Vindmøllepalme — et eksotisk innslag i høsthagen.

Vindmøllepalme — et eksotisk innslag i høsthagen.

Vindmøllepalme er en av de mest hardføre palmene! Faktisk så hardfør at den vil kunne klare overvintring utendørs i de aller mildeste strøkene av Norge. Med klimasone 3-4 tar jeg ikke sjansen, og sleper den derfor inn når det blir for kaldt. Heldigvis er det noen uker før den skal på plass i vinterhagen.

Ulike bladverk med palme i hagen
En palme i hagen er en eksotisk ingrediens til uterommet og har bladverk som bryter med alt det andre som finnes.

Vindmøllepalme eller Trachycarpus fortunei er utrolig flott palme som umiddelbart gir et eksotisk preg på hagen. Med sine store vifteformede blader blir den raskt et blikkfang enten den får stå i en stor krukke, eller om vi planter den i et bed. I enkelte deler av landet kan den plantes og stå ute året rundt, så lenge det er milde vintre uten for mye frost. Her er litt mer om noen eksotiske planter som tåler litt kulde.

Grønn palme med høstblader rundt
De store vifteformede bladene gir et flott blikkfang og kontrast mot annet bladverk.

Opprinnelse

Opprinnelig kommer vindmøllepalmen fra sentrale deler av Kina og nordlige deler av Burma og India. Her er det mye fuktighet, og det kan bli ganske kalde perioder. Selv om det blir kuldegrader blir det allikevel ikke like bånntæla som her i Norge. Vindmøllepalme kan i prinsippet tåle nærmere 20 minusgrader for korte perioder. De har nemlig tilpasset seg vokseplasser som strekker seg til fjellområder på godt over 2000 meters høyde med dertil tøft klima.

Husk å følge meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Trachycarpus fortunei
Min palme har stått i nærheten av en klatrehortensia som finner godt feste i fibrene på stammen. Invasjonen er i full gang

Herdighet og stell

Selv om det står på merkelappen at vindmøllepalmen skal kunne klare opp mot -20 grader, er det en del ting som må ligge til rette for at det skal funke. Jeg vil si at det er en sannhet med modifikasjoner. Makstemperaturen er kun for korte perioder. En yngre plante vil ta skade allerede ved -10 grader eller mindre. Samtidig vil fuktighet og is vil kunne skade planten uansett alder. Det er derfor veldig viktig at den er plantet et sted med god drenering for å kunne lykkes med en utendørstilværelse om vinteren. Isdannelse i vekstpunktet er nok en stor risiko så det er mye som skal klaffe. Det sikreste er å ta dem inn:-)

Trachycarpus fortunei
I vekstsonen på toppen kommer det kontinuerlig nye blader som starter helt sammenbrettet, før de folder seg ut til flotte vifter

Jeg kjøpte min vindmøllepalme for noen år siden, og har stelt den etter beste evne. En stor potte med næringsrik og veldrenert jord som holdes jevnt fuktig, har fungert bra. Jeg gir enkel gjødsel som beskrevet her. Plassering i sol – halvskygge er fint. Med mindre sol vil bladene bli lengre, mens en solrik plassering gir en mer kompakt vekstform. Mye vind vil ofte gjøre at bladene blir stygge, sett derfor palmen i le. I vill tilstand kan de bli 15 meter høye.

Trachycarpus fortunei
Restene etter gamle blader og flak av fiber dekker stammen

Etter hvert som planten vokser vil det dannes ganske tette flak av fiber rundt stammen. Jeg synes det er en kul detalj som gir vindmøllepalmen et mer rustikt preg. Med alderen vil stammen komme tydeligere frem når gamle og stygge blader klippes av nederst, og nye titter frem i toppen:-)

Trachycarpus fortunei
Alle de nye bladene kommer fra toppen, og flakene med fiber sitter hele veien opp på stammen. Det gir et fint rustikt preg

Årssyklus og vinteroppbevaring

Jeg sleper ut mitt eksemplar gjerne tidlig i mars når det begynner å bli plussgrader på dagen. Noen netter med litt frost og snø er ikke noe problem. Med så tidlig utplassering blir utesesongen god og lang frem til november. Når frosten begynner å få litt tak tar jeg den inn i vinterhagen hvor den får stå lyst og 5-10 grader. Vinterstid er jeg forsiktig med vanningen, og holder kun lett fuktig jord.

Trachycarpus fortunei
Bladene ser spinkle ut, men er robuste nok til å tåle både snø og litt frost

Om du vil plante den i et bed, men ikke har klima til å overvintre ute vil jeg anbefale å plante hele potta i bakken. På den måten skades ikke røttene hver høst når palmen skal inn. Det er bare å løfte opp, og tørke av potta.

Vindmøllepalme med planter rundt
Når vindmøllepalmen får noen år på seg blir den ganske omfangsrik.

Vindmøllepalme er å få kjøpt nesten hele sommeren, og kommer i ulike størrelser. Siden den vokser langsomt kan det være lurt å kjøpe en med litt størrelse. For dem med en god porsjon tålmodighet er det mulig å så frø. Palmer som er dyrket fra frø i egen hage vil som regel være bedre tilpasset lokale forhold, og dermed mer hardføre.

Eksotisk og gøy i hagen:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

8 Comments
flest stemmer
nyeste eldste
Inline Feedbacks
View all comments
Rokas
Rokas
4 years ago

Hei, hvor kan jeg kjøpe planten?

Linda Astor
Linda Astor
4 years ago

Jeg har en plante som stod ute i vinter. Mange av bladene har blitt tørre, og noe visne i tuppene. Burde man klippe/fjerne alt som er brunt helt inn til stammen eller kan man trimme selve viften og bare klippe av det brune ytterst? Takk for svar 🙂

Helene Vabø Thorsen
4 years ago

Hei, vet du hvor man kan få kjøpt frø? tenker å kjøpe en ferdig plante, men hadde jo vært litt gøy å teste å så selv også.

Jale Kraavik
Jale Kraavik
3 years ago

Fantastisk fin palme,og skikkelig robust. Har hatt den i ca10 år og no kommer den med blomster.
Mvh
Jarle Kraavik