Nå tar jeg beskjæring av vinranke for at de ikke skal blø så mye.
Det er ikke så mye som skjer eller skal gjøres i hagen midtvinters når snøføyka pisker rundt husveggene. Selv om dagene er litt lengre med et ørlite løfte om vår, har kong vinter og kulda fortsatt et fast grep om hagen. Da er det perfekt tid å ta beskjæring av vinranke. Klipper vi for sent på våren blør de kraftig!
Ved beskjæring av vinranke nå vil de ikke blø så mye.
Dette er fordi alt er frossent og sevja har ikke begynt å stige. Klipper vi nå holder snittflatene seg tørre og rekker å lukke seg noe før sevja stiger, og det begrenser blødning. Mer enn én gang har jeg vært litt seint ute og da drypper og renner det mengder med sevje. Dette er noe vi helst vil unngå. Skulle uhellet være ute vil du kunne svi snittflaten. Et annet alternativ jeg har brukt mye på blant annet Hoya innendørs (som også blør mye) er å bruke litt ren aske på snittflaten.
Druerankene kan vokse mye i løpet av en sommer. Får de vokse fritt vil de etter hvert bli et ordentlig villnis. Med fri utfoldelse vil de fort bli uhåndterlige og gi lite druer. En god beskjæring av vinranke nå er derfor viktig hvis vi vil høste frukt og holde styr på planta.
Det er mange måter å beskjære vinranker på
Det avhenger helt av hvor du skal ha den og hva du skal bruke den til. Skal den kun dekke en pergola eller fjellknaus kan den vokse fritt. Jeg har latt vinrankene i hagen få en stamme opp og et par greiner ut til siden. På den måten dekker de en hel vegg og allikevel får luft og lys inn til drueklasene. Alle rankene her i hagen bærer godt med druer.
Første året er det lurt å la vinranken vokse opp til ønske høyde for deretter å toppe den. Jeg tok bort alle sideskudd første sesongen. Året etter lot jeg sidegrener vokse ut. Etter tre år fikk jeg hovedgreinene på plass, deretter har jeg kun klippet tilbake fjorårets vekst. Vinranken blir mer og mer treaktig og kraftig for hvert år som går. Disse vinrankene er blir 12 år til sommeren og har dannet flotte stammer!
Stiklinger
Jeg lar et par greiner stå igjen på planta slik at jeg kan ta stiklinger litt seinere. I slutten av mars kan vi fint bruke biter av fjorårsgreiner som stikkes i en blomsterpotte med jord for å få nye planter. Her viser jeg hvordan jeg enkelt tar stiklinger med årsskudd, men fremgangsmåten er den samme for skuddene jeg klipper nå. Brukes grener fra i fjor rekker vi plantene rekke å bli kraftigere gjennom sommeren. NB! husk å merke stiklingene. Jeg glemte det i fjor og aner ikke hvilke sorter jeg ga bort.
Forbered våren nå:-)
Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)Her kan du tipse flere om innlegget:
Så spennende. En vinranke tror jeg må inn i Furulunden prosjekt dette året. jeg synes de er så fine selv uten druer 🙂
Kan anbefales:-) Kjøper du plante på Hesleberg i Vollen vil du kunne få gode spisedruer. Jeg har Ester og Summerset seedless. Begge er kjempegode:-)