Action og lek i Koidammen

Action og lek i Koidammen

Mating og restitusjon etter strabasene!

For noen dager siden kom jeg hjem og det skummet i bekken og filteret. Dette er klare tegn på at det har skjedd ting og at det er mye protein i vannet. Da jeg kikket nærmere på Koien så jeg at flere hadde skader. Finner og skjell var oppskrapet og noen hadde sår på sidene. Løse planterester som lå å fløt i vannet var også tegn på at noe har skjedd . Her har det vært action!

Koi egg
Koi egg

Koi leker og legger egg når temperaturen stiger til litt over 20 grader. Det er selvsagt andre kriterier også som alder, vannkvalitet, lengre dager som stimulerer modning av eggene osv. De setter gjerne i gang på morgenen og går i flokk inn på grunner og mellom plantene der. Det kan gå hardt for seg spesielt for hunnene som gjerne blir kurtisert av flere hanner.

Koi egg
Koi egg

Etter hva jeg har lest kan en hunn gyte ca 100 000 egg per kg fisk! Dette er mengder som fort gir litt ubalanse i vannkvaliteten. Det er derfor lurt på sjekke vann verdiene i tiden etterpå. Ønsker du å ta vare på eggene så er det lurt å flytte over i et eget basseng. Koien sier ikke nei takk til å mumse litt på eggene som ligger langs kantene på dammen.

Koi egg
Koi egg

Etter gyting tar det mellom 3 og 7 dager før de klekkes. Etter dette er det bare å holde øye i kriker og kroker for å se etter yngel. Det hadde vært gøy å finne noen!

Når de gyter i flokk som hos meg vet jeg ikke noe om hvem som gjør hva og med hvem… Dette vil kunne gi mange interessante farge kombinasjoner

Når vi ser på eggene etter gyting vil de ubefruktede eggene raskt bli grå av soppangrep. De klare derimot er befruktet og vil som regel utvikle yngel.

Gullfisk er litt enklere å få i gang og gyter litt tidligere enn Koi.

Venter i spenning!

 

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments