Hold blomstringen i gang så lenge som mulig, fram med saksa!

Hold blomstringen i gang så lenge som mulig, fram med saksa!

Da jeg jobbet fulltid med blomster var et av spørsmålene som dukket opp nesten daglig: hvor lenge varer de…? Dette er et umulig spørsmål å svare på siden det er veldig mange faktorer som avgjør levetiden på en blomst eller plante. Varigheten på avskårne blomster er en egen historie. Her er det derimot noen tips for lengre blomstring på sommerblomstene ute i hagen og på terrassen.

Femtunge (Scaevola) er selvrensende og holder det gående med kun tilskudd av næring.
Femtunge (Scaevola) er selvrensende og holder det gående med kun tilskudd av næring og vanning. I tillegg til det åpenbare som lys og kjærlighet!

Alle sommerblomstene våre trenger nok «mat» for å holde blomstringen i gang. Jevnlig med gjødsel fra start er et viktig steg på veien for lang og god blomstring. Det er krevende for en plante å skulle bære frem blomst etter blomst og være fin i fjøra hele sommeren. Da trengs det ekstra tilskudd av energi!

OBS. flerårig planter bør ikke ha for mye gjødsel fra nå og utover. De som skal overvintre bruker september / oktober på å forberede seg for en vinter i dvale og vil derfor ha en naturlig nedtrapping i veksten.

Noen enkelte blomsterarter blomstrer i et banka kjør så lenge de har kraft til å sette nye knopper og blomster. Det kan også være «selvrensende» planter som «Surfina», «Million bells» «Bacopa» Scaevola» (på bildet over). Disse er enkle å ha med å gjøre siden du ikke trenger å knipe eller klippe det som er avblomstret.

Sjokoladekosmos eller Cosmos atrosaguineus
Sjokoladekosmos eller Cosmos atrosaguineus. Klipp bort alle blomster så fort de er avblomstrer. Nye knopper kommer så det suser.

En plante setter IKKE blomster for å se pen ut hele sommeren eller for å pynte opp i hagen. Dette gjør den ene og alene av en grunn; reproduksjon. Blomstene  er middelet plantene bruker for å kunne sette frø og spre arten sin. Dette ligger til grunn for all blomstring. For mange planter er jobben gjort i det øyeblikket frøene er satt. Da kan de bruke energien på andre ting og vil derfor redusere eller avslutte blomstringen. Fjerner du blomstene idet de er ferdig (eller tidligere for å ha glede av dem i vase) så vil planten jobbe videre med å lykkes i sin oppgave. Den vil forsøke igjen, og setter derfor nye knopper som gir videre blomstring.

En Georgine fra min Mormors hage. Denne har jeg sikkert hatt i 15 år!
En Georgine fra min Mormors hage. Denne har jeg sikkert hatt i 15 år. Jo mer den blir beskåret jo flere blomster kommer det. Ved klipping vil den holde blomstringen i gang til frosten kommer. Perfekt å ta inn i vase!

 

Jevnlig klipping av blomstene på Lukterten. Belønningen er å kunne plukke den største buketten av Luktert jeg noen gang har hatt!
Jevnlig klipping av blomstene på Luktert plantene. Belønningen er i dag å kunne plukke den største buketten av Luktert jeg noen gang har hatt! Nye knopper og blomster er allerede i gang. Ny bukett er klar om noen dager.

 

Variant av Cosmos. Klipp visne blomster eller klipp til vase. Begge deler stimulerer til ny knoppdannelse.
Variant av Cosmos. Klipp visne blomster eller klipp til vase. Begge deler stimulerer til ny knoppdannelse.

Dette er noen eksempler på sommerblomster som trenger beskjæring for å holde blomstringen i gang. En annen klassiker er Stemorsblomsten, knip det som er vissent og blomstringen blir tettere og foregår lengre. Dannelsen av nye blomsterknopper blir stimulert av beskjæring. Enkelte stauder vil også kunne sette i gang på nytt ved kraftig beskjæring. Jeg har også fått vite at den ikke remonterende Flammentanz rosen også vil komme med nye knopper hvis den beskjæres etter blomstring (det siste her har jeg ikke testet selv)

Oppsummert er det bare å ta frem saksa og klippe, klippe, klippe…

Nyt sommerblomstene!

 

 

Har du lyst til å følge meg så kan du gjøre det her:-)

Facebookyoutubeinstagram
Her kan du tipse flere om innlegget:

Facebooktwitterpinterestlinkedin


Subscribe
Gi meg beskjed om
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments