Massevis av frø fra min første mirakelblomst

Massevis av frø fra min første mirakelblomst

I år blomstret min mirakelblomst eller Mirabilis longiflora for første gang. Det har vært en lang og magisk blomstring, med hvite duftende trompeter som kom sprettende ut over flere uker. Etter den lange blomstringen hadde jeg glemt den litt bort, men mot slutten av sommeren oppdaget jeg massevis av frø!

Mirabilis longiflora
De lange blomstene åpner seg i kveldssola, knoppene i ulike stadier av sørger for en kontinuerlig og lang blomstring.

Jeg hadde ikke trodd at mirakelblomst skulle sette frø her i landet. Hver enkelt blomst holder kun en natt, og de skal være tilpasset nattsvermere som pollinerer dem. Som mange andre blomster tilpasser de seg ofte til spesifikke innsekter som hjelper til med reproduksjon. Det gjelder pollinering, og ofte spredning av frø. Nå var det ekstra gøy at det dukker opp masse frø i hagen av en såpass uvanlig blomst.

mirabilis longoflora
De modne frøene ligger godt beskyttet mellom de seige bladene som beskyttet blomsterknoppen. Frøet er modent når de åpner seg.

I sommer skrev jeg en sak om Mirakelblomst her, og jeg må si at jeg ble ganske betatt. Etter å ha ventet i spenning, og dyrket den i flere år kom belønningen i form av en rik blomstring. Nå kom det jommen frø også.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

mirabilis longiflora
Når frøene er brune som her, faller de lett av og er modne.

Siden blomstene kommer fortløpende er også modningen av frø på ulike stadier. Generelt har jeg sett mange som klipper av frøkapsler for tidlig. Er det fare for frost må man selvsagt gjøre det. Er det mulig å la frø modnes helt ferdig på planta vil det som regel lønne seg. På mirakelblomst er de modne frøene brune og ligger løst mellom de seige bladene. Etter å rufse litt og vippe den avblomstrede klasen på siden, triller de modne frøene lett ut og ned i hånda.

mirakelblomst
Kaffefilter er gull verd når vi skal oppbevare frø
Oppbevaring av frø

Kaffefilter er perfekt til oppbevaring av frø. Det porøse kaffefilteret vil sørge for at eventuell fuktighet vil fordampe, og frøene holder seg tørre. En kjølig og mørk oppbevaring med en ikke for høy luftfuktighet fungerer godt.

mirakelblomst
Kaffefilteret er enkelt å brette sammen til en tett pose

I januar/februar vil jeg forsøke å så nye planter. Jeg trenger ikke akkurat noen flere planter, men det er gøy å se om de er spiredyktige. I så fall er dette en gøyal plante å kunne dele ut. Den er flott å ha i blomsterbed, plantekasser eller i krukker på terrassen.

mirakelblomst
En ferdig pose frø til neste års såing

Herlig høst:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments