Tulipanens dag — en fest i farger, og løfte om vår

Tulipanens dag — en fest i farger, og løfte om vår

Tulipanens dag med knasende friske, og fargerike tulipaner er lagt til den 3. fredagen i januar! Man må jo bare elske dette løftet om vår! Sesongen for tulipaner er nå på topp, og det er super kvalitet. Her er noen tips og fakta om de herlige vårblomstene:-)

Tulipanens dag
Enkle, fylte og i nesten alle farger bortsett fra blått. Variasjonene på tulipaner er enormt stor og gøyal. Noen ser nesten ikke ut som tulipaner en gang:-)

Tulipanene du kjøper nå er mest sannsynlig produsert i Norge. De Norske produsentene leverer tulipaner av topp kvalitet, og i mengder det er vanskelig å forestille seg. Tulipansesongen varer fra november til april, og i løpet av den perioden produseres det rundt 80 millioner tulipaner!! Det vil si rundt 400 000 stk hver eneste dag… Tulipanens dag ferier vi nå når det er høysesong.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

tulipanblomstring
Kan man noen gang få for mange tulipaner? Jeg synes ikke det kan bli for mye, bare å lesse på!

Kortreist vårfølelse

En stor fordel ved å produsere tulipaner her i Norge er at veien fra produsent til forbruker blir kort. Fra de kuttes og høstes i drivhuset, til de er ute i butikk går det kort tid. Dette gjør at vi kan få ferskere tulipaner, som dermed har bedre holdbarhet hjemme i stua. Vesentlig kortere transportvei er også bra for miljøet!

vårblomster
Jo ferskere tulipaner vi får tak i, jo lengre holdbarhet har de i vase.

Historie

Tulipaner er utrolig populære og har vært det i hundrevis av år. De kom til Europa, og ble populære på 1500-tallet. Og de første tulipanene kom til Norge rett før 1600. Det vil si at det har dyrket tulipaner i Norge i mer enn 400 år:-) Helt klart at de har vært, og fortsatt er populære!

vårblomster
Min erfaring er at de store gule tulipanene er blant de sterkeste. Etter noen år er det bare de gule igjen av fargeblandingen.

Enormt dyre løk og finansboble.

I 1600-tallets Nederland ble tulipaner brukt som handelsvare, og det ble voldsomt jag etter de flotteste sortene. Prisene var oppkonstruert, og folk bød over hverandre for enkelte tulipanløk som kunne koste mange årslønner! I 1637 toppet dette seg, og hele tulipanboblen sprakk. Dette var starten på det første store krakket, og regnes som den første spekulative finansboblen. I årene etter 1637 kunne man få kjøpt tulipanløk i mengder for en slikk og ingenting. Tulipanmani er blitt et begrep på en stor finansboble helt opp til vår tid.

tulipandagen
Tulipaner med et spesielt utseende var blant de aller dyreste under tulipanboblen

Opprinnelse.

Tulipaner kommer opprinnelig fra Tyrkia og Iran. Men etter at de kom til Europa på 1500-tallet har det vært gjort et stort foredlingsarbeid for å krysse frem nye sorter. I dag er Nederland kjent for alle tulipanene sine, og står for en stor del eksport. Det er stor forskjell på de opprinnelige tulipanene, og villarter som for eksempel den lille Tarda, til de mest spektakulære sortene vi kan finne i dag.

tulipan
Den lille villtulipanen Tarda er villig og sprer seg greit i hagen.

Stell avskårne tulipaner

Tulipaner har jeg naturlig nok skrevet en del om tidligere. Her kan du finne litt om stell og preparering. Steller du dem godt vil de holde seg friske lengre, og i vase vil vi kunne regne med å ha dem ca en ukes tid i vanlig romtemperatur.

Når du får tulipanene hjem så husk:

  • Rett snitt Ca 2cm, og behold plasten på 30 – 60 min
  • Lite vann i vasen, og etterfyll litt hver dag
  • Kald vann
  • Sett gjerne kaldt om natta og når du ikke er hjemme
  • Alltid ren vase
tulipandagen
Hvis tulipanene trives kommer de igjen år etter år. Bladene må få stå etter blomstring, de samler næring til løken for god blomstringen året etter.

Nyt helga og tulipanens dag!

Kilde: tulipantips.no

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Tante Rose
5 years ago

Fin artikkel. Jeg elsker tulipaner! Det er morsomt å se at du også har erfaring med at bare de gule blir stående igjen av fargeblandingen. Det er bare de som overlever i mer enn ett år her oppe.