Et hageår er gått, og nye hagedrømmer skal drømmes.

Et hageår er gått, og nye hagedrømmer skal drømmes.

Hageåret 2018 har vært litt annerledes enn mange andre. Her på Østlandet var det den varmeste sommeren på over 50 år, og heller ikke så mye nedbør å skryte av. En herlig høst gjorde susen for en del planter, og på mange måter ble det en perfekt sommer. Nå er det derimot nye hagedrømmer som skal drømmes, for en ny sesong er rett rundt hjørnet.

hagedrøm
Vinteren er en perfekt tid til å drømme store og små hagedrømmer. Planlegge, få inspirasjon, og alle bøker børstes støv av, og nettsteder må frem:-)
Sommeren som gikk

Jeg har mange hagedrømmer fra sist sommer, og med lange late dager i shorts var det som den beste sydentur! Klippe litt her og plukke litt der, ikke noen store ting. Bare litt «puslevedlikehold».

hageplaner
Ikke den verste sommeren å ha ferietid i hagen

Koien fikk jevnlig og godt med mat, (de spiste opp nesten 20kg fôr, og vokste som rakkeren!:-)), noen av dem var faktisk skikkelig feite når jeg tok dem inn for vinteren. Det er positivt at de har litt å tære på gjennom vinteren.

farger på koi
Her er en sulten gjeng. Høy temperatur øker både aktivitet og apetitt, og med nok mat vokser de fort…

Siste sommer hadde vi heldigvis ikke så mange reiseplaner, og jeg fikk masse tid hjemme i hagen. Varmere enn i Afrika, og med restriksjoner på vanning gjorde at armene fikk treningen sin. Den tilmålte tiden med spreder annenhver kveld monnet ikke stort, men vanning med vannkanner er lov. Kannevanning på høyt nivå gjorde at jeg ble bedre kjent med hver og en plante enn noen gang!

hageplaner
Vannkanna står alltid klar for å redde tørste planter, og hagen har sjelden vært så frodig som sommeren 2018.
Varme og tørke

Ikke alle planter liker en så varm sommer, og her sturet flere av plantene frem til august kom med litt kjøligere vær. Georginene er en av dem! Til gjengjeld eksploderte flere av dem sent, og ga en høstblomstring av en annen verden!

vinteroppbevaring av planter
Bugnende georginer på sensommeren med litt kjøligere vær.

Min største plantesorg sist sommer er at Anemonopsis macrophylla fikk det for varmt og tørt, så den døde. Dette er en plante jeg ville gitt mye for å få tilbake i hagen, og er det noen der ute som har en bit til salgs så send meg gjerne en melding. 

Porselensanemone
Porselensanemone er den som bukket under sist sommer. Den trives med jevn fukt, endel skygge og ikke for varmt. Om noen har, kjenner noen, eller vet om noen som har en bit til salgs, så tips meg gjerne.
Vinteren er tid for nye hagedrømmer

Min desembermåned har gått unna som en virvelvind, og mange med meg har garantert kjent på følelsen av å ikke rekke alt. Med alle planene, og ting som rekkes før året slutter, burde jeg skjønt at det var dømt til å mislykkes. Rett før jul strøk jeg «to do lista» som var for drøy, og kapitulerte. Januar er nemlig lang, og byr på nok av muligheter til nye hagedrømmer. Nå er det tid til å kikke i frøkataloger og få inspirasjon til både krukker og bed. Kanskje også planlegge noen nye bed?

hageplaner
Nå er det fin tid å drømme om nye planter i bed og krukker. Kanskje etablere noen nye blomsterbed, og hva skal de fylles med??
Vintersysler

Den mørkeste og kaldeste tiden er det stille i hagen, bortsett fra noen ting som er best å gjøre nå på vinteren. Nemlig; beskjæring av enkelte planter, deriblant drueranke som jeg skrev om her. Dette gjør jeg nå, slik at sårflatene rekker å lukke seg før sevja stiger til våren.

Vitis vinifera
Drueranke bør beskjæres nå. Jeg klipper alle fjorårsskuddene tilbake til hovedranken

Vinteren benytter jeg også til å fjerne større busker, og trær som skal helt bort. Tas de nå slipper jeg håndtering av alt bladverket, og med en frossen bakke vil det ikke skade å slepe litt greiner rundt omkring. Her i hagen er det et gammelt kirsebærtre som skal til pers, og beskjæres kraftig. Dessverre har dette fått Grå monilia som gjør hele treet stygt med mange døde greiner. Med en kraftig beskjæring håper jeg at det bryter nye friske skudd fra stammen til våren:-)

vitis vinifera
Sommeren 2018 var ideell for druene. Mengder med store søte druer er litt av en belønning…

Tips: Har du lyst til å pode frukttrær, kan podekvister tas nå. Det kan du lese litt mer om her.

Nye frø i jorda.
hagedrømmer
Snart kan flere frø såes. Chilli og paprika trenger ofte litt tid

Mange er utålmodige etter å få frø i jorda, og enkelte sorter av sommerblomster kan med fordel såes allerede nå. Et eksempel er Blodbeger som trenger nok tid på å utvikle gode planter. Ellers venter jeg med det aller meste til dagene er litt lenger. De små frøplantene trenger lys nok, og tilleggsbelysning er viktig om vi sår tidlig. Husk at balansen mellom lysmengde og temperatur, er viktig for sterke planter og god utvikling. Mange sommerblomster som blir sådd for tidlig vil bli spinkle, og er for svake til å klare seg ute. Mange stauder derimot må ofte stratifiseres, og bør såes nå. Settes de ut under snøen får de en fin start.

Tristan dachs
Tristan gleder seg nok også til nye late dager i gresset:-)

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Tid for store og små hagedrømmer.

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Vanessa fra Sukhi
5 years ago

Takk for så mange fine innlegg i året som gikk! Det var spennende å følge året i hagen og lære så mye nytt!