norsk sommer. Mye Næring gir en større knoll neste år og en god del mindre sideknoller. Lett å formere med sideknoller som løsner lett!

Noen andre spennende arter i denne familien er Arisaema og Amorphophallus. Jeg har begge deler hjemme. Enkelte av Arisaema variantene klarer seg fint med sone 2-3. Amorphophallus derimot tåler ikke frost. De har noen enorme blomster! Jeg fikk kjøpt en knoll i våres som jeg er veldig spent på. Den er nå plantet etter alle kunstens regler!

Knoller er gøy!
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments