Calocephalus lyser opp i krukker på trappa nå

Calocephalus lyser opp i krukker på trappa nå

Calocephalus eller sølvtråd er en høstplante som lyser opp i krukker på trappa nå. Det er mørkt når vi går på jobb, og når vi kommer hjem er det like mørkt. Derfor er det ekstra hyggelig med litt farger som fresher opp. Her er et par veldig vanlige sorter jeg gjerne investerer i nå for høstpynt og trivsel.

sølvtråd plante
Calocephalus brownii eller Sølvtråd holder både form og farge til langt utover vinteren. Og er derfor perfekt til å pynte opp på trappa

Det kan fortsatt gå en god stund før snøen legger seg permanent, og gjør det litt lysere her på Østlandet. I mellomtiden vil disse plantene sørge for mye glede. Å fylle et par krukker behøver ikke koste all verden siden dette er rimelige planter, og bonusen er holdbarheten. Både sølvtråd og calluna (lyng) er supre planter som holder seg fint til snøen kommer og vel så det. Jeg har vært litt seint ute i år, men tanken min er; at det er bedre seint enn aldri:-)

sølvtråd i krukker på trappa
En krukke på trappa kan lett bli hyggelig og innbydende med litt planter som varer lenge

I krukker på trappa vil hverken calluna eller sølvtråd overleve vinteren. Jeg har flere steder lest av sølvtråd klarer seg fint gjennom vinteren. Dette er feil! Calocephalus brownii tåler ikke minusgrader og planten dør når den blir utsatt for frost. Sølvtråd er endemisk til Australia, det betyr at det er opprinnelig voksested og hvor den er vokser vilt. Her danner den små busker som får gule blomster. Men med litt godt stell, og frostfri overvintring vil du kunne ha den i flere år her i Norge. Hele sommersesongen kan den være utrolig kul som plante i krukker på trappa, på terrassen eller andre steder i hagen. De sølvgrå hårete grenene gir en fin kontrast til mange andre planter og bladverk.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Stell av sølvtråd

Sølvtråd er nøysom og krever ikke stort. Litt sandholdig jord med god drenering funker bra. Kan gjerne få en lett tørk mellom hver vanning, men det viktigste er nok at den har god drenering. Den liker absolutt ikke å stå med beina i vann! Plasseres den lys – sol vil den få en tett og fin vekst. Bruker  vi den på høsten som jeg gjør nå, kreves det ikke noe stell.

sølvtråd
Sølvtråd er utrolig fin alene, og gir et veldig sobert og rent inntrykk synes jeg. Her har jeg brukt 8 planter som er godt rufset opp.
Holder seg fin hele vinteren

Som nevnt tåler sølvtråd ikke frost, og dør ganske tidlig på vinteren. Det samme gjelder for calluna (lyng), som finnes i ulike sjatteringer fra hvit, og over i mørk rosa/rød. Etter min erfaring drysser calluna vesentlig mindre enn den gode gamle erika lyngen. I tillegg er calluna mer sirlig og elegant i veksten. (synes jeg)

høstplanter til krukker på trappa
Jeg liker calluna fordi den er mer elegant i veksten og ikke drysser så mye.

Både sølvtråd og calluna er supre planter fordi de holder form og farge etter at de dør. Selv etter noen lette snøfall i begynnelsen av vinteren vil de se ganske uberørte ut.

sølvtråd i krukker på trappa
Etter en uke frost, og snøen som kom for et par dager siden, er sølvtråden like fin etterpå.

Begge sortene, men spesielt sølvtråd er også veldig fin å tørke til bruk i dekorasjoner, og perfekt til kranser som jeg viste litt av her. Om litt vil jeg komme tilbake til en alternativ dekorasjon i den store krukka på trappa. I fjor gjorde jeg en variant som er vist under her, og i år må det prøves noe nytt. jeg har en idé som er i ferd med å ta form;-)

dekorasjon på trappa
Fjorårets kreasjon foran inngangsdøra

Mye kan live opp selv i november:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Vanessa fra Sukhi
5 years ago

Jeg elsker fargen av calluna! <3