Stell av erteblomst for god blomstring hele sommeren og utover høsten

Stell av erteblomst for god blomstring hele sommeren og utover høsten

Duftende erteblomster er et av mine «must have» på sommeren, og for en god og lang blomstring er klipping essensielt! Etter sommerferien er det derfor lurt å gå over med haukeblikk for å se etter belger som har begynt å utvikle seg. Får planten lov å sette frø stopper nemlig blomstringen opp.

stell av erteblomster
De første erteblomstene på en stilk begynner gjerne å utvikle belgen før siste blomst er ferdig avblomstret. Jeg klipper som regel bort på dette stadiet.

Selv om stell av erteblomst blir gjort etter alle kunstens regler er det ikke dermed sagt at det blir et godt resultat. Årets erteblomster er dessverre ikke blitt noen suksess her i hagen, og for første gang på mange år kan jeg ikke plukke inn en eneste av de herlige bukettene… Det er definitivt noe som mangler her i sommer!! Hos meg døde de små frøplantene (til og med plantene jeg kjøpte ferdig) kollapset og døde før de kom ordentlig i gang. Jeg aner dessverre ikke hva som gikk galt, men forsøker igjen neste år og satser på suksess:-)

stell av erteblomst
Kontinuerlig blomstring av herlige erteblomster krever fortløpende fjerning av visne blomster. Her er mine foreldres blomstervegg.

På besøk hos mine foreldre nylig fikk jeg heldigvis påfyll av duftbombene Lathyrus odoratus. Her får jeg snuse inn og memorere duften slik at den er friskt i minne når vinteren kommer. De har nemlig en hel «vegg» med erteblomster som er i fullt flor nå.

Stell av erteblomst
Lathyrus odoratus finnes i uendelig mange variasjoner av farger og nyanser
Stell av erteblomst

For de som er så heldige å ha erteblomster i full vekst er det enkelt stell. Naturlig nok er det jevnt med vann, og litt gjødsel for å opprettholde veksten samt klipping som er viktig nå. For mange sommerblomster er det viktig å klippe av visne blomster for å stimulere planten til å sette nye knopper. Hos en del planter er syklusen slik at de vil slutte å blomstre når de har satt frø. Dette skrev jeg litt mer om her. Klarer planten å sette frø har den liksom «gjort jobben», og besørget videreføring av arten.

stell av erteblomst
Belgene fra erteblomstene er lurt å fjerne for mer blomstring. Når blomsten har falt av er det lett å overse dem mellom bladverket.

Fullført blomstring og frøsetting = jobb ferdig gjort for mange planter. Hindrer du frøsetting vil mange fortsette å blomster

stell av erteblomst
Det tar ikke mange dager etter blomstring før belgen blir stor, og ertene blir synlige. Har du fargeblanding vil det være umulig å si hvilken farge de nye frøene vil gi (hvis vi tar vare på frøene.)

Den store bonusen med stell av erteblomst nå er å kunne klippe av blomstene og sette i vase. Klipper du så fort blomstene titter frem vil det gi deg flotte buketter i vasen og planten starter umiddelbart med å sette flere knopper og blomster.

Husk å følg meg på instagram for daglige doser med blomster og hageinspirasjon:-)

stell av erteblomst
Man må jo bare elske disse vakre blomstene med den fantastiske duften

Nyt de vakre duftbombene:-)

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments