Nattens dronning — en kaktus i fri dressur:-)

Nattens dronning — en kaktus i fri dressur:-)

I sommer har min nattens dronning fått gjøre akkurat som den vil, og i fri dressur blir dronninga fort en uhåndterlig og smertefullt piggete affære å rydde opp i. Nattens dronning eller kaktusen Selenicereus grandiflorus er nemlig en klatrende / slyngene plante som trenger støtte. Slik får jeg samlet sammen og strammet opp.

selenicereus grandiflorus
Etter en sommer i drivhuset har nattens dronning vokst mye i alle retninger. Her har jeg satt ned et par bambuspinner i potta som skal bli espalier og feste for de egenrådige greinene.

En espalier er god hjelp for en klatrende og vilter nattens dronning. Selvsagt er det lurest å lede den opp og rundt etter hvert som den vokser, men det er aldri for sent om det har gått litt over styr… (som hos meg:-)) Typen av espalier jeg bruker viste jeg hvordan å lage her. Når den første har blitt ugrei i veksten må vi begynne fra kant. Et par gode hansker er lurt for å unngå de skarpe tornene. Jeg bruker noen bambuspinner, et par elektrikerstrips og vanlig brun hyssing.

Nattens dronning
Jeg fester en bit bambus på tvers i topp med elektrikerstrips som er enkle å stramme til. Biten med bambus som stikker utenfor gir ekstra god støtte i neste steg.
Selenicereus grandiflorus
Jeg binder opp de midterste greinene først. En om gangen og jobber meg utover til alle er festet godt i espalieren
Selenicereus grandiflorus
Jeg bruker god gammeldags hyssing som jeg legger dobbelt for å være skånsom mot grenene. God plass mellom grein og pinne i tilfelle grenene vil vokse seg tykkere.
Selenicereus grandiflorus
Til slutt er alle de løse grenene samlet sammen og planten er mye enklere å håndtere. Ikke minst å få plassert i en vinduskarm:-)
Flere kaktuser blir feilaktig blir kalt nattens dronning.

Det henger sikkert sammen med at disse også har blomster som kun varer en natt. Blomsten åpner seg på kvelden og klapper sammen mot slutten av natta eller tidlig på formiddagen. Her er to som ofte blir feilaktig nevnt:

  • Echinopsis er en som ofte blir kalt nattens dronning, men den har kuleformet vekst. Med store hvite blomster som holder kun en natt.

    Echinopsis subdenudata
    Echinopsis kalles ofte nattes dronning. De flotte blomstene har akkurat åpnet seg og er klar for natten
  • Epiphyllum blir også ofte kalt nattens dronning, og har en vekst med flate eller trekantede blader som ofte henger. Digre blomster og hver enkelt holder kun en natt, Epiphyllum oxypetalum som jeg skrev om her, er nok den med likest nattens dronning i blomsten; store, hvite og velduftende.

    bladkaktus epiphyllum
    Blomstene på Epiphyllum er som lange trompeter fra areolene areolene (der piggene sitter) på siden av bladet. Foto: Anna Elisabeth Flinstad

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Selenicereus grandiflorus

Har klatrende greiner og fester seg med røtter til underlaget. Dette kan være på stein, fjell eller på stammen til et tre. Et av de enkleste kjennetegnene på en «ordentlig» «Nattens dronning» er de firkantede stenglene hvor areolene (piggene) sitter ytterst i hvert hjørne.

Selenicereus grandiflorus
De firkantede grenen med pigger i alle ytterhjørnene er et godt kjennetegn på en Selenicereus grandiflorus. Røttene settes for å feste seg til underlaget for å klatre, samt hente opp næring. Om de ikke får feste tørker de normalt inn. Skjærer du av en gren med røtter vil det raskt kunne bli en ny plante.

Nå skal min dronning få vinterhvile på ca 12 grader. Med en god vinterhvile krysser jeg fingrene for en blomst eller flere til neste sommer:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Vanessa fra Sukhi
5 years ago

Tusen takk for tipset! 🙂

Martha
Martha
3 years ago

Hei.
Når avsluttes vinterdvalen for Nattens Dronning?
Takk for fin blogg, forresten!