Skal du pode så må kvistene samles nå!

Skal du pode så må kvistene samles nå!

Å pode er en spennende måte å få flere sorter av en frukt på ett tre. Har du et tre med kjedelig frukt er det superenkelt å sette på nye sorter. Husk bare å pode eple på eple, plomme på plomme osv. En del epletrær i handelen består av flere sorter, det kalles ofte for familietre og er perfekt for mindre hager. Skal du pode selv må du begynne forberedelsene allerede nå…

Pode kvist
Kvister til poding må tas nå. Legg dem under en snøfonn eller kaldeste stedet i kjøleskapet pakket i plast. De må holdes friske og i dvale.

Klipp nå

Vi var i Kragerø i helgen og her har mine foreldre et tre med Grønn Reine Claude. Dette er en veldig god plommesort jeg gjerne vil ha i hagen, men har dessverre ikke plass til et nytt stort tre. Plommetreet av en annen sort som jeg plantet for 5 år siden er derimot en perfekt vert for noen grener med de nye plommene. For å ha podekvister som er brukbare må det forberedes. Det er viktig at de blir tatt nå før sevja stiger siden selve podingen skjer når knoppene på vertstreet er på ballongstadiet. Det vil si når sevja har steget. Akkurat nå er de bare å sikre seg noen grener som skal fortsette å hvile!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

podekvist
Et par år gamle podekvister på et plommetre hos mine foreldre.

Oppbevaring

Ta en liten bunt med grener, men husk å merk med navn hvis du samler flere sorter. Deretter finner du den største snøfonna i hagen der den blir liggende lengst, og grav dem ned så de er godt dekket. Årsaken til dette er at de kal ligge kaldt og fuktig for å holde seg friske. De må ikke tørke eller få mye frost på seg. Under en stor dyne av snø er det ideelt. Her hjemme er det ikke stort snø igjen så de blir fuktet, pakket i plast og lagt innerst i grønnsaksskuffen på kjøleskapet.

Podekvist
Etter noen år er det kraftig gren med hel ved mellom gammel og ny sort

Poding blir brukt på mange arter. Roser podes oftest på en sterkere rot og det samme gjelder for frukttrær. På denne måten er de mer hardføre og vi kan være ganske sikker på at det er en riktig sort vi kjøper. Da jeg flyttet inn i huset var det et stort gammelt og flott epletre her, men frukten var kjedelig, Ved å pode på noen gode nye sorter bærer treet mengder med herlig frukt etter noen få år. Ved å gjøre på denne måten bærer et etablert tre raskere ny frukt og jeg beholder et flott tre.

Snart kommer våren!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments