Blodbeger i hagen eller på balkongen er en stor favoritt for mange. Det er lett å forstå med en plante som er et slikt blikkfang av farge og blomster. Ikke mange planter er like ivrig med en så kontinuerlig blomstring som blodbeger. Hvis den trives vil den belønne deg med blomstre helt frem til frosten kommer, men før kulda setter inn er det lurt å samle frø til neste års planter.

blodbege blomster

Høybladene henger i laaaang tid både før, under og etter selve blomstringen

Jeg har hørt at det går å overvintre blodbeger på samme måte som pelargonium. Dette har jeg ikke fått til selv, og nå har jeg forsøkt to ganger uten å lykkes… Nei, frø derimot har jeg mye bedre hell med. Blodbeger bruker lang tid på å utvikle seg godt fra frø så derfor er det lurt å få disse frøene i jorda allerede i januar.

Rodochiton

Selve blomsten henger inne i klokka. Her er den rett før den springer ut

Blomsten på blodbeger består av en rødlilla klokke som egentlig er et høyblad. Selve blomsten er mer burgunder og henger inne i klokken. Etter blomstring faller selve blomsten av og det klokkeformede høyblader henger igjen lenge etterpå og gjør planten ekstra dekorativ. Dette er det som gjør blodbeger så attraktiv og blomstringen virker ekstra lang. En annen kjent plante som fungerer på samme måten er Bougainvillea hvor høybladene blir hengende igjen lenge etter den faktiske blomstringen.

Rodochiton

I enkelte av klokkene utvikles det slike bobler. Disse inneholder frø så la dem modnes og henge så lenge som mulig

Blodbeger frø sitter litt gjemt inne i klokken. Det utvikles ikke frø etter alle blomstene men det er en tydelig boble inne i klokken der frøene utvikler seg. Jeg anbefaler å la de henge på så lenge som mulig slik at frøene modnes mest mulig naturlig. Når klokken eller boblen begynner å falme eller blir vissen tas den inn og legges til tørk. Når den har tørket litt vil den lett sprekke når du klemmer på den og ut drysser det små blodbeger frø.

Rodochiton

Vips er det ny vår og sommer med ny plante av blodbeger

Dryss frøene i et kaffefilter og skriv navn på, legges mørkt og kjølig frem til de skal såes igjen.

Har du ikke plante selv så spør om du kan knipe av et par kapsler hos venner, familie eller en nabo som har blodbeger. Sharing is fun!

Planlegg en ny sommer:-)

Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram