Cymbidium — en enkel orkidé ute og inne

Cymbidium — en enkel orkidé ute og inne

Cymbidium er en enkel orkidé om den får noen grunnleggende behov dekket. Med en plass ute i hagen eller på balkongen i sommermånedene er det stor sannsynlighet for blomstring i løpet av vinteren. De fantastiske blomstene på enkelte av artene har herlig duft, og ikke minst en lang holdbarhet.

cymbidium erythraeum
Blomstene på cymbidium erythraeum sitter litt mer spredt enn på mane andre arter. Jeg liker at det er litt luft mellom hver

Det finner litt over 50 ulike varianter av Cymbidium, som opprinnelig kommer fra tropiske og subtropiske deler av Asia. Enkelte vokser i fjellområder på både 1000 0g 2000meters høyde, det er derfor ikke så overraskende at de trives med lave temperaturer. En Norsk sommer gir etter min erfaring helt perfekte forhold! Plantene blir normalt opp til ca 60 cm høye og ganske vide med alderen. De store artene kan bli ganske plasskrevende med blader i alle retninger. Størrelsen var mye av grunnen til at jeg heiv ut mine gamle cymbidiumer. Nå har jeg funnet en mindre variant som er lettere å håndtere.

cymbidium
Høst og vinter er det sesong for cymbidium. De finnes i mange varianter og farger med blomster som sitter tett.

Blomstene kan variere mye i både størrelse og farger, men felles er at de sitter på en stilk som i enkelte tilfeller kan bli opp mot en meter! Noen stilker er opprettvoksende og noen er hengende. En blomsterpinne som støtte kan være nyttig. De spektakulære blomstene kan holde i opp mot 3 måneder. Høy temperatur kan forkorte blomstringen noe. Fargene finnes i nesten alle sjatteringer bortsett fra blått, og ofte med både prikker og striper

orkide
Her er en annen varant med prikkete blomster og mer gul bunnfarge

Cymbidium er en flott plante både med og uten blomster. Lange smale og litt hengende blader gir et elegant uttrykk. Bladene kommer fra en pseudobulb som kan minne litt om en løk i basen på planta. Når planten vokser, gjør den dette sideveis. Nye pseudobulber dannes ved siden av den gamle og fyller etter hvert hele potta. Rett før vekstsesongen (på våren) kan vi enkelt dele eldre planter, og plante i ny orkidejord. Ved deling må man være litt røff, og det tåler plantene greit.

cymbidium erythraeum
Min nye planter har tre pseudobulber som sitter tett. Hver av dem kan sette nytt skudd som skal vokse til en ny pseudobulb. det lille skuddet sees godt her

Min nye juvel!

Nå har jeg fått kloa i (og falt pladask for) en Cymbidium erythraeum. Den blir også kalt for en Indisk cymbidium og er fra østlige deler av India, Nepal og Bhutan. Denne tassen er litt mindre og nettere i veksten, derfor kategorisert den noen ganger som en dvergcymbidium. De flotte blomstene er mindre og sitter litt mer spredt enn på mange andre varianter. At hver blomst får skinne synes jeg er flott, og gir en mer elegant følelse. Blomstene dufter i tillegg helt fantastisk av sitrus blandet med krydder…

cymbidium erythraeum
Blomstene på cymbidium erythraeum er et syn, og har en herlig duft

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Stell av cymbidium

Har du en plass utendørs om sommeren blir alt så mye enklere. Etter min erfaring vil en sommerferie ute i halvskygge gjøre underverker. Cymbidium trives ekstra god med svingningene mellom dag- og nattetemperatur. En orkidegjødsel, (eller gjødsel med ekstra nitrogen) gir god vekst. Sommeren er vekstperioden hvor nye pseudobulber dannes, som igjen er grunnlaget for neste blomstring. En godt utviklet bulb vil ha anlegg og kraft, til blomsterstilken som skal komme sent på høsten eller utpå vinteren.

Cymbidium erythraeum
Når blomsterknoppene titter frem er det viktig at planten ikke tørker og at luftfuktigheten er god. Nok lys er alltid en forutsetning

Etter en god sommer ute med vann og næring, må de inn før frosten kommer. Sett nå cymbidiumen lyst ved 5-10 grader for å gi en hvileperiode. Jeg har brukt et kaldt soveromsvindu tidligere, det funket bra. En kjølig hvileperiode stimulerer til knoppdannelse, og i løpet av høst/vinter kommer det ofte tittende opp en stilk ved siden av den nye pseudobulben. Dusj ofte med dusjeflaske for å holde luftfuktigheten høy. I hvileperioden skal planten kun ha en liten skvett vann for å ikke tørke helt ut. La planten stå lyst og kjølig til knoppene bli store. Når de begynner å åpne seg kan den flyttes til et sted du kan nyte synet, for eksempel i stua. Samtidig kan vannmengden økes til en god gjennomvanning i uka.

Cymbidium orkide
Man må jo bare elske disse edderkopplignende blomstene:-)

NB! Hvis planten står for varmt hele tiden vil blomstringen utebli, eller blomsterstilken vokser så fort opp at knoppene ikke rekker å utvikles seg før de tørker inn og faller av.

Temperatur er etter min erfaring viktigste nøkkelen for å lykkes med cymbidium. 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments