Palmer og Oliven i hagen tidlig på våren.

Palmer og Oliven i hagen tidlig på våren.

Etter å ha sett på Yr og Storm konkluderte jeg i dag med at noen av plantene åker ut fra vinterhagen! Jeg vil understreke at det alltid er en sjanse å ta når man setter ut plantene så tidlig. Jeg gjør det nå og som regel går det bra men tar ikke noe ansvar hvis noen andre gjør det. Da er det på eget ansvar. Jeg for min del er alltid  utålmodig på denne tiden av året..:-)

Det er alltid godt å få de store planten ut tidlig. Nå trengs det plass tilå dyrke frem Georgineknoller, frø og stiklinger. Det er ikke mer en tid av veien for å få dette klart til utplanting i mai

Palmer og Oliven gir et mer eksotisk preg på hagen. Det er greit at det ikke er for mange palmer men noen enkelte skiller seg godt ut. De har en helt annen form og struktur i bladverket enn mye av det vi har naturlig her i Norge. Setter man sammen ulikt grønt i hagen er lurt å tenke litt på ulike farger og strukturer i det grønne for å skape spenning. Ulikheter og kontraster gjør det hele mer interessant.

Oliven
Oliven jeg har hatt i en god del år

Oliventre (Olea europea) tåler en og annen frostnatt. Dette treet har jeg hatt i snart 10 år så vi har fått litt historie sammen. En gang i blandt har det godt av en litt kraftigere beskjæring. For to år siden var det ganske hengslete og måtte til pers. Det kan virke brutalt men det blir veldig mye finere etterpå når det skyter på nytt. Husker man å knipe alle tuppene underveis gjennom sommeren vil kronen bli mye tettere. Her er den nyfrisert for våren. Husk jevn vanning og gjødsling frem til høsten.

Jeg har også tre andre Oliventrær som nå kom seg ut. Alle blir overvintret på ca 10 grader og lyst jevnt fuktig.

Trachycarpus
Vindmøllepalme tåler noe frost

Vindmøllepalme (Trachycarpus fortunei) Vindmøllepalmen kommer opprinnelig fra sentrale deler av Kina og nordlige deler av Burma. Dette er en av de palmene som tåler mest kulde. Selv om den tåler endel kulde i kortere tidsrom vil den ikke tåle sammenhengende frost over tid som en normal Norsk vinter. Den skal kunne klare seg i de aller mildeste strøkene. Jeg kan tenke meg sone 1 eller en lun krok hvor det er enkelt å dekke til og ikke blir tele i bakken.

Denne har jeg også hatt noen år og har fungert greit. Bare å fjerne visne blader nederst etterhvert som den vokser. Vannes og gjødsles jevnlig.

Chamaerops humilis
Dvergpalme

Dvergpalme (Chamaerops humilis) Kommer fra Sørvest Europa og er den palmen som vokser lengst nord i vill form, også et stykke opp i fjellene. Den blir ikke så stor, ca 2 meter i høyden. Den holder seg gjerne i buskform og får ofte sideskudd som gjør at den skaper en relativt stor og tett busk. Dette er også den palmen som tåler tøffest klima.

Nyt våren!

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments