En eksotisk Gloriosa superba er perfekt til den varme kroken i hagen eller på balkongen

En eksotisk Gloriosa superba er perfekt til den varme kroken i hagen eller på balkongen

Gloriosa superba er en nok av de mer eksotiske plantene her i heimen. Den kom tilbake til samlingen min i fjor etter noen års fravær. Jeg fant nemlig noen flotte knoller på hagemessa som bare «måtte» bli med hjem, helt sikkert kjent opplevelse for mange:-) På forsommeren får man kjøpt ferdige planter, men det er ekstra gøy med egne knoller som dyrkes fra bunnen av, og slik blomstrer de år etter år hos meg.

Hengelilje
Gloriosa superba har lang blomstring og setter mengder med nye knopper utover sommeren

For meg så utstråler Gloriosa superba noe eksotisk, tropisk, sart og annerledes, i tillegg er den holdbar i vase. Da jeg jobbet i blomsterbutikk var dette en av favoritt snittblomstene som jeg ofte brukte fordi de tilfører et helt eget uttrykk i en bukett eller dekorasjon. I fjor sommer hadde jeg dem i drivhuset og har aldri hatt flottere planter! Dessverre var de feilmerket, og det jeg trodde skulle bli blodrøde blomster med en gul kant de guleste knallgule… Det var sorten jeg ikke ønsket meg så jeg må nok kjøpe på nytt i år!

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

Gloriosa superba
Gloriosa vokser fort og trenger støtte for å holde seg oppe. Etter å fått en høyde på ca 80cm pleier det å dukke opp knopper i bladfestene.
Gloriosa superba
Spenningen er stor når de første sirlige knoppene kommer. På dette stadiet er alle knopper grønne

Opprinnelse

Gloriosa superba er en klatreplante som opprinnelig kommer fra tropiske deler av Afrika og deler av Asia. I følge det jeg har lest har den visst også etablert seg i Australia. Med sin afrikanske opprinnelse har den blitt nasjonalblomsten i Zimbabwe. I Norge kalles den blant annet Flammelilje, Klatrelilje og Hengelilje. Gloriosa superba krever en varm og solrik plass på balkongen eller i hagen for å bli fin.

Gloriosa superba
Knoppene bretter seg ut og opp før de får farge

Sjekkliste når du handler gloriosaknollen

  • Når du kjøper knoller av Gloriosa superba er det viktig at knollen er kraftig for at den skal gi fin blomstring og god vekst, den bør ha en ordentlig fingertykkelse. Hvis det er en svak og spinkel knoll vil den sette et lite skudd uten en eneste knopp… Det er jo litt skuffende.
  • Sjekk at den ikke er angrepet av tørråte eller har skader.
  • Kjenn etter at den er fast i fisken
  • Se at den har et skudd, eller anlegg til skudd på tuppen. Dette vil gi årets vekst og er derfor et sårbart punkt. Pakk og vært forsiktig under frakt.
gloriosa superba
Fra fjorårets avling! En knoll plantet og to nye vokser ut som her. Øverst er rester etter stilken til selve planta, nederst er anlegg for skudd til neste års planter. Kraftige knoller gir mye blomster og god vekst

Her kan du lese mer om knollene jeg tar opp om høsten.

Slik dyrker jeg Gloriosa superba.

Gloriosa superba
Etter noen dager modnes blomstene. Da går den klare gulfargen over i litt mer gylne og flammende farger som blir mørkere inntil blomsten visner

Vel hjemme så planter jeg knollene i en passe stor krukke med veldrenert og næringsrik jord. Jeg blander inn godt med kukompost, litt hønsegjødsel, og legger de avlange og fingertykke knollene vannrett ca 5 cm under overflaten. Enden med skuddet legger jeg slik at den får god plass foran seg. Her vil det komme opp en lang stengel, men i tillegg pleier mine knoller å produsere to nye flotte knoller hver. De nye knollene vokser ut i løpet av sommeren. Næringsrik jord er viktig for vekst og blomstring, men ikke minst for å utvikle nye kraftige knoller! Etter overvintring gir de nye planter neste sommer. Jeg oppbevarer knollene sammen med georginene gjennom vinteren.

Gloriosa superba
Selv om den nye planten hadde gule blomster fikk den flotte nyanser mot gyllent. Her er blomster i alle stadier

Tips: Ved å plante i krukke vil varmen i jorda bli høyere enn i bakken. Dette gir ekstra fart på veksten. Plassert i den varmeste og mest solrike kroken i hagen eller på balkongen gir best resultat.

Klatrelilje
Hvert blad har en liten gripetråd ytterst på hvert blad. Den kveiler seg rund det den finner for å klatre. Ikke rart den også blir kalt Klatrelilje

Nå er det like før jeg skal ta frem knollene igjen og få plantet dem. Tidspunktet jeg planter på er ca i påsken. I Løpet av kort tid kommer årets skudd. Med sol og varme strekker de seg raskt og trenger espalier eller annen støtte. I fjor viklet jeg plantene rundt og ble nok mellom 3 og 4 meter lange! Alle deler av Gloriosa superba er giftig, vær derfor varsom hvis det er barn eller dyr nærheten.

Klatrelilje
Gult er definitivt også kult:-)

Hele sommeren vanner jeg jevnlig og gir litt gjødsel. Mot slutten av sommeren og etter blomstring vil bladene begynne å gulne. Da trapper jeg ned vanningen til bladene er visne.

Først skal vi ha en lang sommer og nyte blomstringen!

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments